Dohoda o ponorkách medzi USA, Veľkou Britániou a Austráliou je nebezpečný vtip (Scott Ritter)
22 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Komentár Scotta Rittera (Russia Today)



Austrália chce postaviť osem ponoriek poháňaných jadrovou energiou, napriek tomu, že nemá k dispozícii ani vyškolenú pracovnú silu, ani jadrovú infraštruktúru. Toto je príbeh geopoliticky riadeného vojenského obstarávania, ktorý sa zbláznil, konštatuje bývalý spravodajský dôstojník námornej pechoty USA a inšpektor zbraní OSN Scott Ritter.



Najdôležitejšie je námorné spojenie




Austrália je ostrovný štát, ktorého prežitie závisí od jeho schopnosti prístupu k strategickým námorným komunikačným linkám (SLOC), aby kritické obchodné spojenia mohli trvalo fungovať. Stručne povedané, ak by niektorý národ alebo skupina národov prerušila námorné spojenie Austrálie so zvyškom sveta, krajina by nakoniec uschla a zomrela.

Napriek svojej pôsobivej rozlohe je Austrália relatívne malým národom s počtom obyvateľov necelých 26 miliónov (čo je 55. miesto vo svetových rebríčkoch) s HDP 1,3 bilióna USD (13. miesto na svete).

Na obranu na rok 2021 vynaložila Austrália z rozpočtu 2,1% HDP, čo je približne 44,6 miliardy austrálskych dolárov. Necelých 16 miliárd dolárov z toho bolo vynaložených na austrálske námorníctvo, ktoré pozostáva z takmer 50 plavidiel uvedených do prevádzky a viac ako 16 tisíc zamestnancov.

Nový pakt s USA a Veľkou Britániou: Jadrové ponorky pre Austráliu - ako signál Číne
18 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ponorky triedy Collins

Medzi druhy plavidiel, na ktoré sa Austrália pri svojej námornej obrane spolieha, patrí ponorka s riadenými strelami triedy Collins , modifikácia švédskej triedy dieselových elektrických ponoriek Vastergotland .

Austrália kúpila šesť ponoriek triedy Collins v rokoch 1996 až 2003. Ponorka triedy Collins používa tri naftové motory na nabíjanie obrovských batérií, ktoré umožňujú ponorke fungovať takmer ticho, čo je nebezpečná výhoda modernej námornej vojny.

Ponorka triedy Collins bola skutočne schopná preniknúť do obrany americkej lietadlovej lode počas cvičenia v roku 2000. Tento incident nebol ojedinelým prípadom pre ponorku triedy Collins, ktorej tiché operácie z nej robia jednu z najnebezpečnejších ponoriek.

Ichtyosaurus, podvodný predátor alebo Záhadné ruské torpédo UET-1
Vyhynutý morský predátor sa vracia. V podobe ruského torpéda, ktorého vlastnosti sú prísne strážené. A hoci je určené aj na export, mimo hranice Ruskej federácie sa dostane iba technologicky slabý odvar originálu, určeného pre ruské... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Jej nedostatky

No existuje aj veľa problémov s triedou Collins. Chyby v konštrukcii a nedostatok náhradných dielov ovplyvnili prevádzkovú dostupnosť ponoriek, čo stálo Austrálčanov stovky miliónov dolárov na údržbu ročne. A hoci každú ponorku obsluhovalo asi 60 špeciálne vycvičených pracovníkov, posádky bolo dostatok, aby bolo možné obsluhovať tri až štyri ponorky súčasne.

Očakáva sa, že ponorkám triedy Collins skončí životnosť pred rokom 2030. Austrálska vláda sa rozhodla pre náhradnú ponorku založenú na existujúcej francúzskej jadrovej ponorke.

Dvanásť z týchto ponoriek sa plánovalo postaviť za cenu od 40 miliárd do 50 miliárd dolárov. Do roku 2021 však tieto prognózy nákladov vzrástli na viac ako 90 miliárd na výstavbu a ďalších 145 miliárd na údržbu počas ich životného cyklu. Navyše prvá ponorka by bola k dispozícii až okolo roku 2034.

Unikátne video severokórejského atómového raketového vlaku v akcii
Severná Kórea oznámila, že vykonala úspešne testy nového raketového vlaku. Zábery rakiet odpaľujúcich vlak niekoľko sekúnd pred výstupom z tunela zverejnila 16. septembra štátna Kórejská centrálna tlačová agentúra (KCNA). Maršal Pak Jong Chon z... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Nahliadnite do USA

USA sú v súčasnosti fixované na potrebu vojensky konfrontovať Čínu v tichomorskom regióne. Ale ocitajú sa v nevýhode, pokiaľ ide o schopnosti a regionálnu podporu.

Zatiaľ čo sa USA spoliehali na Spojené kráľovstvo, že zvýši svoj námorný záväzok v Pacifiku, čo má za následok výrazné nasadenie veľkých vojnových lodí, získanie Austrálie na protičínsku kampaň sa považuje za hlavné plus z hľadiska dôveryhodnosti akéhokoľvek námorného odstrašujúceho prostriedku vedeného USA.

Prezident Joe Biden, uznávajúc potenciál, ktorý ponúka austrálsky debakel v oblasti obstarávania v súvislosti s nadväznosťou na ponorku triedy Collins, hodil spolu s britským premiérom Borisom Johnstonom austrálskemu premiérovi Scottovi Morrisonovi politické záchranné lano.

Kritický nedostatok mikročipov na celom svete (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová


To Austrálii umožnilo zrušiť nákladný projekt a namiesto toho ho nahradiť zatiaľ neurčeným návrhom ponorky poháňanej jadrovou energiou, ktorá bude vyvinutá v USA a Spojenom kráľovstve v priebehu nasledujúcich 18 mesiacov.
Austrália rýchlo ponuku prijala

Krása návrhu USA a Spojeného kráľovstva spočíva v tom, že nie sú pripojené žiadne chaotické detaily. Neuvádza sa koľko bude program stáť. Ani to, ako bude Austrália prevádzkovať pokročilé jadrové energetické systémy, keď nemá žiadne skúsenosti s pôvodnou jadrovou energiou.

A čo je najdôležitejšie, nerieši, ako plánuje Austrália obsadiť osem veľkých ponoriek, keď sotva dokáže postaviť štyri posádky pre svoju existujúcu flotilu triedy Collins.

Ako WHO prevzala velenie nad svetom (Valentín Katasonov) 
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová


Okrem toho, okrem USA diktovaného operačného predpokladu „napadnutia Číňanov“, záznam mlčí o tom, ako akvizícia veľkých ponoriek poháňaných jadrovou energiou zvýši austrálsku národnú bezpečnosť.

Je to tichý chod a manévrovateľnosť, čo z ponorky triedy Collins urobilo potenciálne smrteľnú zbraň. Akákoľvek austrálska flotila vybavená jadrovými ponorkami bude ťažko fungovať v plytkých vodách, ktoré definujú väčšinu SLOC, ktoré budú musieť brániť.

Hluk a objemnejšia konfigurácia ponorky poháňanej jadrovou energiou bude znamenať, že všetky budúce austrálske sily budú oveľa menej schopné čeliť modernému námornému protivníkovi a bude oveľa pravdepodobnejšie, že budú odhalené a zničené.

Austrália už nie je slobodná. Je to len americká vojenská základňa s veľkosťou kontinentu (Caitlin Johnstoneová)
Komentár Caitlin Johnstoneovej (Russia Today) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Ide tu o viac ako o ponorky

Realitou je, že pri ponuke USA a Spojeného kráľovstva poskytnúť Austrálii jadrové ponorky ide aj o čosi viac.  Austrália čelila fiškálnej kríze v dôsledku explozívneho rozpočtu spojeného s francúzskou náhradou ponorky triedy Collins, ktorá by mohla hroziť pádom vlády Scotta Morrisona.

Boris Johnston zúfalo hľadá platformu, z ktorej by mohol vytvoriť obraz geopolitického významu Spojeného kráľovstva. A Biden zúfalo potrebuje, aby bol schopný urobiť to isté pre Ameriku, ktorú ponížila prehra 20-ročného konfliktu v Afganistane.

Šéf OSN vyzval USA a Čínu, aby zabránili vypuknutiu novej studenej vojny
Generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred vypuknutím novej studenej vojny medzi hlavnými svetovými veľmocami, Čínou a USA. Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Nebezpečný vtip

Faktom však zostáva, že USA nemajú voči Číne žiadny zmysluplný vojenský pult. Spojené kráľovstvo nie je schopné udržať žiadnu dôveryhodnú vojenskú prítomnosť v Pacifiku a Austrália si nemôže dovoliť získať a prevádzkovať silu ôsmich útočných ponoriek poháňaných jadrovou energiou.

Austrálsky projekt jadrových ponoriek je nebezpečným vtipom, ktorý len ďalej zhoršuje existujúcu geopolitickú krízu s Čínou zavedením vojenského rozmeru, ktorý nikdy neuvidí svetlo sveta.

Na júnovom summite G7 rokovali o ponorkách pre Austráliu poza chrbát Macrona
Na júnovom summite skupiny G7 v britskom grófstve Cornwall sa prerokúvali detaily týkajúce sa bezpečnostného paktu AUKUS medzi Austráliou, Britániou a Spojenými štátmi, ale francúzsky prezident Emmanuel Macron o tom nevedel. Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR