Rusko musí Ukrajine platiť za tranzit plynu aj potom, čo bude plynovod Nord Stream 2 v prevádzke, tvrdí nemecký politik
28 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Vedúci predstaviteľ nemeckej sociálnodemokratickej strany (SPD) uviedol, že Rusko musí aj naďalej odovzdávať miliardy dolárov za presun plynu cez Ukrajinu, aj potom, čo začne fungovať už dokončený plynovod Nord Stream 2, informuje portál RT.


Olaf Scholz v pondelok vyhlásil, že úloha Kyjeva pri preprave plynu nesmie byť oslabená projektom podporovaným Moskvou.

„Pokiaľ ide o plynovod, ktorého výstavba bola dokončená, je dôležité, aby každý bral do úvahy záruky, ktoré sú spojené s jeho prevádzkou. Tieto záruky zahŕňajú skutočnosť, že Ukrajina musí zostať tranzitnou krajinou,“ uviedol Scholz.

Niekoľko krajín vyjadrilo obavy z vplyvu projektu Nord Stream 2, ktorý bol dokončený začiatkom tohto mesiaca. Teraz čaká na certifikáciu nemeckých regulačných orgánov a až potom začne pumpovať plyn zo Sibíri k spotrebiteľom na Západe.

USA: Senát zablokoval schválenie provizórneho rozpočtu
Republikáni v Senáte amerického Kongresu zablokovali v pondelok návrh zákona o provizórnom rozpočte, ktorý by zabezpečil chod amerických federálnych orgánov v novom fiškálnom roku, začínajúcom sa 1. októbra. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | TASR


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v júni tvrdil, že ak by ruský štátny energetický gigant Gazprom už nepotreboval platiť za presun dodávok cez svoju sieť sovietskych pozemných potrubí, mohol by plynovod Ukrajinu stáť približne 3 miliardy dolárov ročne.

"Nord Stream 2 odpojí Ukrajinu od dodávok plynu, čo znamená, že nás 'odpojí' od najmenej 3 miliárd dolárov ročne. Nebudeme si môcť dovoliť platiť ukrajinskú armádu," dodal.

Rusko odmietlo, že plánuje odstaviť Ukrajinu od plynu. Dmitrij Birichevskij, riaditeľ ekonomickej spolupráce v rámci ruského ministerstva zahraničných vecí, tvrdil, že tvrdenia Kyjeva sú „neopodstatnené“. Podľa neho Moskva „nemá v pláne pozastaviť dodávky plynu cez Ukrajinu“. Trvá tiež na tom, že „Rusko nikdy nepoužilo energiu alebo prírodné zdroje ako nástroj nátlaku alebo vydierania“.

Na ostrov Lampedusa dorazilo na lodiach vyše 600 migrantov
Viac ako 500 migrantov dorazilo v pondelok večer na starej rybárskej lodi k talianskemu ostrovu Lampedusa. Informovala o tom agentúra ANSA. Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | TASR