Mali dostalo od Ruska vojenské vrtuľníky Mi-171, zbrane a muníciu
03 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Dodávka prišla v čase rastúceho napätia s bývalou koloniálnou mocnosťou Francúzskom, píše epochtimes.de.
Malijský minister obrany ocenil „spoľahlivosť a serióznosť“ Moskvy

Mali dostalo od Ruska štyri vojenské vrtuľníky. „Sme tu, aby sme prevzali štyri vrtuľníky Mi-171, zbrane a muníciu,“ – vyhlásil  minister obrany Sadio Camara. Ocenil „spoľahlivosť a serióznosť" Moskvy. Rusko poskytlo Mali zbrane a muníciu. Vrtuľníky boli zakúpené z prostriedkov malijského štátneho rozpočtu.
Spolupráca vyvolávajúca znepokojenie

Dodávka prišla v čase rastúceho napätia s bývalou koloniálnou mocnosťou Francúzskom. Paríž a niekoľko ďalších európskych krajín nedávno vyjadrili znepokojenie nad intenzívnejšou spoluprácou medzi metropolou Mali – Bamakom a Moskvou.
Výcvik malijských vojakov

Vojenská junta, ktorá vládne v Mali, sa zrejme usiluje o spoluprácu s ruskou vojenskou skupinou Wagner, ktorej úlohou by mohol byť výcvik malijských vojakov.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nedávno obhajoval Mali. Podľa jeho slov sa krajina obrátila na súkromnú ruskú spoločnosť na "legitímnom základe".
Francúzsko malo nechať Mali „v štichu“

Predseda malijskej vlády Choguel Kokalla Maïga obvinil Francúzsko, že opustilo jeho krajinu "jednostranným" rozhodnutím o stiahnutí vojsk. Bamako malo preto právo "hľadať iných partnerov".

Francúzsko začalo v júni reštrukturalizovať svoju vojenskú prítomnosť v Saheli. Plán predpokladá zníženie počtu vojakov zo súčasných viac ako 5 000 na približne 2 000 až 3 000 do roku 2023.

Aj nemecký Bundeswehr sa zúčastňuje na dvoch medzinárodných misiách v Mali - výcvikovej misii EÚ EUTM a misii OSN Minusma, uzatvára epochtimes.de.

Vrchol cynizmu: Najprv ľudí privedú do depresie a k alkoholizmu, potom na tom ešte zarobia !
29 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová