Nemecko: Laschet chce rokovať o koalícii s FDP a Zelenými
29 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet v utorok večer uviedol, že plánuje rokovať o vytvorení vládnej koalície so Zelenými a liberálnou Slobodnou demokratickou stranou (FDP) napriek tomu, že jeho strana skončila v nedeľňajších parlamentných voľbách na druhom mieste. Informovala o tom agentúra DPA.


"Teraz v najbližších dňoch budeme rokovať s FDP a Zelenými. Naša ponuka rokovať platí," uviedol Laschet po stretnutí konzervatívcov z únie CDU/CSU.

"Tieto voľby sme nevyhrali," povedal ďalej šéf CDU, avšak dodal, že v takej neprehľadnej situácii by strany mali byť pripravené konať.

Väčšina Nemcov nechce, aby Laschet zostavoval vládu
Veľká väčšina Nemcov je proti tomu, aby sa predseda Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet pokúsil zostaviť vládu napriek tomu, že jeho strana utrpela v nedeľňajších voľbách výraznú stratu a skončila druhá za sociálnymi demokratmi (SPD).... Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | TASR


Nemeckí sociálni demokrati (SPD), ktorí v nedeľu zvíťazili vo voľbách a porazili tak konzervatívcov z únie CDU/CSU odchádzajúcej kancelárky Angely Merkelovej, takisto v utorok vyjadrili nádej, že koncom týždňa začnú rokovať o vytvorení trojčlennej koalície so Zelenými a FDP.

Zelení i slobodní demokrati, ktorí sa v mnohých otázkach nezhodnú, však uviedli, že najskôr musia rokovať medzi sebou o tom, či sú schopní zhodnúť sa na kompromisoch a až potom môžu pristúpiť k rokovaniu so sociálnymi demokratmi alebo konzervatívcami z únie CDU/CSU.

Víťazná SPD v nedeľných voľbách do Spolkového snemu získala 25,7 percenta hlasov, zatiaľ čo za blok CDU/CSU hlasovalo 24,1 percenta voličov. Tretí skončili Zelení, pre ktorých je zisk 14,8 percenta hlasov najlepším výsledkom v ich dejinách, aj keď zaostali za predvolebnými očakávaniami. Polepšili si aj liberáli z FDP, ktorí dostali 11,5 percenta hlasov.

Izrael sa búri a ľudia už odmietajú ďalšie experimentálne vakcíny. „Dosť bolo očkovania!“ (VIDEO)
Už toho majú dosť! Jedna z najzaočkovanejších krajín na svete sa búri. Izraelčania už majú dosť covidového šialenstva a najmä vakcinácie. Ukázalo sa totiž, že experimentálne vakcíny proti COVID-19 vôbec nezaberajú. Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik