Rusko končí skúšky nadzvukových Zirkonov, námorníctvo dostane "silný argument" (video)
30 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Rusko dokončuje letové skúšky nadzvukovej rakety Zirkon z povrchových lodí. Konkrétne z fregaty Admirál Gorškov, uviedol pre agentúru TASS zdroj blízky ruskému ministerstvu obrany. Ruské námorníctvo, tak hladinové, ako aj ponorkové, dostáva do výbavy jeden z najničivejších a v boji najodolnejších raketových systémov sveta.


"Letové testy Zirkonu so štartmi z pobrežia a neskôr aj z paluby fregaty Gorškov boli úspešne ukončené. Vykonalo sa viac ako 10 štartov, posledný z nich v júli," uviedol zdroj." Informuje o tom web navyrecognition.com.
Ešte pár testov a potom do činnej služby

Podľa zdroja sa má ďalšia séria skúšok Zirkonu začať v novembri. Očakáva sa, že testy budú pokračovať budúci rok. Potom sa začne dodávka rakiet ruským ozbrojeným silám.



 

Nadzvukové rakety Zirkon schopné lietať rýchlosťou 9 Mach (deväťnásobok rýchlosti zvuku) a zasahujú ciele vo vzdialenosti viac ako 1 000 km.
O nadzvukovej rakete Zirkon

Zirkon je nadzvuková riadená raketa vypustená z lode alebo z ponorky. Raketa je schopná zasiahnuť pozemné aj námorné ciele. Podľa ruských spravodajských zdrojov má Zirkon dosah približne 400 až 965 km a je možné ho odpaľovať zo zvislých štartovacích systémov namontovaných na krížnikoch Admirál Nachimov a Pjotr Veliky. Taktiež z  korviet projektu 20380, fregát projektu 22350 a ponoriek triedy Project 885 Jasen. Informuje navyrecognition.com.

(Medzititulky red. HD.)

Zlé správy pre NATO: Ruská nadzvuková riadená strela Zirkon je funkčná
Ruskí predstavitelia ešte nezverejnili presný harmonogram výroby, ale očakáva sa, že nadzvuková strela Zirkon vstúpi do služby v nasledujúcich rokoch, informuje portál The National Interest. Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Lukáš Leca