Kolíková je v SaS tri dni aj s cestou a už chce uvoľňovať prístup deťom k drogám. Progresívci tlieskajú!
23 | 09 | 2021 I TASR
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je v SaS len pár dní. No správa sa, akoby bola jej zakladajúcou členkou. Do parlamentu chce poslať zákon, ktorý umožní ľahší prístup aj deťom k drogám. Informuje TASR.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) má pripravené dva návrhy týkajúce sa drogovej trestnej činnosti. Doteraz na nich nebola politická zhoda. Rezort zároveň pracuje na veľkej novele Trestného zákona, ktorú chce mať pripravenú ešte túto jeseň. Má riešiť aj otázku drog. Pre TASR to povedal Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu.

Fico: Nazývajte si ma ako chcete, ale podržtašku mafiánovi Žaluďovi som nerobil ani nevozil drogy
23 | 09 | 2021 | TASR


MS reagovalo na výzvu mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS), aby koalícia predložila do konca októbra návrh na dekriminalizáciu marihuany.
Ľahší prístup k drogám, viac závislostí

"Jeden návrh je komplexnejší, týka sa najmä nového spôsobu určovania množstva drog pre potreby Trestného zákona. Upúšťa sa od jednotlivých dávok a výpočtu v závislosti od ceny drogy na čiernom trhu. Rieši komplexne všetky druhy omamných a psychotropných látok. Rozlišuje trestný postih za držbu (užívatelia) od iných foriem drogovej kriminality – výroba, predaj, nákup (dílerstvo). Návrh zákona súčasne posilňoval formy prevencie a vytváral priestor, aby sa so zachytenými užívateľmi mohlo robiť aj inak ako len ich trestaním. Teda presmerovať ich pod dohľad odborníkov a tým včas odhaliť a podchytiť ich zdravotné problémy spojené s užívaním drog," priblížil Bubla.

Laššáková: Táto doba a delenie ľudí na akékoľvek kategórie zapácha „ozvenou“ nacistickej ideológie
Niektorí ľudia a politici tak prepadli očkovaciemu šialenstvu, že chcú dať povinne zaočkovať všetkých, ktorí sa len dajú. Ba aj tých, ktorí sa dať nechcú. A to povinne! Očkovací teror prakticky na celom svete je až... Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Druhý návrh sa týka len držby marihuany pre osobnú spotrebu. "V rámci tohto návrhu sa snažíme rovnako v maximálne možnej miere rozlíšiť tých, ktorí sú užívatelia, od dílerov," dodal.
Nižšie tresty, ešte viac drog v uliciach

Rezort podľa Bublu zastáva názor, že výška trestov odňatia slobody pri niektorých špecifických konaniach, napríklad opakovaná držba marihuany nad desať jednorazových dávok, sa javí dlhodobo ako neprimerane prísna.

"Predpokladáme, že téma bude ešte predmetom diskusií v rámci koaličných rád. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková by zároveň bola radšej, ak by v tomto prípade išlo o vládny návrh," dodal Bubla.
SaS sa už nevie dočkať väčšieho množstva marihuany pre naše deti

Koaličná SaS podporuje, aby bol návrh predložený vládou. "Za dôležité však spolu s dekriminalizáciou užívania marihuany považujeme navrhnúť riešenie spôsobu, akým sa užívateľ marihuany môže dostať k rastline pre vlastnú spotrebu bez toho, aby musel podporovať nelegálny obchod," povedal hovorca SaS Ondrej Šprlák.
Plesá aj progresívec Valášek

Nezaradený poslanec parlamentu Tomáš Valášek pôsobiaci v PS hovorí, že zákon o dekriminalizácii marihuany by v parlamente podporil, ak by ho vláda dobre pripravila. Ak koalícia zákon nepredloží, chce podať vlastný návrh. PS tiež spustilo petíciu s piatimi požiadavkami. Okrem dekriminalizácie žiadajú dostupné voľnočasové aktivity pre mladých i dostupnú sociálnu a psychologickú pomoc.

Čo sa Veronike hnalo prázdnou hlavou? Slovenský komik ponížil Remišovú pred celým národom! (VIDEO)
23 | 09 | 2021 | Tibor Sipos