Nikdy neexistovala taká hlúpa politika, že rozviažme polícii ruky, tvrdí exminister vnútra Ivan Šimko
20 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Vojnu v polícii dnes už nevidí len slepý. A takým sa zdá byť aj minister vnútra Roman Mikulec spolu s jeho spolustraníkmi v OĽaNO. Teda oni to zrejeme aj vidia, a aj o nej vedia, no ani za ten svet to nepriznajú.


To, čo sa v polícii deje teraz, tu ešte nikdy nebolo. V podstate jej zložky sú v úplnom rozvrate. Svedčí o tom aj vytvorenie pracovnej komisie, ktorá by to mala dať všetko do poriadku. Zaujímavý pohľad na celú situáciu má podľa portálu spravy.pravda.sk exminister vnútra a obrany Ivan Šimko, podľa ktorého tu zúri vojna medzi viacerými silovými zložkami v rámci policajného zboru.
Na to, aby riadili štát máme ústavné orgány, nie nejaké komisie

Samoľúby minister Mikulec ale tvrdí, že akýkoľvek iný odborne zdatný minister by situáciu v polícii nevyriešil, pokým vláda nezmení svoju politiku voči nej. Čo tým ale myslel vie zrejme len on. „ Nie je to však len vojna v polícii, ale aj medzi viacerými silovými zložkami. Primárne medzi tajnou službou a políciou. A potom aj vnútri polície,“ konštatuje Šimko, podľa ktorého je vidieť, že politické heslo rozviažme ruky polícii v skutočnosti znamená, že nikto políciu neriadi.

Roman Mikulec je z jeho pohľadu možno celkom zdatný minister v zmysle, že rozumie rezortu, ale je politicky slabý. „Politiku súčasnej vlády určujú iní ľudia ako on a je tak trochu obeťou tejto politiky. Ako však môže minister zodpovedať za políciu, pokiaľ si nemôže sám vybrať prezidenta Policajného zboru?“ pýta sa Šimko a dodáva, že dnes je taká módna vec, že všade sú „grilovačky“ a híringy, kde rozhodujúce slovo majú ľudia, ktorí sa nebudú v budúcnosti zodpovedať za výsledok voľby, ale bude to práve minister.

Fico: "Minister Mikulec je skorumpovaný a ešte aj daňový podvodník"
Predseda strany Smer-SD Róbert Fico dnes zvolal tlačovú besedu, na ktorej povedal, že Mikulec je skorumpovaný a ešte aj daňový podvodník. Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Gabriel Matta


„Politika rozviazať ruky polícii, zobrať zodpovednosť funkcionárom, ktorí sú ústavne zodpovední, to je zlá politika,“ hovorí jasne exminister vnútra, podľa ktorého dnes vo voľbách rozhodujú viac emócie a na základe emócii volíme často potom ľudí, ktorí nie sú kompetentní, neprečítajú si ústavu, zákony a nerozumejú tomu. Podľa Ivana Šimka aj v minulosti existovali rôzne konflikty vo vnútri polície, a riešili sa rôzne. „Nikdy ale neexistovala taká hlúpa politika, že rozviažme polícii ruky, aby si robila svoje bez ohľadu na to, čo robia ústavní činitelia. Vyjadrenie ministra Mikulca, že bude pozorne sledovať dianie v polícii, je smiešne. Takisto je smiešne, keď zasadne bezpečnostná rada a výsledkom je, že vytvorí nejakú komisiu. Veď na to máme ústavné orgány, aby riadili štát,“ konštatuje exminister vnútra a obrany.

Fico: Manipulácie, politizácia polície, korupcia. Mikulec musí niesť zodpovednosť čím skôr!
24 | 08 | 2021

Tí, čo nesú zodpovednosť, ju majú vykonávať podľa zákona a Ústavy

Podľa Šimka východisko zo súčasnej situácie bude, ak ústavné orgány začnú tento štát riadiť normálnym spôsobom. „A to tak, ako to predpokladá Ústava a zákony Slovenskej republiky. Či to urobí táto politická garnitúra a bude revidovať svoju politiku, alebo to urobí politická garnitúra, ktorá vzíde z ďalších volieb to neviem, no v každom prípade takýmto spôsobom sa moderný štát riadiť nedá,“ konštatuje expolitik, podľa ktorého tí, čo nesú zodpovednosť, ju majú vykonávať podľa zákona a Ústavy. Na to existujú dostatočné páky, aby mohli túto svoju kompetenciu vykonávať.

„Áno, v niektorých prípadoch by bolo dobré zmeniť aj existujúce zákony, ktoré smerovali k tomu, že rozväzovali ruky polícii, no zväzovali ruky ľuďom, ktorí nesú ústavnú zodpovednosť. Je treba si uvedomiť, že v demokratickom štáte je moc rozdelená tak, že vyplýva z volieb a musí nám byť transparentne jasné, kto moc vykonáva,“ vysvetľuje Ivan Šimko a dodáva, že je veľmi zlé, ak sa faktická moc začne presúvať na niekoho, kto sa už nemusí zodpovedať vo voľbách.

Vojna policajtov je vojnou politikov vedenou inými prostriedkami. A to je koniec právneho štátu
13 | 06 | 2021 | Aneta Leitmanová