Nemocnice sú na tretiu vlnu materiálne pripravené, ale chýba personál
28 | 09 | 2021 I TASR

 Nemocnice sú na tretiu vlnu pandémie ochorenia COVID-19 pripravené po materiálno-technickej stránke lepšie ako na druhú vlnu. Problémom je chýbajúci personál, čo sa ukázalo už v druhej vlne a teraz sa to len potvrdzuje. Prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko to povedal v utorok na tlačovej konferencii v Dražkovciach pri Martine.


Počet novonakazených podľa neho narastá a je výrazne vyšší v časti východného a južného Slovenska, pribúdajú aj oblasti okolo Žiliny. "Kľúčovým faktorom je nízka zaočkovanosť, najmä ľudí nad 50 rokov. Keďže tam narastá počet infikovaných, vždy zhruba za sedem dní narastá aj počet hospitalizovaných. Čo je iné oproti druhej vlne, že sú to mladšie kategórie, bežne 50- až 60-roční. Jeden z dôvodov je, že tí najstarší, žiaľ, mnohokrát zomreli v druhej vlne. Veď zomrelo takmer 12.500 ľudí," pripomenul Petko.

Zlá správa pre Slovensko: Pre rast cien energií hrozí zastavenie výroby chleba a pečiva!
Situácia na Slovensku je zlá, no zrejme bude ešte horšie. Ako zvyknú našinci hovoriť: „Dobre už bolo“. A naozaj, pravdepodobne dobre už bolo, pretože avizovaná vlna zdražovaní, najmä cien energií, aká sa na Slovákov chystá, tu už dávno nebola. Ak... Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Za výhodu oproti druhej vlne považuje výrazne nižší počet zdravotníckeho personálu v karanténe. "Či už z dôvodu, že má ochorenie COVID-19, alebo z dôvodu karantény. Zdravotnícky personál v nemocniciach je zaočkovaný na úrovni 70 až 75 percent, u lekárov je to cez 90 percent. Takže personál je zatiaľ na tom lepšie. V druhej vlne bolo bežné, že napríklad v našej nemocnici bolo v septembri z týždňa na týždeň 100 ľudí zo 740 v karanténe alebo PN. Dnes je to zhruba šesť až osem. V tom je situácia, ale opäť v súvislosti s očkovaním, lepšia," doplnil prezident ANS.

Podotkol, že kolaps nemocníc nepredpokladá. "Veľká časť nemocníc bude mať relatívne dobrú situáciu a nebude tam veľa pacientov. Časť nemocníc v problémových regiónoch, ktorá nebude mať dostatok postelí, bude prevážať pacientov do regiónov, kde bude menej pacientov. Nemyslím si, že ich budeme voziť do Poľska, Nemecka alebo inde. Ale, že to zvládneme v rámci Slovenska," uzavrel Petko.

Nemocnica v Nitre obmedzuje plánované operácie, pribúdajú pacienti s COVID-19
Vo Fakultnej nemocnici v Nitre sa zvyšuje počet hospitalizovaných pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19. Vedenie nemocnice sa preto rozhodlo obmedziť plánované operácie najmä v oblasti chirurgických výkonov, kde je nevyhnutná prítomnosť... Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | TASR