Kollár: Bez nás vydrží vláda nanajvýš tak tri mesiace!
21 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič a šéf SaS Richard Sulík sa po dlhom čase prekvapivo zhodli. Tentoraz na tom, že koalícia by mohla pokračovať aj bez Kollárovho hnutia Sme rodina. Na pondelňajšej koaličnej rade však politici riešili iné problémy ako napätie v koaličných vzťahoch, píše denník SME.



Sme rodina sa nezapojí

V snahe o obnovu dôvery v právny štát vládna koalícia zriadila pracovnú skupinu. Tento počin však znamenal, že zo štvorkoalície sa stala trojkoalícia. Boris Kollár totiž oznámil, že jeho strana sa do činnosti pracovnej skupiny na obnovenie dôvery v právny štát nebude zapájať. No podľa mnohých je potrebné do očisty štátu zapojiť všetkých koaličných partnerov.

Sme rodina je ochotná podporiť niektoré návrhy, na ktorých sa pracovná skupina pre obnovenie dôvery v právny štát zhodne, avšak pri spornom paragrafe 363 podľa Kollára neuhne.
Nešťastný paragraf 363

Paragraf 363 je podľa Kollára zlomovým bodom, pri ktorom si vie predstaviť odchod z koalície. "Nemám nič proti očiste," tvrdí predseda parlamentu a dodáva, že nechce, aby sa nadužíval alebo zneužíval zákon. Trvácnosť vlády bez Sme rodina odhaduje líder strany na dva až tri mesiace.

Taraba: Odchod Kollára z koalície je nezvratný!
Príde vládna koalícia o jedného člena svojho štvorlístka? Odborník tvrdí, že je to predstaviteľné, ale nie príliš stabilné. Rozkoly tentoraz spôsobil postoj Sme rodina k pracovnej skupine na obnovenie dôvery v právny štát, píše denník Plus JEDEN... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Diana Zaťková



Na pondelňajšej koaličnej rade riešili politici iné problémy ako napätie v koaličných vzťahoch, povedal predseda Kollár. Rada podľa neho prebehla bez problémov, no očakáva, že napätie budú koaliční partneri riešiť "až príde na lámanie chleba", teda v závere jednania pracovnej skupiny.
Rozhodujú sami o sebe

Žilinkovo rozhodnutie neodsúhlasiť Lipšicovu účasť na pracovnej skupine Kollár podporil, ide podľa neho o nadviazanie na rozhodnutia Najvyššieho a Ústavného súdu "Títo ľudia, ktorí sami o sebe idú rozhodovať, no ako môžu byť nestranní," spochybňuje Kollár Lipšicovu objektivitu v danej oblasti.

Kováčikovi sa "chládok" môže predĺžiť, vraj úplatok od pána X
Na Dušana Kováčika podali ďalšiu obžalobu. Pre úplatok od tajomného Pána X. "Bývalý špeciálny prokurátor mal za 50-tisíc eur pozametať dva spisy. Jeden sa týkal bývalého šéfa policajných odposluchov a druhý priamo Petra Košča s prezývkou Pán X. Oba... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš tvrdí, že do očisty štátu chcú zapojiť všetkých koaličných partnerov. Po "vyložení argumentov na stôl" a skončení jednania pracovnej skupiny by sa mala koalícia rozhodnúť ako postupovať v prípade sporného paragrafu 363.

"Zákon by mal slúžiť na oživenie vyšetrovania káuz a nie ich hádzania pod koberec," vysvetľuje Šípoš. Záverečné slovo by podľa neho mal mať v takýchto procesoch súd.

Smer-SD plánuje štyri mimoriadne schôdze, prvú k cenám energií
Opozičný Smer-SD podáva návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR o cenách energií, má už vyzbierané potrebné podpisy. Plánuje spolu iniciovať štyri schôdze, okrem energií aj o zdražovaní niektorých potravinárskych výrobkov,... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR