Taraba: Odchod Kollára z koalície je nezvratný!
21 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Príde vládna koalícia o jedného člena svojho štvorlístka? Odborník tvrdí, že je to predstaviteľné, ale nie príliš stabilné. Rozkoly tentoraz spôsobil postoj Sme rodina k pracovnej skupine na obnovenie dôvery v právny štát, píše denník Plus JEDEN DEŇ.



Spojili sa rivali

Už dávno sme neboli svedkami takého súladu medzi lídrom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom a šéfom SaS Richardom Sulíkom. Prekvapivo sa totiž zhodli na tom, že koalícia by mohla pokračovať aj bez Kollárovho hnutia Sme rodina.

Boris Kollár totiž oznámil, že jeho strana sa do činnosti pracovnej skupiny na obnovenie dôvery v právny štát nebude zapájať.

Toto vyjadrenie znepokojilo ministra financií Igora Matoviča: „Kladieme si otázku, či dokážeme udržať koalíciu aj bez Sme rodina. Ak sa rozhodnú, že radšej budú drukovať Ficovi, Pellegrinimu a vagabundom, je psou povinnosťou všetkých z nás sa zomknúť a pokračovať bez nich,“ vyhlásil v relácii televízie TA3.

Nový šéf polície Hamran: "Najprv sa ospravedlním, potom pohľadám odposluchy a na koniec vymením funkcionárov"
Nový dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran preberá políciu uprostred ostrej vojny bezpečnostných zložiek a krátko po obvinení elitných vyšetrovateľov. Nastupuje po abdikácii Petra Kovaříka, ktorý odišiel do civilu po obvinení... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Vyjadrenia šéfa OĽaNO nečakane podporila strana SaS. Ak by sa Sme rodina rozhodla odísť, strana SaS plne podporí vládu Eduarda Hegera, uvádza sa v stanovisku liberálov.
Odchod nevylučuje

Kollár na výroky vládnych partnerov reagoval, že možnosť odchodu zo štvorkoalície skutočne nevylučuje. Ešte počas víkendu v RTVS naznačil, že má eso v rukáve. Vyhlásil, že „do dvoch dní bude mať 22 poslancov v klube“.

Získať nových členov klubu by mohlo hnutie z nezaradených poslancov, ktorých je v Národnej rade momentálne 24. Podľa zistení denníka novými členmi klubu môžu byť odídenci z ĽSNS Jozef Šimko, Ján Podmanický, Tomáš Taraba a Štefan Kuffa. Piatym by mal byť odídenec z klubu OĽaNO Martin Čepček.

Fico: Budovať dôveru v štát, na čele ktorého stojí takýto bezmocný premiér, je úplne nemožné (VIDEO)
Slovenské politické ľady sa opäť pohli. Dôvodom je zatiaľ neprávoplatný rozsudok nad exšéfom špeciálnej prokuratúry Dušanom Kováčikom a vytvorenie komisie na obnovovanie dôvery v právny štát. Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Vraj je to nezvratné

Taraba sa k vzniknutej situácii vyjadril, že „je nezvratné, že Sme rodina odíde z vlády, respektíve bude vykázaná“. V takom prípade sa spolupráci s Kollárovým hnutím nebráni: „Ak bude reálne Sme rodina v opozícii a bude robiť konzistentnú opozičnú politiku, samozrejme, že budeme spolupracovať.“

To, že vládne strany môžu teoreticky pokračovať aj bez Sme rodina potvrdil politológ Grigorij Mesežnikov. "V prípade, ak sa prognózy Tarabu potvrdia, vládne strany môžu teoreticky pokračovať aj v trojkoalícii. V tomto prípade by mohli OĽaNO, SaS a Za ľudí rátať s podporou nezaradených poslancov Miroslava Kollára a Tomáša Valáška," pripomenul politológ.

V tomto prípade by mala trojkoalícia 77 hlasov, čo znamená väčšinovú podporu, naznačuje Mesežnikov.„Je to predstaviteľné, ale nebolo by to veľmi stabilné,“ upozornil.

Bývalý šéf SIS Pčolinský: "Túto vojnu volov by mal ako minister vnútra riadiť Heger!"
Ľudia už ničomu nerozumejú! A čo je ešte horšie, zdá sa, že prehľad stráca aj vláda. Vojna v bezpečnostných zložkách zúri už mesiace a verejnosť už ani nedokáže rozlíšiť, kto je dobrý a kto zlý. Nad súčasným stavom zápasu medzi zložkami činnými v... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Diana Zaťková