Súd odsúdil Dušana Kováčika na 14 rokov nepodmienečne (AKTUALIZOVANÉ)
20 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. odsúdil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku.


Aktualizované dňa 20.9.2021 o 16:50

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. je vinný v prípade zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok. Súd ho uznal vinného aj z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov. Súd ho uznal za vinného vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. V pondelok o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. odsúdil ŠTS v Pezinku na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. Rozsudok nie je právoplatný.

Odvážny vyšetrovateľ, ktorý si dovolil začať stíhať "nedotknuteľnú posvätnú kravu," tvrdí Michelko
"Tak nám obvinili Tódovú a Čikovského, z toho čo robili dlhé roky. Za vyzradenie utajovanej skutočnosti. Teda za to čo robila dlho a systematicky. Ukazuje sa, že hrubé a masívne nezákonnosti, ktoré sa tu roky diali nemusia ostať nepotrestané," píše... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová


"V dokazovaní na hlavnom pojednávaní neprišlo k žiadnemu prekvapivému zvráteniu dôkaznej situácie," zdôraznila samosudkyňa Pamela Záleská. Dodala, že súd hodnotil hlavne výpovede vypočutých svedkov alebo výpovede svedkov, ktoré boli prečítané. Tiež výsluch znalca a listinné dôkazy.

Podľa sudkyne Dušan K. minimálne od leta 2018 do septembra 2020 z pozície špeciálneho prokurátora poskytoval prostredníctvom Ľudovíta Makóa informácie o konaniach na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vytváral podmienky, ktoré mohli sťažiť dokumentovanie činnosti zločineckej skupiny takáčovci.

Uznala ho za vinného aj v prípade prepustenia niekdajšieho bosa takáčovcov Kudličku z väzby. "Voči predmetnému uzneseniu nebola zo strany zastupujúcej prokurátorky ÚŠP Blanky Godžovej podaná sťažnosť, v dôsledku čoho bol Kudlička 21. júla 2017 prepustený z väzby na slobodu," uviedla sudkyňa. Dušan K. mal za to inkasovať 50.000 eur.

Relácia Na telo, sa zmenila "Na teľa"
Politická relácia TV Markíza Na telo, s Michalom Kovačičom je po letnej pauze späť. Pravidelne, každú nedeľu o 13-tej hodine môžete sledovať diskusie hostí a pozorným očiam neujde ani neverbálna komunikácia. O tom, že Na telo, by v niektorých... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová


Vo zvyšných bodoch bol odsúdený za pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, keď vyzradil Makóovi utajované skutočnosti. "Makóovi najskôr oznámil, že je podozrivý z prečinu nepriamej korupcie," povedala sudkyňa s tým, že takýmto konaním sťažil dokumentovanie trestnej činnosti. Odovzdal mu aj fotokópie a časti vyšetrovacieho spisu. Konkrétne uznesenie o začatí trestného stíhania či iný úradný záznam.

V rámci záverečnej reči požiadal v piatok (17. 9.) Dušan K. o oslobodenie spod obžaloby. Tvrdil, že je nevinný a nespáchal skutky, ktoré sú mu kladené za vinu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhol 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Tiež trest prepadnutia majetku.

Dušan K. šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelil obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

Idiotizmus, ktorý by zrušenie paragrafu 363 iba zaklincoval, tvrdí advokát Milan Valašík
Bývalý riaditeľ trestného odboru generálnej prokuratúry, v súčasnosti advokát Milan Valašík, hodnotí snahu koaličných politikov v zrušiť paragraf 363. Ten, má podľa neho nezastupiteľné miesto v právnom poriadku. Na názor sa ho pýtal redaktor... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová