P.Tóth: Médiá prestali informovať, začali robiť politiku a môžu páchať trestnú činnosť (ROZHOVOR)
21 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič

Slovenskom hýbe informácia o trestnom stíhaní dvoch novinárov: redaktorky denníka N Moniky Tódovej a zástupcu šéfredaktora tohto denníka Konštantína Čikovského. Obaja boli obvinení z prečinu ohrozovania utajovanej skutočnosti, zverejnením článku v ktorom vyzradili identitu utajeného svedka v prípade obvinenia Mariána Kočnera z objednávky vraždy Jána Kuciaka.


Trestné stíhanie prišlo po troch rokoch odkedy sa skutok stal. Trestné oznámenie však ešte v roku 2019 podal poškodený Peter Tóth. Jeden deň sa informácia o tomto trestnom stíhaní objavila v médiách a druhý deň ju prokuratúra zastavila. Redakcia Halvného denníka teda oslovila Petra Tótha a exkluzívne s ním prináša rohovor.

Dnes prokurátor zrušil obvinenie voči Tódovej a Čikovskému. Ako to vnímate?


Uznesenie o obvinení podozrivých Tódovej a Čikovského bolo vydané 14. septembra 2021, verejne známym sa stalo 20. septembra a v ten istý deň generálny prokurátor vyzval Krajskú prokuratúru v Bratislave, aby preverila záonnosť postupu vyšetrovateľa.

Obvinenie novinárov Denníka N sa nekoná: Zrušil ho prokurátor
Prokurátor dnes zrušil obvinenia dvojici novinárov Denníka N. Po preskúmaní vyšetrovacieho spisu v rámci dozorového oprávnenia obvinenia označil za nezákonné a neopodstatnené, píše portál extraplus.sk. Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


O 24 hodín sa dozvedáme, že uznesenie o obvinení bolo zrušené. Podľa môjho skromného odhadu sa za taký krátky čas nedá naštudovať spis a kvalifikovane rozdhonúť. Odteraz už nebude dozor nad prípadom vykonávať Okresná prokuratúra Bratislava III, ale krajská prokuratúra.

Celá vec teda ešte nie je skončená a Tódová aj s Čikovským môžu ešte čeliť obžalobe v tejto veci?

Prokurátor prikázal policajnému orgánu konať znova a rozhodnúť. Z toho vyplýva, že trestné konanie pokračuje a teoreticky je možné, že podozriví aj budú obvinení, ale veľmi v to neverím.

Myslíte si, že spravodlivosť sa tu ohýba, podľa politických nálad?

Áno, myslím si, že sa to deje. Z novinárov sa stáva chránený druh, ktorý je imúnny z hľadiska vyvodzovania trestnoprávnej zodpovednosti. Novinári môžu páchať trestnú činnosť, stačí, keď povedia, že to robia vo verejnom záujme.

Ako bývalý špičkový novinár môžete aj presne uviesť v čom podľa vás zlyhali médiá?

To je otázka na celú knihu alebo aspoň na prípadovú štúdiu. V krátkosti sa dá povedať, že médiá dlhodobo zlyhávajú preto, lebo si neplnia základnú funkciu. Neinformujú, ale sú aktívnym hráčom politického boja a aktívnym účastníkom spoločenských konfliktov. To, čo predvádzajú najmä médiá hlavného prúdu, nie je publicistika, ale jakobínsky teror, páchaný formou verbálnej genocídy.

Tódová a Čikovský čelia stíhaniu z ohrozenia dôvernej skutočnosti
Vyšetrovateľ z okresného policajného riaditeľstva Bratislava III. František Spusta obvinil novinárov Moniku Tódovú a Konštatnína Čikovského z Denníka N z prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, a to formou... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič


Čo by sa malo podľa vás teraz na Slovensku udiať, aby sa táto atmosféra upokojila?

Na to neexistuje jednorazové riešenie. Tá atmosféra je dôsledkom toho, že proti sebe stoja približne rovnako veľké skupiny obyvateľov, ktoré si myslia, že tí druhí predstavujú pre prvých existenciálne ohrozenie a naopak. Ak si myslíte, že váš oponent pre vás predstavuje smrteľné ohrozenie, aj podľa toho konáte.

Na toto neexistuje žiaden iný liek, iba čas. Spoločnosť bude ešte dlho v nerovnováhe. A, samozrejme, jakobínske médiá a primitívne indivíduá na čele štátu to budú iba zhoršovať. Netrúfam si odhadnúť, ako dlho tento zákopový boj spoločnosti ešte potrvá.

Naozaj veríte, že bude lepšie? Môže to byť vôbec ešte horšie? Čo keď to bude len rovnako zlé ako teraz?

Môže byť ešte horšie a podľa mojej mienky aj bude. Šialencov režim sa chystá atmosféru ešte viac vyhrocovať. Médiá takisto vyhrocujú jakobínsku rétoriku. Musíme sa pripraviť na to, že prinajmenšom do roku 2024 bude určujúcim faktorom spoločenského diškurzu nenávisť. Obávam sa však, že rovnováhy sa dočkáme až koncom tejto dekády, teda až niekedy okolo roku 2030.

Odvážny vyšetrovateľ, ktorý si dovolil začať stíhať "nedotknuteľnú posvätnú kravu," tvrdí Michelko
"Tak nám obvinili Tódovú a Čikovského, z toho čo robili dlhé roky. Za vyzradenie utajovanej skutočnosti. Teda za to čo robila dlho a systematicky. Ukazuje sa, že hrubé a masívne nezákonnosti, ktoré sa tu roky diali nemusia ostať nepotrestané," píše... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová