Slovensko na Covid mape „tmavne“ a opäť sa blížia zákazy a obmedzenia
22 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Tak, a máme to tu zase. Slovensko sa zo zelenej farby pomaly prelieva do červenej až bordovej, a s tým prichádzajú aj prvé obmedzenia. Do čiernej farby sa zatiaľ „neodel“ ešte žiadny okres, no čierne scenáre sa začínajú napĺňať.


Pripravte si knihy a ihlice na štrikovanie, prvé obmedzenia pohybu sa už pomaly pripravujú. Súvisia s tým, že Slovensko na covidovej mape tmavne. Takže obmedzenie pohybu, ktoré avizoval v bordových okresoch aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, klope na dvere. Ako informuje portál interez.sk, bordové okresy máme na Slovensku už od pondelka.
Požiadavky štátu vnímajú primátori ako nereálne a nevykonateľné

Do bordovej farby sfarbili okres Bardejov, Krupina, Rožňava a Skalica. Obmedzenie pohybu by tu podľa platného a schváleného Covid automatu malo platiť v čase od 21.00 do 5-tej hodiny ráno. V automate sa však píše, že na obmedzenie pohybu je potrebné vyhlásenie núdzového stavu. Podľa ministra Lengvarského núdzový stav potrebný nie je, pretože zatiaľ je bordových okresov málo. Regionálnym hygienikom preto odporučil obmedziť pohyb vyhláškami, s čím ale nesúhlasia primátori. Tí by vraj pohyb obmedzili radi, no bez núdzového stavu na to nemajú právomoci. Ďalším problémom je, že ľudia chodia za rozličnými aktivitami do farebne lepších okresov. I keby pohyb ľudí teda obmedzený bol, môžu sa presunúť do okresu, kde obmedzenia neplatia. Presne tak, ako v rozprávke O pyšnej princeznej.

ODHALENIE: Globalisti odkryli karty. Po skončení COVIDu-19 príde nová pandémia (Imrich Kovačič)
Aký môže byť ďalší scenár vývoja "pandémie", ktorou nás už vyše roka dennodenne zastrašujú oficiálne médiá? Vlády po celom svete sú ovládané globálnymi elitami s vopred pripraveným scenárom! Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Z právnej analýzy Únie miest Slovenska (ÚMS) vyplýva, že obce nemajú kompetencie prijímať Všeobecne záväzné nariadenia (VZN), ktorými by v zhoršenej epidemickej situácii obmedzovali slobodu pohybu či prevádzkový čas podnikov. „Požiadavky štátu vnímame ako nereálne a nevykonateľné z pozície miest,“ skonštatoval na margo slov ministra Lengvarského prezident únie Richard Rybníček. Šéf rezortu zdravotníctva povedal aj to, že pri druhom stupni ohrozenia podľa Covid automatu (bordová farba) môžu sprísnené protipandemické opatrenia zavádzať samosprávy po dohode s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva.

Nespokojný občan: Nový Covid semafor bol „vycucaný“ z prsta v snahe hnať regióny do inej ako zelenej farby
Slovensko sa už niekoľko dní riadi novým Covid semaforom, na ktorom je síce už iba päť farieb, no na jeho zložitosti sa toto veľa nezmenilo. Podľa profilu Nespokojný občan hrá vláda novú hru a pomaly „varí žabu“. Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Primátori nemajú pre rozhodnutia obmedziť pohyb právnu oporu

„Nevyhnutným predpokladom, podľa našej súčasnej právnej úpravy, k tomu, aby bolo možné obmedziť slobodu pohybu, je vyhlásenie núdzového stavu. Orgánom oprávneným k takému rozhodnutiu v rámci opatrení na zmiernenie a odstraňovanie škôd a iných následkov spôsobených v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, je vláda SR,“ uvádza v stanovisku ÚMS s tým, že kompetencie na obmedzenie slobody pohybu od 21.00 do 5.00 h a prevádzkového času podnikov preto obce nemajú ani v prípade zhoršenej epidemiologickej situácie.

„Nemôžeme odporučiť primátorom a primátorkám miest a ich zastupiteľstvám, aby prijímali takéto rozhodnutia v situácii, keď nemajú pre tieto rozhodnutia právnu oporu, ani inú možnosť zmysluplne zasiahnuť,“ vysvetlil Rybníček, ktorý síce úsilie rezortu zdravotníctva zavádzať prísnejšie protipandemické opatrenia podľa lokálnych podmienok a nie celoplošne ocenil, navrhovaný spôsob zapojenia samosprávy je podľa neho nerealizovateľný.

Ministerstvo školstva SR zverejnilo semafor a manuál. Čo čaká vaše deti?
Prečítajte si podrobný prehľad opatrení platných od začiatku školského roka. Školy sa opäť nebudú riadiť empirickými faktami. Ani dôkazmi z oblasti biomedicínskych vied publikovanými vo vedeckých časopisoch. Budú sa riadiť Školským... Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | René Balák