Rusi plánujú nakrútiť prvý celovečerný film vo vesmíre. Štáb už začal s prípravou
22 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Ruský filmový štáb, ktorý budúci mesiac poletí na vesmírnej lodi Sojuz MS-19 k Medzinárodnej vesmírnej stanici, začal s výcvikom na Ďalekom východe krajiny. Režisér plánuje natočiť prvý celovečerný film vyrobený vo vesmíre, informuje portál RT.




Podľa Roscosmosu, ruskej vesmírnej agentúry, režisér Klim Shippenko a herečka Julia Peresildová začali pracovať s veliteľom vesmírnej lode Antonom Škaplerovom.
Pomôže profesionál

Škaplerov je vycvičený kozmonaut na kozmodrome Bajkonur, najväčšom operačnom zariadení na vypúšťanie vesmírnych korábov na svete. Pôvodne bol postavený v ZSSR ako základ sovietskeho vesmírneho programu, teraz si ho Rusko prenajíma od kazašskej vlády.

Shippenko a Peresildová natočia film „Vyzov“, čo v ruštine znamená „Výzva“.

V októbri sa naspäť na Zem vrátia na kozmickej lodi Sojuz MS-18 s kozmonautom Olegom Novitskym, ktorý je na vesmírnej stanici s posádkou od apríla.

Šéf OSN vyzval USA a Čínu, aby zabránili vypuknutiu novej studenej vojny
Generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred vypuknutím novej studenej vojny medzi hlavnými svetovými veľmocami, Čínou a USA. Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Pod dohľadom Roscosmosu

"Pod dohľadom špecialistov z Roscosmosu ... si vyskúšali letecké obleky Sokol KV-2, otestovali ich tesnosť a posadili sa na miesta v kozmickej lodi Sojuz MS-19," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti.

"Potom sa zoznámili s umiestnením nákladu v obytnom priestore a zostupovom vozidle a pracovali so zariadením, ktoré budú obsluhovať na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice." Neskôr nastúpi školenie o manuálnom dokovaní kozmickej lode Sojuz MS v rámci rozsiahleho prípravného kurzu.
Pozvali aj konkurenciu

Minulý mesiac pozval vedúci Roskosmosu Dmitrij Rogozin na štart Sojuzu MS-19 Elona Muska, Jeffa Bezosa a Richarda Bransona. Traja podnikatelia majú každý svoje vlastné vesmírne spoločnosti a dvaja poslední nedávno odleteli na okraj vesmíru ako cestujúci na vlastnej kozmickej lodi.

Na júnovom summite G7 rokovali o ponorkách pre Austráliu poza chrbát Macrona
Na júnovom summite skupiny G7 v britskom grófstve Cornwall sa prerokúvali detaily týkajúce sa bezpečnostného paktu AUKUS medzi Austráliou, Britániou a Spojenými štátmi, ale francúzsky prezident Emmanuel Macron o tom nevedel. Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR