Šéfovia diplomacií EÚ vyjadrili Francúzsku podporu v spore o ponorky
21 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Ministri zahraničných vecí EÚ vyjadrili Francúzsku podporu v súvislosti s rozhodnutím Austrálie, ktorá odstúpila od zmluvy o nákupe francúzskych ponoriek, čo rozhnevalo Paríž. Šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella citovala v utorok agentúra AFP.


"Ministri vyjadrili Francúzsku v tejto veci jasnú podporu.  Oznámenie (Austrálie) bolo v rozpore s výzvami na lepšiu spoluprácu s Európskou úniou v indopacifickom regióne," povedal Borrell novinárom po tom, ako ministri EÚ absolvovali spoločné stretnutie, ktoré sa uskutočnilo na okraji Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Kontrakt z roku 2016 v hodnote 31 miliárd eur sa týkal zostrojenia 12 ponoriek, ktoré mala francúzska firma Naval Group vyrobiť pre austrálske námorné sily.

Austrália sa namiesto toho rozhodla uzavrieť nové spojenectvo s Britániou a USA. Táto trilaterálna zmluva s názvom AUKUS umožní Austrálii po prvý raz vyrobiť ponorky na atómový pohon.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok v reakcii na tento vývoj udalostí povolal do Paríža veľvyslancov svojej krajiny v USA a Austrálii.

Predseda Európskej rady Charles Michel v tejto súvislosti v pondelok vytkol Spojeným štátom nedostatok lojality. "Základnými zásadami pre spojencov sú transparentnosť a dôvera. A čo pozorujeme? Pozorujeme evidentný nedostatok transparentnosti a lojality," povedal Michel novinárom v New Yorku. Dodal, že Európania musia "objasniť a pokúsiť sa lepšie porozumieť tomu, čo je zámerom týchto krokov".

Šéf OSN vyzval USA a Čínu, aby zabránili vypuknutiu novej studenej vojny
Generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred vypuknutím novej studenej vojny medzi hlavnými svetovými veľmocami, Čínou a USA. Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR