Správu prezidentky hodnotili politici rozdielne. Tí koaliční ju chválili, opozícia ju skritizovala
28 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes predstúpila pred našich zákonodarcov aby im predniesla správu o stave republiky tak, ako ju vníma ona. Prirodzene, jej slová mali na poslancov rozličný efekt. A to podľa toto či bolo koaliční, alebo opoziční.


Slová hlavy štátu Zuzany Čaputovej sa nie všetkým pozdávali. Prirodzene, opozícia ju za správu o stave republiky skritizovala, koalícia, naopak, bola s jej slovami spokojná. Ako píše portál topky.sk, najviac reakcií vzišlo od politikov, ktorí sa v jej správe spoznali, a na adresu ktorých boli smerované. Či už v pozitívnom, alebo kritickom zmysle slova.
Boris Kollár: Každý by si mal vstúpiť do svedomia. A to aj ja

Prirodzene, so správou boli spokojnejší predstavitelia koalície. „Nastavila kritické zrkadlo nielen vláde, ale i poslancom,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová, ktorá tiež ocenila, že sa prezidentka dotkla aj životného prostredia a biodiverzity. Podľa SaS bola ale prezidentkina správa vyvážená. Minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina ocenil prezidentkino pochopenie pre ľudí, ktorí sa nechcú nechať zaočkovať. „Myslím si, že neočkovaní ľudia nesmú byť občanmi druhej kategórie a očkovanie nemá byť povinné,“ skonštatoval minister.

Krajniakov stranícky šéf a predseda parlamentu Boris Kollár novinárom povedal, že aj on si „doniesol uši“ a prezidentku pozorne počúval. Hneď po jej vystúpení sa ale vrátil k svojím veciam, ktoré dal do koaličnej zmluvy. Myslel tým nájomné byty, paragraf 363 či exekučnú amnestiu. Kollár si ale nemyslí, že by súčasná politická kultúra bola na takom dne, ako to opisovala prezidentka, ale že to tu už bolo aj „horšie“. Jedným dychom však dodal, že nie sme na úrovni Nemecka či Francúzska. „Každý by si mal vstúpiť do svedomia. A to aj ja,“ chlapsky uznal Boris Kollár.

Prezidentka v NR SR: Celková politická debata klesla na úroveň, kde nikdy nebola
28 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/TASR

Fico: Pani prezidentka nepovedala nič, ona je členom vládnej koalície

Vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová je podľa vlastných slov rada, že prezidentka vyzdvihla dôležitosť spolupráce a jednoty v zápase o charakter Slovenska a ocenila protikorupčný étos vlády. „Zároveň poukázala na problémy Slovenska, ktoré sa 12 rokov neriešili, ako napríklad reforma zdravotníctva, školstva, ale aj dôležitosť reformy spravodajských služieb a polície,“ zhodnotila správu Veronika Remišová. Strana Za ľudí bude ústami svojej šéfky naďalej ponúkať zdravé nepopulistické odborné riešenia predovšetkým v oblasti spravodlivosti, regionálneho rozvoja a profesionálneho, kompetentného a nekorupčného riadenia štátu. Bývalý podpredseda parlamentu a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga charakterizoval Čaputovej prejav ako nestranný.

Prirodzene, iný pohľad na správu hlavy štátu mala opozícia. Podľa trojnásobného premiéra a šéfa strany Smer-SD Roberta Fica prezidentka v plnom rozsahu podporila vládnu koalíciu, pretože vraj nespomenula, kto môže za posledné najhoršie výsledky Slovenska aj v prípade pandémie, čím mal na mysli aktuálnu vládu Hegera. Ficovi prekážalo aj to, že Zuzana Čaputová vraj úplne obišla tému stavu verejných financií, na čo vraj neupozorňuje Smer, ale ostatné, nezávislé inštitúcie. „Pani prezidentka nepovedala nič, pani prezidentka je členom vládnej koalície,“ skonštatoval Fico. Z prejavu hlavy štátu si stále nezaočkovaný šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini odniesol i to, aby medzi sebou zaočkovaní a nezaočkovaní ľudia nebojovali pre rôzne príčiny.

Keď prezidentka až v polčase zistí, že na ihrisku hrá aj opozícia
Náš politický okresný prebor hrá mimoriadne rozpačitý match. Časť divákov na tribúnach je unudená. Už nemajú energiu sledovať, čo sa deje na trávniku. Behajú si tam mimo všetkých pravidiel šialenci s loptou pod pazuchou. Našťastie ju nosia z... Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Ivan Brožík