Americkí demokrati požadujú sankcionovať 35 ruských občanov za údajné porušovanie ľudských práv
23 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Navrhovaná zmena a doplnenie zákona o financovaní Pentagónu vyžaduje, aby Biely dom sankcionoval 35 ruských občanov za údajné porušovanie ľudských práv - vrátane premiéra, primátora Moskvy a hovorcu Kremľa, informuje portál RT.


Výbor pre vnútorný poriadok schválil pozmeňujúci a doplňujúci návrh predložený zástupcom Tomom Malinowskim (New Jersey). Ten dáva Bidenovej administratíve šesťmesačnú lehotu na predloženie správy o tom, či niektorý z 35 jednotlivcov uvedených v názve spĺňa kritériá na zaradenie na čiernu listinu.

Prvý na zozname je Roman Abramovič, rusko-izraelský podnikateľ, známy predovšetkým ako majiteľ futbalového klubu Premier League Chelsea. K ďalším obchodníkom na zozname patria vedúci predstavitelia banky VTB Denis Bortnikov a Andrey Kostin, podnikatelia Oleg Deripaska, Alisher Usmanov a Gennadij Timchenko. Ale aj jenerálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller a generálny riaditeľ Rosneftu Igor Sechin, ako aj predseda Transneftu Nikolaj Tokarev.

Na zozname sa nachádza aj niekoľko vysokých vládnych činiteľov. Napríklad predseda vlády Michail Mišustin, minister poľnohospodárstva Dmitrij Patrušev, minister zdravotníctva Michail Murashko a námestník ministra obrany Andrej Kartapolov.



 

Okrem vládnych predstaviteľov bol na zozname aj šéfredaktorka RT, Margarita Simonyanová. Ale aj generálny riaditeľ kanála 1 Konstantin Ernst a moderátor televíznej diskusnej relácie Vladimir Solovjev.

Sankcie voči ktorejkoľvek z uvedených osôb by boli založené na zákone Global Magnitsky Act. Ten je rozšírením zákona z roku 2012, ktorý USA prijali na príkaz medzinárodného investora Billa Browdera.

Základná škola v USA zaviedla „šialené“ pravidlo. Študenti musia počas stravovania nosiť masky
Základná škola v štáte Washington zaviedla zásadu, ktorá vyžaduje, aby deti v čase obeda nosili rúška pri „žuvaní, prehĺtaní alebo rozprávaní“, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Lukáš Leca