"Biden ešte stále spí": Musk sa vysmial prezidentovmu ignorovaniu historickej misie SpaceX
20 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
V nadväznosti na úspech súkromnej orbitálnej misie Inspiration4 generálny riaditeľ spoločnosti SpaceX Elon Musk výsmešne odpovedal na otázku, prečo prezident Joe Biden tento počin ignoroval, keď úspech oslavovali aj jeho konkurenti. "Biden ešte stále spí."


Progresívny vesmírny let



Aj keď to trvalo len tri dni, vesmírny let bol široko-ďaleko ohlasovaný ako prvý na svete a v mnohých ohľadoch progresívny. Takže by si niekto mohol myslieť, že si tento úspech zaslúžil aspoň pochvalu z Bieleho domu, píše portál RT.

Jeden z Muskových sledovateľov na internete poznamenal, že „prezident USA odmietol uznať aj štyroch najnovších amerických astronautov, ktorí pomohli vyzbierať stovky miliónov dolárov ...  Aká je vaša teória, prečo je to tak?“

"Stále spí," odpovedal Musk a zrejme napoly žartoval o prezývke Donalda Trumpa „Ospalý Joe“ pre Bidena.

Vesmírni turisti so SpaceX pristáli pri floridskom pobreží
Štyria vesmírni turisti ukončili v sobotu po troch dňoch svoj priekopnícky let na obežnú dráhu Zeme pristátím v Atlantickom oceáne pri pobreží amerického štátu Florida. Túto výlučne civilnú posádku dopravila do vesmíru americká spoločnosť SpaceX.... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Neprofesionálna posádka

Okrem toho, že celá jeho posádka je neprofesionálna, lekárka misie Hayley Arceneauxová (29) sa stala doposiaľ najmladším americkým astronautom a prvým preživším rakovinu s protetickou končatinou, ktorý sa dostal do vesmíru.

Profesorka geológie, 51-ročná Sian Proctorová, sa zapísala do histórie ako vôbec prvá čierna pilotka kozmickej lode. Navyše americký miliardár Jared Isaacman, ktorý štart súkromne financoval a slúžil ako veliteľ misie, dokázal v rámci charitatívnej kampane vyzbierať takmer 150 miliónov dolárov na výskum rakoviny detí.
Doména svetových superveľmocí

Spoločnosť Inspiration4 nasledovala po dvoch významných júlových súkromných letoch do vesmíru Jeffa Bezosa a Richarda Bransona. Niektorí kritici tvrdili, že Musk by si to nemal brať osobne, pretože Biden nikdy neblahoželal ani Bransonovi a Bezosovi.

SpaceX vypúšťa na orbitu Zeme prvú posádku amatérskych astronautov na svete
Spoločnosť Elona Muska zahájila prvý charterový let pre cestujúcich. Spustenie letu predstavuje doposiaľ najväčší pokrok vo vesmírnej turistike, píše Guardian. Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Žiadny z miliardárov však počas svojich letov v skutočnosti neobiehal Zem, a tak Inspiration4 zostáva prvou plne súkromnou misiou na prenos ľudí do orbitálneho priestoru. To bolo kedysi výhradnou doménou svetových superveľmocí.
Pochvala od konkurencie

Keď sa modul Resilience po stredajšom úspešnom spustení nachádzal na prvých obežných dráhach, samotný Bezos zaznamenal úspech svojho rivala a ocenil misiu ako „ďalší krok k budúcnosti, v ktorej je priestor prístupný nám všetkým“.

Bezos žaluje NASA pre kontrakt pridelený Muskovmu SpaceX
Spoločnosť Blue Origin amerického miliardára Jeffa Bezosa podala návrh na začatie súdneho konania voči vláde USA za jej rozhodnutie prideliť kontrakt na výskum Mesiaca konkurenčnej spoločnosti SpaceX. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s... Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Administrátor NASA Bill Nelson taktiež zablahoželal Muskovmu tímu a povedal, že „pomohli demonštrovať, že obežná dráha Zeme je otvorená pre podnikanie“.

Dokonca aj Boeing, ktorý stále bojuje so svojim projektom Starliner po tom, čo prehral americké vesmírne preteky so SpaceX, odložil všetky prípadné sťažnosti a oslávil let so slovami: „Nechajte svoju cestu ... naďalej inšpirovať a prospievať výskumu liečby detskej rakoviny.“

Anonymous Muskovi: "Narodil si sa v ukradnutom bohatstve juhoafrickej smaragdovej bane na apartheid, a teraz likviduješ ľuďom ich sny. Očakávaj našu zlobu!"
Skupina, ktorá tvrdí, že je súčasťou hnutia Anonymous, zavelila do vojny s Elonom Muskom. Okrem iných údajných hriechov obvinila zakladateľa Tesly, že manipuloval s kryptomenami. Anonymous naznačil, že sa má pripraviť na virtuálnu bitku, informuje... Čítať ďalej
07 | 06 | 2021 | Diana Zaťková