Koaličná schizofrénia, alebo ako za „nekultúrnosť“ nesie vinu Žilinka (Ján Papuga)
26 | 09 | 2021 I Ján Papuga

Konzervatívny politik, ktorý je napriek svojej liberálnej orientácii predsedom Občianskej konzervatívnej strany a prepašoval sa do parlamentu na kandidátke „liberálnej“ SAS, na margo neúčasti generálneho prokuratúra Maroša Žilinku počas minulotýždňovej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky na svojom Facebooku uviedol: „Pán Žilinka dnes opäť raz predviedol novú kultúru otvorenej komunikácie generálnej prokuratúry pod jeho vedením: Pán generálny prokurátor Maroš Žilinka sa ospravedlnil z hodiny otázok pre pracovné povinnosti. Pánovi poslancovi Dostálovi odpovie na jeho otázky písomne.“


Je fascinujúce, ako sa politici, najmä tí koaliční, pasujú za predstaviteľov etiky konania, nebodaj za stvoriteľov novej kultúry. Najmä tí, ktorých prítomnosť v rokovacej sále  najvyššieho zákonodarného orgánu (!) je skôr udalosťou ako pravidlom. Neraz aj bezdôvodne zíva parlament prázdnotou aj pri ozaj dôležitých zákonoch.

V Na telo dostali od divákov na búdku Lipšic a Mikulec. Ľudia im neveria. Žilinku podporuje 42 percent
Dôvera divákov v Maroša Žilinku na generálnej prokuratúre je 42 percent. Dôvera v Daniela Lipšica na špeciálnej prokuratúre je 29 percent a dôvera v ministra Mikulca je iba 24 percent Aj to vyplynulo z relácie televízie Markíza Na telo. Na... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


V súčasnosti sme aj pre mnohé nelogické opatrenia hlavného hygienika J. Mikasa v právnom chaose, v stave podávania stoviek trestných oznámení politikmi, bežnými občanmi, inštitúciami. Zároveň sa stupňujú konflikty medzi súdmi, prokuratúrami, policajtmi, vyšetrovateľmi, ktoré neraz prechádzajú úradmi generálnej prokuratúry, ba samotným generálnym prokurátorom.

Je úplne jasné, že vyťaženosť jej predstaviteľov môže byť niekedy taká intenzívna, že fyzická prítomnosť hlavy generálneho prokurátora na hodine otázok v parlamente nemusí byť prioritou. Okrem toho, v čase elektronizácie je zaslanie písomnej odpovede k akejkoľvek otázke na rovnakej úrovni ako ústna odpoveď. Takže Dostál svojím vyjadrením účelovo manipuluje tak, že neprítomnosť generálneho prokuratúra sa rovná „starej“ kultúre.

Domnievam sa, že ide o účelový, hoci prvoplánový príspevok, ktorého cieľ je jediný - hádzať špinu na Žilinku, aby mohli komfortnejšie obmedziť jeho právomoci. Dostálov spôsob poľahky presvedčí jednoduchého voliča, že my sme tí najlepší, my generálneho prokurátora skrotíme.

Ideu novej kultúry však chceli presadiť práve súčasní koaliční politici. Aj kultúru komunikácie! No stala sa z toho paródia. Vyjadrovanie ako v krčme, totálna ignorácia opozičných návrhov, podporovanie ministrov podozrivých zo spáchania trestných činov, niekoľkonásobné a opakované obštrukcie brániace diskusiám o vážnych témach a o prešľapoch ministrov. Brutálne porušovanie rokovacieho poriadku a jeho zneužívanie, zrýchlené legislatívne konania v prípade banálnych zákonov, obchádzanie Ústavy a pod.

Toto všetko súčasná „slušná“ koalícia vyčítala minulej koalícii a pri voľbách i tesne po nich sľubovali novú kultúru. Nuž, nestalo sa. Ale nekultúrny je generálny prokurátor.

Súčasná koalícia je vrcholom pokrytectva. Treba im to však pripomínať, lebo oni žijú v tom, že sú poslovia novej kultúry, novej politiky, novej etiky. Na čele s Matovičom, Kollárom, Pročkom, Cigánikovou, Baránikom, Šeligom, Mikulcom, Herákom a mnohými, mnohými, mnohými ďalšími.

A zvíjanie sa pána Dostála tiež veľa nehovorí o jeho politicky čestnom, slušnom charaktere.

Vetrák chce meniť rokovací poriadok a zlepšiť legislatívny proces
Lepšia predvídateľnosť a jednoznačnosť práva, väčšia kontrola dodržania podmienok na rokovanie o zákonoch v skrátenom legislatívnom konaní (SLK) či úprava lehôt pri prerokovaní pozmeňujúcich návrhov. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | TASR