„Pandora Papers" - daňové raje: „Ulievali si peniaze bokom“. Odhalenia usvedčujúce politikov a prominentov. Sú medzi nimi aj Babiš, Blair či Putinova milenka
04 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Obrovský únik údajov ukazuje, ako si superbohatí ľudia na celom svete „ulievajú bokom“ peniaze prostredníctvom fiktívnych spoločností. Sú medzi nimi hlavy štátov a vlád, ich milenky, ministri a celebrity... a nechýba ani český premiér Andrej Babiš, informuje nemecký portál t-online.de.



11,9 milióna dôverných údajov

Mnohí ministri, hlavy štátov a vlád údajne ukrývajú peniaze v daňových rajoch. Informujú o tom médiá Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ). V Nemecku medzi nich patria „Tagesschau", NDR, WDR a „Süddeutsche Zeitung". ICIJ získalo 11,9 milióna dôverných dokumentov.
Výsledok práce 600 novinárov zo 117 krajín

Medzi získanými údajmi sú mená zločincov a oligarchov, ako aj 330 politikov a verejných činiteľov z 91 krajín. Je tam aj 35 súčasných a bývalých hláv štátov a vlád. Na vyhodnotení „Pandora Papers“ sa podieľalo približne 600 novinárov zo 117 krajín.
Aj český premiér Andrej Babiš

Český premiér Andrej Babiš sa pri kúpe vidieckeho zámku v južnom Francúzsku za viac ako 15 miliónov eur údajne „skrýval“ za schránkovými firmami. Ako píše slovenský portál Aktuality.sk, podľa odborníkov operácia pripomína pranie peňazí. Babiš si mal sám sebe „požičať“ 15 miliónov na to, aby si zámok kúpil.

Babiš priznal nákup nehnuteľností vo Francúzsku cez offshorové firmy
Český premiér Andrej Babiš priznal, že kúpil 16 nehnuteľností vo Francúzsku za takmer 400 miliónov korún, ktoré si podľa zistení svetových investigatívnych novinárov poslal cez svoje offshorové firmy. To, že by však nejaké nehnuteľnosti alebo... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | TASR

Jordánsky kráľ Abdalláh II.

Jordánsky kráľ Abdalláh II. údajne kúpil 14 nehnuteľností vo Veľkej Británii a USA, a to práve prostredníctvom daňových rajov.
Putinova milenka

V dokumentoch sú ako príjemcovia schránkových spoločností uvedení viacerí spriaznenci ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa prieskumu denníka „Süddeutsche Zeitung“ sa ako majiteľka schránkovej spoločnosti objavuje Svetlana Krivonogičová, ktorá sa podľa nepotvrdených správ mala stýkať s Putinom.

Spoločnosť založila len niekoľko týždňov po narodení svojej dcéry. Podľa nepotvrdených správ by to malo byť  Putinove nemanželské dieťaťa. Žena pochádzajúca  z chudobných pomerov si údajne kúpila luxusný byt v Monaku za 3,6 milióna eur.
Tony Blair

V dokumentoch sa objavuje aj rodina bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Blairovci si v roku 2017 údajne kúpili v Londýne nehnuteľnosť v hodnote viac ako 7 miliónov eur. Blairova manželka Cherie Blairová ale tvrdí, že jej manžel sa na kúpe nepodieľal.
Claudia Schiffer, Shakira, Jilio Iglesias či Ringo Starr

Medzi získanými údajmi sú aj mená úradujúcich prezidentov Ukrajiny, Kene či Ekvádoru.

Okrem politikov sa tam objavujú aj mnohí multimilionári, ako píše "Süddeutsche Zeitung", napríklad nemecká supermodelka Claudia Schiffer, futbalový tréner Pep Guardiola, Ringo Starr z Beatles a popové hviezdy ako Shakira a Julio Iglesias.

Guardiola vyhlásil, že jeho banka založila fiktívnu spoločnosť bez jeho vedomia. Podľa denníka „Süddeutsche Zeitung“ ostatné celebrity zdôrazňujú, že dodržiavali zákony a nariadenia.

ICIJ podotýka, že podnikanie v daňových rajoch nie je samo osebe zakázané, dodáva na záver nemecký portál t-online.

Zdroje:

„Süddeutsche Zeitung“: Únik údajov z daňových rajov usvedčuje stovky politikov

„Tagesschau“: Ako politici skrývajú svoje peniaze

Trikmi s číslami rakúska zdravotnícka agentúra AGES vyprodukovala "pandémiu neočkovaných" (Willi Huber)
Komentár Willi Huber (Report24) Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová