Pellegrini: „Systém je v poriadku, treba nasadiť ľudí, ktorí ho nebudú kriviť.“
27 | 09 | 2021 I Ján Papuga

Denník Plus jeden deň uverejnil interview o aktuálnej politickej situácii, minulosti a o politických ambíciách Petra Pellegriniho, predsedu strany Hlas - sociálna demokracia. Aktuálne preferencie túto stranu posúvajú na miesto lídra opozície, hoci ju doháňa strana Smer.


V súčasnosti je podľa Pellegriniho najdôležitejším cieľom strany vrátiť občanom referendum. Po tom, čo ho prezidentka Zuzana Čaputová nepriamo zmarila, strana prijala deklaráciu o tom, že moc vychádza z ľudu a ten ju môže politikom kedykoľvek odobrať. Túto deklaráciu symbolicky deklarovanú na Deň Ústavy SR koaliční poslanci odmietli podporiť.

Stranu Smer a Hlas koalícia považuje za jednoliaty subjekt. Aj keď sa slovník Pellegriniho stáva razantnejším, spájanie so Smerom do jednej koalície Hlas nateraz odmieta. To však neznamená, že sa bráni spolupráci pri odstránení vlády napriek tomu, že medzi ním a Róbertom Ficom je napätie. To však nesmie narušiť cieľ zbaviť sa tejto vlády. „Tak hlboko už dávno neklesla politika Slovenska,“ vyjadril P. Pellegrini svoje pohoršenie neraz vedúce k razantnejšiemu vyjadrovaniu.

Pellegrini vyzýva na odchod monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu
Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a expremiér Peter Pellegrini kritizoval postup monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu (EP) pre demokraciu, právny štát a základné práva pri návšteve na Slovensku. Namieta, že sa jej členovia nestretli... Čítať ďalej
22 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Odvolanie Mikulca, odvolanie vlády

Podobne ako Smer, ani Hlas nemá dôveru k ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, o ktorom je Pellegrini presvedčený, že stál na čele celej kauzy. Nemohlo sa stať, že sa pochybenia a porušenia zákona diali bez Mikulcovho vedomia. O kompromitujúcej nahrávke, ktorú spomína strana Smer, zatiaľ iba počul, ale verí tomu, že existuje množstvo nahrávok, ktoré by mohli potvrdiť vinu ministra Mikulca.

Zhodu so smerom nachádza Hlas aj v oblasti sociálnej politiky, v kritike zvyšovania cien energií, zanedbávania zdravotníctva a nekompetentného riadenia rezortu financií. „Rezort po rezorte, všade sú obrovské problémy,“ uviedol. V súčasnej koalícii Pellegrini nedokáže nájsť dobrého ministra. Aj preto sa jeho strana s opozíciou pokúsi o odvolanie celej vlády. Na otázku, prečo sa opozícia snaží vyvíjať tlak odvolávaním predstaviteľov vlády, keď ich koalícia aj tak nepodporí, zdôrazňuje kontrolnú povinnosť opozície a možnosť opozície verejne diskutovať o problémoch na mimoriadnych schôdzach parlamentu.

Problémy koalície nekončia

Idealistické vyhlásenie Richarda Sulíka, že prijatím odídencov zo strany Za ľudí do strany SAS upokojil situáciu v koalícii, Pellegrini odmieta. Je totiž jasné, že posilnenie strany SAS môže prehĺbiť nenávistný vzťah Sulíka a Matoviča, dokonca sa môže cítiť ohrozený aj Boris Kollár. Jediným Kollárovým krokom, ako si získať voličov, je podľa Pellegriniho opustenie koalície. „Garantujem vám, že ten z koalície, kto ju rozbije, zapríčiní pád vlády, bude skôr národným hrdinom. Pretože máme dnes vládu, ktorej 80 percent ľudí nedôveruje.“ Tak či tak, líder Hlasu predpokladá, že problémy v koalícii sa určite nekončia. Ťažko sa však dá predpokladať, že koaliční poslanci, ktorí sú v parlamente prvý a posledný raz, sa dobrovoľne vzdajú svojich mandátov: „Budú sa skôr držať zubami, nechtami.“

Prioritne musíme pomôcť riešiť ľuďom zdražovanie, nielen bojovať proti korupcii, tvrdí Kollár
Predseda parlamentu Boris Kollár bude iniciovať zriadenie pracovnej skupiny naprieč ministerstvami na riešenie problému zvyšovania cien energií a potravín, povedal pre Hlavný denník. Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič


Aj keby po odchode Sme rodina nestratila koalícia parlamentnú väčšinu, Pellegrini nepredpokladá, že by zvyšok koalície dovládol. Spomína situáciu v parlamente, kde iba navonok vládne jednota. V skutočnosti sa nemajú radi a sú v koaličnom zväzku len „z donútenia“. Na druhej strane sa dokážu dokonalo spojiť, ak ide o odmietnutie iného, odlišného názoru.

