Heger sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k Lipšicovi, prečo nemohol ísť na rokovanie pracovnej skupiny
20 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Tlačová konferencia predsedu vlády SR Eduarda Hegera po rokovaní odbornej pracovnej skupiny sa uskutočnila v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave. Témou bolo: "Priebeh rokovania odbornej pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát." 


Tlačová konferencia sa uskutočnila po prvom stretnutí pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Vláda, ako v úvode uviedol Eduard Heger, si uvedomuje procesnú samostatnosť orgánov činných v trestnom konaní, ale ak sa podľa neho ukáže, že pre zvýšenie kvality spravodlivosti je potrebné urobiť zmeny, tak ich vláda urýchlene urobí.

Premiér, ako uviedol, nekomunikoval s Borisom Kollárom od stretnutia, na ktorom Kollár vyjadril plnú podporu odbornej pracovnej skupine a dodal, že napriek odkazom cez médiá, každý koaličný partner podporí činnosť a rozhodnutia pracovnej skupiny. Cieľom je podľa Hegera odborný základ, systémové kvalitné riešenia, v situácii, ktorá je podľa neho mimoriadne vážna. Heger nevylúčil vládu bez Sme rodina s podporou nezaradených poslancov. Uviedol, že si to vie predstaviť, pretože chce viesť vládu, ktorá má výsledky, podporu parlamentu a je pre občanov.

Erik Tomáš: "Mafia? Áno, tá Matovičova!"
"Nejde o žiadnu vojnu v polícii, ale o odhalenie ohavného konania policajtov na politickú objednávku. Každému kto si prečítal uznesenie o obvinení štyroch “elitných” vyšetrovateľov NAKA a povereného šéfa inšpekcie ministerstva vnútra sa musel... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Daniel Lipšic nemohol ísť na rokovanie pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát

Heger sa vyjadril aj k stanovisku generálnej prokuratúry. Prečo Daniel Lipšic nemohol ísť na rokovanie pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát.

"Ten potup bol nasledovný," povedal. "Oslovili sme štátne inštitúcie na rôznych úrovniach. Do pracovnej skupiny som vyžiadal zo štátnych inštitúcií na rôznych úrovniach ďalších členov. Až dnes po začatí rokovania, keď sme preverovali, prečo neprišiel Daniel Lipšic, sme dostali list, kde to bolo vysvetlené," povedal. "Heger nevidí dôvod, prečo by mal Žilinka brániť Lipšicovi v tom, aby bol členom pracovnej skupiny a myslí si, že došlo k nedorozumeniu. Zároveň ale rešpektuje čelných predstaviteľov inštitúcií, ktorých oslovili. Generálna prokuratúra ako uviedol, nominovala Hubertovú a tým pádom nenominuje nikoho ďalšieho.

Dodal tiež, že na prvom zasadnutí sa bavili aj o kompetenciách špeciálnej prokuratúry a generálnej prokuratúry. Ako predchádzať situáciám, aby nedochádzalo medzi týmito inštitúciami k sporom. Heger sa neobáva účelovej zmeny zákonov. Zdôraznil, že skupina bude vytvárať podklady na zmenu legislatívy, ale nebude o nej rozhodovať.

K odkazom cez médiá, ktoré si nechali Igor Matovič a Boris Kollár za posledné dni sa nevyjadril.

Diskusia na pracovnej skupine bola podľa neho konštruktívna a rýchla. Prvé návrhy konkrétnych riešení, budú predstavené podľa premiéra už v priebehu najbližších dní.

Čo sa týka opozície uviedol, že víta krok Smeru obrátiť sa na Európsku komisiu, aby začala konať proti vláde. A Róbertovi Ficovi pripomenul vraždu novinárov a rozvrat právneho štátu, za vlády Róberta Fica.
Členovia pracovnej skupiny

Presný zoznam členov pracovnej skupiny, ktorí sa dnešného rokovania zúčastnili. "Na rokovaní sa zúčastnili také mená ako: Miroslava Vozayová, Eva Kurrayová, bývalý policajný prezident a aktuálny poradca Jaroslav Spišiak, Marián Kačmár, Daniel Bednár, Peter Vačok, Pavel Franko, Veronika Remišová, Ján Magušín, Tomáš Rulišek, Tomáš Čičmanec, Richard Sviežený, Lucia Patkolová, Tomáš Hubiňák, Ján Hrubala, Igor Králik, Stanislav Jakubčík, Barbora Hubertová a predseda Súdnej rady SR Ján Mazák," informujú Topky.

Kajúcnik mal manipulovať výpovede voči exriaditeľovi PPA, polícia to odmieta
Kajúcnik v kauze Dobytkár Marek Kodada, svedčiaci ako jediný svedok proti bývalému generálnemu riaditeľovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jurajovi K., mal manipulovať svoje výpovede počas vyšetrovania. Umožniť mu to mal vyšetrovateľ. Pre... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR