Najväčší alternatívny dodávateľ energií na Slovensku končí: Čo robiť, ak ste jeho klientom?
30 | 09 | 2021 I Diana Zaťková


Spoločnosť Slovakia Energy končí na slovenskom trhu. Zmluvy s klientami zaniknú najneskôr k 31. októbru 2021. Spoločnosť podala Úradu pre reguláciu sieťových odvetví žiadosť o odňatie licencií na obchod s elektrinou a zemným plynom, píše portál postoj.sk.




Najväčší alternatívny dodávateľ energií Slovakia Energy požiadala aj o ukončenie svojej činnosti na slovenskom energetickom trhu k najbližšiemu možnému termínu.

Informoval o tom mediálny zástupca firmy, spoločnosť Arthur media a informáciu potvrdil aj ÚRSO. Firmu k tomuto rozhodnutiu doviedla aktuálna situácia s rastom cien energií na veľkoobchodných trhoch v spojení so štátnymi reguláciami cenotvorby.
Prekáža im regulácia cien

„Keď Slovakia Energy začala v roku 2008 pôsobiť na slovenskom trhu, očakávali sme, že sa regulácia skončí. Je však rok 2021 a koniec tejto regulácie je stále v nedohľadne. Za daného stavu nemá zmysel, aby sme investovali do ďalšieho rozvoja firmy, a preto sme sa rozhodli pristúpiť k tomuto náročnému kroku a vrátiť licenciu,“ uviedol konateľ spoločnosti Slovakia Energy Jiří Písařík.

V novom roku sa zvýšia penzie: Prečítajte si o koľko vám stúpne dôchodok
V budúcom roku dôchodky porastú o 1,3 percenta. Znamená to, že od januára 2022 už dôchodcovia nedostanú garantovanú pevnú sumu, ale ich penzie sa zvýšia o takzvanú dôchodcovskú infláciu. Zmení sa teda valorizačný mechanizmus, ktorým sa každý rok v... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Zisky nepokryjú náklady

Ceny energií na Slovensku sú pre malé firmy a domácnosti regulované. Maximálna hranica, ktorú si dodávatelia v túto chvíľu môžu účtovať, už podľa Písaříka zďaleka nepokrýva náklady a nedá sa očakávať, že by sa situácia v budúcom roku zlepšila.

„Za aktuálnej situácie, ktorá sa deje na trhu, keď nemáme cenovú politiku vo svojich rukách, sme, bohužiaľ, nenašli spôsob, ako ďalej fungovať,“ dodal Písařík.

Súčasní zákazníci spoločnosti sa podľa Slovakia Energy nemusia obávať, že by zostali bez energií. Môžu ukončiť zmluvu a bez akéhokoľvek porušovania súčasných zmlúv prejsť k dodávateľovi, ktorého si sami vyberú.




Je nedostatok učiteľov, žiaci sú vzdelávaní neodborne
Podľa webových stránok čas.sk sa počas leta hľadalo 1 800 pedagogických a 260 nepedagogických zamestnancov. Aj keď sa dopyt znížil, stále sa hľadajú stovky školských zamestnancov. Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Ján Papuga