Vodné delá na nich! Slovinská polícia rozháňala demonštrantov proti covid opatreniam (VIDEO)
30 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Polícia v hlavnom meste Slovinska v Ľubľane nasadila slzotvorný plyn a vodné delá na tisíce demonštrantov v uliciach. protestujú proti Covid opatreniam. Pokúsili sa zablokovať hlavnú diaľnicu. Boli dokonca obvinení z útoku na médiá, informuje portál RT.



Prísne pravidlá



Keďže národ čelil v septembri jednému z najhorších nárastov koronavírusu na obyvateľa v Európe, slovinská vláda stanovila povinný Covid preukaz. Platí na vstup do takmer všetkých obchodov, služieb a pracovísk. Tieto opatrenia nahnevali už aj tak frustrovaných obyvateľov. V stredu došlo k tretiemu veľkému protestu proti obmedzeniam.

Na námestí Republiky pred parlamentom v Ľubľane sa zišiel obrovský dav ľudí, aby žiadali o zrušenie opatrení súvisiacich s Covidom, ako aj odstúpenie vlády. Polícia odhadovala účasť na nepovolenom zhromaždení na približne 10 000 osôb, pričom organizátori trvali na tom, že počet bol desaťkrát vyšší.
Frustrovaný dav

Keďže parlament bol prísne strážený poriadkovou políciou, ľudia začali kráčať k predmestiu, mávali vlajkami a skandovali. Polícia zasiahla, keď sa sprievod dostal na Ľubľanský okruh a pokúsil sa ho zablokovať, pričom postriekala dav vodným delom a pomocou slzného plynu ich rozptýlila.

Pochod zmenil smer a demonštranti sa vrátili na námestie Republiky, kde zhromaždenie pokračovalo. Demonštranti boli tiež nahnevaní na niektoré miestne médiá kvôli ich pokrytectvu počas pandémie.

Stretnutie Babiša s Orbánom zatienili demonštranti a zákaz vstupu novinárom
Český premiér Andrej Babiš si na jednu z posledných predvolebných akcií pozval maďarského šéfa vlády Viktora Orbána. Na všetkých zastávkach v Ústí nad Labem sa však stretli s demonštrantmi. Do mesta prišli tak z okolia, ako aj z Prahy, píše portál... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Pokrytecký mainstream

Komerčné televízne stanice Kanal A a POP uviedli, že boli napadnuté, pričom ľudia po novinároch hádzali predmety a pľuji na nich. Bolo použité aj vodné delo, keď sa dav pokúsil zastaviť pred sídlom verejnoprávnej televízie RTV Slovenija.

Zhromaždenie sa uskutočnilo v ten istý deň, ako Slovinsko oznámilo dočasné pozastavenie očkovania vakcínou Janssen spoločnosti Johnson & Johnson v reakcii na smrť 20-ročnej ženy. Tá utrpela krvné zrazeniny a krvácanie do mozgu dva týždne po vakcinácii. Otec obete sa zúčastnil protestu a prihovoril sa davu.
Premiér protesty odsúdil

Slovinský premiér Janez Jansa protestné zhromaždenie na Twitteri odsúdil a trval na tom, že útoky, hrozby a porušovanie pravidiel Covid-19 nemajú nič spoločné s ústavným právom na zhromažďovanie. Predseda vlády tiež vyzval ministerstvo vnútra, aby zasiahlo, pretože podľa neho polícia protesty nedokázala zadržať.

Slovinsko s približne 2 miliónmi obyvateľov od začiatku pandémie Covid-19 zaznamenalo viac ako 292 000 infekcií a viac ako 4 500 úmrtí.



Putin vždy vedel ako na Trumpa! Na stretnutiach ho sprevádzala krásna tlmočníčka
Putin vedel ako rozptýliť Trumpa! Bývalá pobočníčka Bieleho domu tvrdí, že ruský prezident Vladimír Putin na to v roku 2019 na samite G20 v Osake išiel cez krásne ženy. Jeho americký náprotivok mala rozptýliť atraktívna prekladateľka. Píše portál... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková