Prekvapenie v Kanade: Horská koza zabila útočiaceho grizlyho
21 | 09 | 2021 I Diana Zaťková


Forenzná pitva samice medveďa grizly naznačuje, že ju zabila horská koza. Tá sa útoku medvedice úspešne ubránila svojimi rohami, píše Guardian. 



Útoku odolá len hŕstka predátorov

Dlhým, ostrým pazúrom a desivej rýchlosti útoku grizlyho sa v divokom kanadskom vnútrozemí ubráni iba zopár predátorov. V zriedkavých prípadoch však predstavitelia parku tvrdia, že horská koza sa nielen ubránila, ale dokázala útočiaceho medveďa zabiť svojimi „dýkovitými“ rohmi.


Parky v Kanade uviedli, že nedávna súdna pitva samice medveďa grizly naznačuje, že ju zabila koza po tom, ako rohy medveďovi prepichli podpazušie a krk.


"Keď medvede grizly korisť napadnú, majú tendenciu zameriavať sa na hlavu, zadnú časť krku a ramená koristi. Tento útok zvyčajne prichádza zhora,“ povedal David Laskin, ekológ z divokej prírody Parks Canada z poľnej jednotky Lake Louise, Yoho a Kootenay. "Obrannou reakciou horskej kozy je použitie svojich ostrých rohov."


Švédsky úrad nepovolil rodičom, aby svojho syna pomenovali Vladimir Putin
Švédsky daňový úrad (Skatteverket) nepovolil istému páru nazvať svojho novonarodeného syna Vladimir Putin, pričom výber takéhoto mena, zhodného s menom ruského prezidenta, označil za nevhodný. Informovala o tom v pondelok agentúra... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Objav turistu

Pozostatky medveďa, ktorý vážil iba 70 kg a neverí sa, objavil 4. septembra turista v blízkosti chodníka Burgess Pass v blízkosti Fieldu v Britskej Kolumbii. Mŕtvolu transportovali ešte v ten deň kvôli obavám, že by mohla prilákať ďalších predátorov.


Horské kozy, ktorých husté biele kožuchy im dodávajú vzhľad strašidelných zjavení vysoko v horách, môžu vážiť až 125 kg - a ich čierne rohy môžu dosiahnuť dĺžku takmer 12 palcov. Pohybujú sa po vysokohorských výbežkoch sa len zriedka sa púšťajú dole z hôr. Ich pastvy sa však môžu niekedy prekrývať s grizlyho biotopmi, čo často vedie k smrteľným stretom.


Šéfovia diplomacií EÚ vyjadrili Francúzsku podporu v spore o ponorky
Ministri zahraničných vecí EÚ vyjadrili Francúzsku podporu v súvislosti s rozhodnutím Austrálie, ktorá odstúpila od zmluvy o nákupe francúzskych ponoriek, čo rozhnevalo Paríž. Šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella citovala v utorok agentúra... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Príroda je plná prekvapení

"Predácia medveďa grizlyho na horských kozách je relatívne bežná. Je to však prvý prípad, ktorý sme s kolegom videli,“ povedal Laskin.


"Medvede sa vystavujú riziku, keď lovia veľké kopytníky, ako sú losy ... A v minulosti boli zaznamenané aj iné prípady, keď horské kozy v sebaobrane zabili medvede, ale len zriedka nájdete niečo také zdokumentované," povedal Laskin. "Toto bolo určite zaujímavé - a pripomienka toho, že príroda je plná prekvapení."


Americkí republikáni chcú sankcie voči Austrálii: Polícia zaobchádza s demonštrantmi ako za apartheidu!
20 | 09 | 2021 | Diana Zaťková