Dnes vám na cestách zmerajú krvný tlak! Slovenský Červený kríž zasahuje v záujme vášho srdca
29 | 09 | 2021 I TASR
Slovenský Červený kríž v súčinnosti s políciou zasahuje v záujme vášho srdca. Zmerajú vám krvný tlak a povedia, prečo by ste mali poznať hodnoty svojho krvného tlaku a cholesterolu. Informuje TASR.
Svetový deň srdca

Dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža (SČK) v stredu vo vybraných mestách za pomoci polície šíria osvetu o zdravom srdci. Robia to pri príležitosti Svetového dňa srdca. Akcia sa koná v rámci kampane Ste v správnych číslach? Zdravotníci šoférom zmerajú krvný tlak aj cholesterol. Šoféri dostanú aj odmenu.

Vodiči by mali vedieť, že povolená rýchlosť v obci je 50 kilometrov za hodinu a na diaľnici 130 kilometrov za hodinu. Poznať by mali aj hodnoty svojho krvného tlaku a cholesterolu. Uviedla to prednostka Kardiologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb a predsedníčka Správnej rady Slovenskej nadácie srdca Eva Goncalvesová.
Koho postihuje vysoký tlak a cholesterol?

Poukázala na to, že kardiovaskulárne ochorenia spôsobené vysokým krvným tlakom a cholesterolom sa týkajú všetkých. Hoci postihujú skôr staršiu generáciu, nie je to pravidlom. Upozornila, že vo väčšej miere postihujú už aj mladšiu generáciu.
Ani niektoré lieky nepatria za volant

Zástupca riaditeľa odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Ján Ignaták prízvukoval, že vodiči by si nemali sadnúť za volant, ak je ich schopnosť znížená úrazom, chorobou, nevoľnosťou alebo únavou, tiež po požití lieku, ktorý môže znížiť ich schopnosť viesť vozidlo.

"Odporúčame pri užívaní liekov prečítať si príbalový leták a o účinkoch sa poradiť s lekárom, či môžu negatívne ovplyvniť schopnosť viesť motorové vozidlo," povedal. Doplnil, že od začiatku roka do 20. septembra zomrelo na slovenských cestách v dôsledku zdravotnej indispozície 26 ľudí, z toho 54 percent nehôd zapríčinil infarkt.
Na vysoký tlak dostanete pretlak

Podľa štatistík stúpajú počty dopravných nehôd práve v dôsledku zdravotnej indispozície. Od roku 2010 z počtu 101 nehôd stúpli na 195 v roku 2019. "Vlani bolo 148 nehôd, tento počet však bol ovplyvnený aj pandémiou a nižším počtom áut na ceste," zhrnul Ignaták.

Kampaň pripravili Únia pre zdravšie srdce a Slovenská nadácia srdca v spolupráci s Policajným zborom SR, SČK a Slovenskou kardiologickou spoločnosťou. Organizátori poukázali na to, že keďže na slovenských cestách môžu niektorí pociťovať tlak, rozhodli sa, že pri nameraných vyšších hodnotách tlaku si vodič odnesie pretlak. "Na konci dostane vodič vysvedčenie s nameranými hodnotami, voňavú visačku do auta so správnymi číslami či vtipnú bodku na záver – paradajkový pretlak," dodali.

Skontrolovať krvný tlak a cholesterol si môžu dať ľudia počas preventívnej prehliadky u lekára, ktorá je hradená zdravotnými poisťovňami.