Mýtus o transatlantickej jednote: Prečo sa EÚ neustále klania požiadavkám USA? (Tom Fowdy)
29 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Komentár Toma Fowdyho (Russia Today)



Tohto týždňový summit má za cieľ podporiť lepšiu spoluprácu medzi USA a EÚ pri riešení rastúceho vplyvu Číny v technológiách. EÚ by sa však nemala slepo riadiť americkými požiadavkami. Musí sa starať o svoje vlastné záujmy. Konštatuje to britský spisovateľ a analytik politiky a medzinárodných vzťahov Tom Fowdy.




Podivný summit




Zástupcovia USA a Európskej únie sa v stredu stretnú na ustanovujúcom zasadnutí Rady USA pre obchod a technológie USA a EÚ. Je to summit, o ktorom sa všeobecne traduje, že je zameraný na Čínu. Prvýkrát sa konal v čase, keď bol prezidentom Donald Trump.

Stretnutie má široký rozsah pôsobnosti. Bude sa zaoberať tým, ako môžu obe strany lepšie spolupracovať v oblastiach technologických noriem, bezpečnosti dodávateľského reťazca. Ďalej v oblastiach IT, správy údajov, kontroly vývozu, skríningu investícií a globálnych obchodných problémov.

Všetko sú to oblasti, v ktorých má Peking rastúci vplyv. Samit sa v zásade pokúsi stanoviť „pravidlá cestnej premávky“ pre mnohé nové technológie.

Smeruje Európa k svojmu koncu? (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová


Je iróniou osudu, že sa to stane niekoľko týždňov po tom, čo USA prispeli k zrušeniu dohody o jadrových ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou v hodnote 90 miliárd dolárov. Vytvorili tak veľký transatlantický diplomatický spor.
Európa sa naivne prispôsobuje Amerike

Napriek tomu tento týždeň pravdepodobne opäť uvidíme európske krajiny, ako sa naivne prispôsobujú požiadavkám USA a umožňujú Washingtonu stanoviť si pravidlá - ktoré aj tak nemusí dodržať. Namiesto toho, aby sa koncentrovali na vlastný vzťah s Čínou

USA za posledných niekoľko rokov viedli neľútostnú kampaň proti čínskym technologickým firmám a často sa snažili získať EÚ ako súčasť ich boja. Toto úsilie malo zmiešané výsledky, ale podľa Trumpa to predovšetkým posilnilo európske krajiny, aby vylúčili čínsku firmu Huawei zo svojich 5G telekomunikačných sietí.


Sága o Meng Wan-čou - popravcovi Huawei, ktorý bol v domácom väzení v Kanade - samozrejme súvisí s týmto spoločným úsilím. USA predložili niekoľko vážnych tvrdení na odôvodnenie takýchto extrateritoriálnych zásahov, ktoré zahŕňali aj sankcie, čiernu listinu a kontroly vývozu.

Neporiadok, ktorý po sebe Merkelová zanechá, môže viesť k rozpadu EÚ (Damian Wilson)
28 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Národná bezpečnostná hrozba?



USA tvrdili, že spoločnosti ako Huawei sú mechanizmom „špionáže“ - bez poskytnutia akýchkoľvek náležitých dôkazov -, že predstavujú určitý druh „národnej bezpečnostnej hrozby“, sú vo vlastníctve alebo v spojení s čínskou armádou alebo sú v širšom spojení s tým, čo opisuje ako „neférové ​​ekonomické praktiky Číny“. Ako sú údajné krádeže duševného vlastníctva a štátom dotovaný priemysel.

Takáto rutinná démonizácia pramení z obavy USA z rastúceho vplyvu Číny v strategických globálnych odvetviach, v ktorých sa USA usilujú udržať si nespochybniteľnú nadvládu. A vo svetle toho prišla snaha vytlačiť čínske spoločnosti z Európy, ktorú považuje za svoju vlastnú predzáhradku.

Niektoré európske krajiny boli ochotné to akceptovať. Bývalé štáty sovietskeho bloku na východe - s výnimkou Maďarska - sa neustále klaňali požiadavkám USA, zatiaľ čo Francúzsko a Nemecko kládli nezávislejší odpor.

Čo sa môže Západ naučiť od Žobráka? (Huub Ruël)
Komentár Huub Ruël (Corvinák.hu) Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Spravodlivá hospodárska súťaž je v nedohľadne

EÚ sa, samozrejme, snaží s Čínou dohodnúť na základe vlastných preferencií a má vlastné organické chápanie toho, čo by nazvala štandardmi „spravodlivej hospodárskej súťaže“. EÚ napokon nemá žiadne výhrady voči jednotlivým opatreniam voči americkým veľkým technologickým spoločnostiam, ak tieto pravidlá porušujú. Ale to nie je to, čo sa tu deje.

USA nepomáhajú Európe pri lepšej dohode s Čínou; namiesto toho sa USA pod rúškom „transatlantickej jednoty“ často snažili podkopať záujmy EÚ a presadzovať svoje vlastné.

Aby sme uviedli jeden príklad. Amerika sa neustále sťažuje na nedostatok prístupu na trh v Číne, ako to robí aj Európa. Je tu spoločný záujem? Samozrejme. Keď však Európska únia rokovala o vlastnej komplexnej dohode o investíciách (CAI), exkluzívnej európskej dohode s Čínou, ktorá svojim firmám ponúkla väčší prístup na trh, Washington proti tomu protestoval na všetkých úrovniach.

Nakoniec sa Washington v marci pokúsil dohodu sabotovať vyzbrojením otázky ľudských práv v Sin -ťiangu a využitím vlastného postoja Európy k tejto otázke, aby zastavil implementáciu CAI.

Priehľadná propaganda: Imunitný systém sa má údajne podriadiť génovému očkovaniu? (Willi Huber)
Komentár Willi Huber (Report 24) Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | ivrabcova Vrabcová

EÚ len prijíma pravidlá USA

USA skutočne nechcú, aby Európa vypracovala s Čínou lepšiu dohodu alebo súbor štandardov za vlastných podmienok. Chce iba izolovať Čínu od Európy a posilniť príčinu strategického oddelenia. Bielym domom Európa nie je vnímaná ako tvorca pravidiel, ale ako ten, kto pravidlá prijíma.

Ako ďalší príklad toho, ako sa tento druh „spolupráce“ v Európe vyvíja, USA vyzbrojili dodávateľské reťazce polovodičov, aby prerušili alebo vykonávali kontrolu nad vývozom polovodičových zariadení do rôznych čínskych spoločností.

V roku 2020 sa zistilo, že za Trumpa USA používali túto prax na vyradenie európskych firiem z trhu a zvýšenie trhového podielu amerických spoločností.

Robme viac detí! Vyzýva Orbán v čase, keď Západ pokladá rodinné hodnoty za staromódne (Paul A. Nuttall)
Komentár Paula A. Nuttalla (Russia Today) Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Len zásterka

Americká myšlienka takzvanej „technologickej spolupráce“ s Európou proti Číne v konečnom dôsledku spočíva v tom, že EÚ sa obetuje, aby to vyhovovalo USA. Túto pozíciu zhoršuje skutočnosť, že USA a EÚ nemajú rovnaké technologické kapacity.

USA chcú uzamknúť čínsku technológiu mimo Európy, ale chcú tiež zablokovať európsku technológiu prúdiacu do Číny. Amerika má všetky karty, pokiaľ ide o nadvládu nad internetom, polovodičmi atď. Tým sú všetky dohody v zásade nerovné, a stierajú myšlienku „európskej strategickej autonómie“.

Prečo by vzhľadom na to všetko mala EÚ obmedziť vlastný prístup k inovatívnej čínskej technológii, najmä keď sa Peking v určitých oblastiach ukázal byť pred USA? Iste, Európa môže trvať na svojich vlastných podmienkach a normách bez ohľadu na to, čo kupuje a predáva - ale keď máte niekoho iného, ​​kto určuje, aké sú tieto podmienky, prestanú byť vašimi podmienkami.

Čím viac EÚ ustupuje USA, tým menej si dokáže s Čínou poradiť nezávisle. Ak niečo, EÚ by mala zdvojnásobiť svoje vlastné základné technologické kapacity postavené na nezávislej ceste patentov a vedeckého rozvoja, čo by jej poskytlo pákový efekt rovnováhy medzi Washingtonom a Pekingom.

Slováci môžu do Ruska vstupovať bez ohľadu na účel cesty
Rusko otvorilo svoje brány pre Slovákov, informuje portál extraplus.sk. Na jeho územie môžu vstupovať ľudia bez ohľadu na účel cesty. Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Ján Papuga