Bývalý šéf SIS Pčolinský: "Túto vojnu volov by mal ako minister vnútra riadiť Heger!"
21 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Ľudia už ničomu nerozumejú! A čo je ešte horšie, zdá sa, že prehľad stráca aj vláda. Vojna v bezpečnostných zložkách zúri už mesiace a verejnosť už ani nedokáže rozlíšiť, kto je dobrý a kto zlý. Nad súčasným stavom zápasu medzi zložkami činnými v trestnom konaní sa pre portál topky.sk zamyslel bývalý riaditeľ SIS Vladimírom Pčolinským, ktorý sám skončil vo väzbe a koncom augusta mu Generálna prokuratúra SR zrušila všetky obvinenia.



Kedy si začali ísť po krku?




Podľa Pčolinského začali eskalovať dlhodobé vnútorné konflikty, ktoré boli na jednej strane vo vnútri Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a tiež medzi rôznymi útvarmi, zložkami Policajného zboru počas pôsobenia Petra Kovaříka ako prezidenta Policajného zboru. Bolo to v čase, keď si jednotliví funkcionári začali ísť po krku formou trestných konaní.

Exšéf SIS si myslí, že jeho prípad bol len jedným z viacerých, ktoré sú súčasťou toho konfliktu. "Ani so začiatkom, ani s koncom môjho väzobného stíhania to priamo nesúviselo. Skôr si myslím, že som bol jedným z katalyzátorov, že sa nejaké procesy začali diať," hovorí Pčolinský.
Vojna volov

Vojna však v poslednom období prerástla do zatýkania vyšetrovateľov z tímu Očistec a v politických kuloároch sa šepká, že rovnako zadržaní majú byť aj minister vnútra Roman Mikulec a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Podľa Pčolinského je to hrozný obraz o našej krajine. Keď je najskôr zadržaný šéf SIS, potom minister vnútra a špeciálny prokurátor.

Má niekto dojem, že to čo sa deje na Slovensku má niečo spoločné s demokraciou? Pýta sa Belousovová
Slovo demokracia si mnohí politici, a najmä tí za morom, vykladajú po svojom. Nastolenie „demokracie“ so sebou však nie raz prináša smrť či chudobu. Teraz sa Európska únia rozhodla „investovať“ do demokracie, na čo chce dať veľký balík... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


"Už teraz je to hrozný obraz. Celé sa to dá škaredo označiť podľa historického seriálu Vojna volov. Bolo by naozaj zlé, keby to pokračovalo ďalej," konštatuje Pčolinský.
Treba vymeniť ministra

Jediné východisko z tejto situácie vidí vo výmene na poste ministra vnútra. "Keď na tento post nastúpi človek, ktorý má vážnosť, rešpekt. Následne by sa mohli upraviť aj vzťahy vo vnútri prokuratúry. Vidíte, do akej situácie sa dostali bezpečnostné zložky. A najmä tie, ktoré sú v jeho pôsobnosti," vysvetľuje.

Podľa Pčolinského vzhľadom na vážnosť situácie by bol ideálnym kandidátom na riadenie ministerstva vnútra premiér Eduard Heger. "Zároveň by však mal zostať premiérom. Práve on by si mal zobrať pod patronát usporiadanie pomerov na ministerstve vnútra. Ak považujú riešenie situácie za tak závažné, treba to okamžite vyriešiť. Rovnako vidím ďalších potenciálnych kandidátov na post ministra vnútra, ktorí by mohli vyriešiť zlú situáciu."

Zemanová: Nechystá sa vláda bez hnutia Sme rodina
Koaličná rada rokovala. Po mediálnych odkazoch členov koalície sa očakávalo kadečo. Aj vláda bez Borisa Kollára, ktorý je predsedom hnutia Sme Rodina. Zmena sa nechystá. Po koaličnej rade to potvrdila Anna Zemanová (SaS). "Vládna koalícia pokračuje... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová


Podľa exšéfa SIS by to mohol byť napríklad poslanec Gábor Grendel, štátny tajomník ministerstva vnútra Ján Lazar alebo štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. Všetci majú podľa Pčolinského s rezortom vnútra reálne skúsenosti a sú v ňom dobre zorientovaní.
Kauza odposluchy

Na otázku portálu ohľadom toho, že OČTK majú odposluchy ako Lipšic a Mikulec koordinovali a riadili činnosť organizovanej skupiny vyšetrovateľov NAKA „Čurilla a spol." sa už Pčolinský rozhovoril.

"Obsah je podľa môjho názoru dosť závažný. Obvinení vyšetrovatelia nevedeli, že ich nahrávajú. Úplne voľne rozprávali, ako „napasovať“ niektoré trestné činy na konkrétne osoby. A to buď do príslušnosti špeciálnej prokuratúry, alebo aby vedeli čo najviac ľudí začleniť do trestných konaní. Nie sú v poriadku vyjadrenia, že najprv si „vymyslíme“ skutok a potom „dorobíme“ úradné záznamy, alebo „dozháňame“ dôkazy. Najprv predsa musia mať reálne podklady, a potom môžu špekulovať, či urobia zločineckú skupinu alebo to bude korupcia. Vyfabrikujeme si skutok a potom dorábame dôkazy ex post?  Z jednej tej diskusie to vyplynulo. Jeden z vyšetrovateľov mal dokonca povedať, že to je aj na neho priveľa," uzavrel Pčolinský.

Soročinová Naďovi: Dezolát NAĎpráporčík Modrá Knižka, poštvali ste si proti sebe vojakov!
Mladá politička ministra upozorňuje, že už proti sebe poštval svojimi vyhláseniami aj vojakov. „Čo myslíte, na koho stranu by sa v takomto prípade vojaci postavili napríklad počas ďalších masových protestov proti tejto neschopnej vláde?“ pýta sa... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Petra Demková