Pellegrini nesúhlasí s odňatím právomoci generálneho prokurátura a posilnením kompetencií špeciálnej prokuratúry na čele s Danielom Lipšicom. Tak by sa zo špeciálnej prokuratúry stala inkvizícia. V zabráneniu takejto účelovej zmeny vidí úlohu B. Kollára, ktorý ju odmieta. Ten stojí v ceste absolútneho ovládnutia silových zložiek. „Odmietam to, že keď niekto zistí, že sa skrivil zákon, tak sa ide hneď meniť halabala zákon a idú sa robiť vážne zmeny,“ vyhlásil Pellegrini.

Pellegriniho vláda sa priblížila k politickej kultúre

Nevyhol sa ani téme plagiátorstva, ktorý koalícia riešila zákonom, aby sa plagiátor mohol vzdať svojho titulu. Nikto z členov koalície s pochybne získaným vzdelaním to nespravil (I. Matovič, B. Kollár, B. Gröhling), kým v zahraničnej politike sme svedkami odstúpení aj pre menej závažné pochybenia. Tvrdí, že jeho vláda sa priblížila k takejto kultúre tým, že pre kauzy odchádzali politici a nominanti strán, dokonca samotný premiér R. Fico.

Plagiátor a vyučený kaderník Gröhling stupňuje teror: Vyzýva učiteľov, aby sa očkovali. Zošalel?
26 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová

Preferencie strán treba brať s pokorou

Pellegrini vníma aj vzrast preferencií Smeru. Fica považuje za skúseného a schopného politika, ktorý vie zaujať. No nikdy si neboli blízki v zmysle priateľstva. Obáva sa však, že strane nestačí len téma krivenia výpovedí a kritika opatrení proti epidémii. Ľudia sa časom vrátia k programom politických subjektov. Momentálne ich presviedčajú burcujúce vystúpenia Smeru či vznikajúcej Republiky. Preferencie strán však treba brať s pokorou, nesmú byť výsledkom obalamutenia voličov. Prípadnú koaličnú spoluprácu so Smerom nepotvrdil ani nevylúčil: „Budeme hľadať prieniky a budem sa vedieť odosobniť od všetkého a nemať proti nikomu zášť.“

Priznáva, že ako premiér, úradník ministerstva či minister sa stretával aj s ľuďmi, ktorí sú dnes spomínaní v súvislosti s rôznymi obvineniami. Odmieta, že by niekedy mal výhodu zo svojho politického pôsobenia, nebodaj nejaký úplatok. „Som nevinný a pevne verím, že to bude aj preukázané. Garantujem, že nič také sa nestalo.“ Útoky voči nemu či strane považuje za osobnú pomstu, alebo za dôsledok rýchleho vzostupu preferencií.

Súdy chcú mať pokoj s médiami

V procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom pripúšťa, že sudkyňa mohla byť zaujatá, ale tvrdí aj to, že neraz prvostupňové súdy odsúdia obvineného, nech ho potom „ratujú“ na Najvyššom súde. „Z kuloárov som počul, že mnohí prokurátori a najmä sudcovia, keď spolu rozprávajú, pýtajú sa, ako majú rozhodnúť? Že ho radšej odsúdia, nech majú pokoj a potom na Krajskom súde nech ho oslobodia.“ Súdy tak rozhodujú, aby mali pokoj s médiami a nečelili spoločenskému tlaku. „My sa musíme naučiť rozsudky tolerovať.“ Podobne ako Fico aj on má problém s kajúcnikmi, ktorým sa za ich informácie neznižuje trest odňatia slobody, ale rovno sa im umožňuje zostať na slobode. Odmieta obviňovanie ľudí len na základe výpovedí za takéto výhody.

Dušan Kováčik o svojom procese: Bola to najväčšia fraška v mojom 60-ročnom živote!
23 | 09 | 2021 | TASR

Návšteva komisie EÚ bola účelová

Vyjadril sa aj k návšteve delegácie z Európskeho parlamentu, ktorú prirovnáva k inkvizícii. Už sa s nimi stretol vo funkcii premiéra po vražde J. Kuciaka a jeho priateľky. Nepáčilo sa mu, že vtedy zo svojej pozície po intenzívnych stretnutiach s opozíciou a tretím sektorom chceli vynášať súdy. Takáto situácia sa zopakovala aj pred pár dňami. Komisia z Európskeho parlamentu sa však tento raz s opozíciou nestretla. Napriek tomu, čo sa u sa u nás deje, sa európski návštevníci vyjadrili, že sme sa posunuli. Pellegrini túto návštevu považuje za účelovú.

Som nevinný

O tom, či mu nemôžu za jeho vyjadrenia vykopnúť dvere s nejakým účelovým obvinením často uvažuje. Pri ľuďoch, ktorí dnes riadia krajinu je možné všetko. Najhoršie je, že toto sa môže stať hocijakému občanovi, ktorý sa vzprieči vládnej moci. Pomoci sa potom nedovolá. Zákony podľa neho nie sú zlé, ale treba vymeniť ľudí. A najmä vládu.