To, že nikto nerezignuje za zabíjanie kábulských detí, ukazuje pravú tvár amerického impéria (Nebojsa Malic)
19 | 09 | 2021 I Preklad: Lukáš Leca

Pentagón priznáva, že „spravodlivý“ útok bezpilotných lietadiel proti teroristom z ISIS-K skutočne zabil civilistov a deti. Nebude však nikoho trestať, pretože tieto veci sa v USA nepovažujú za vojnové zločiny. Píše v komentári Nebojsa Malic.



Vyjadril sústrasť a ide sa ďalej

Generál Kenneth McKenzie, veliteľ ústredia USA, v piatok vyjadril „hlbokú sústrasť“ rodinám 10 ľudí - z toho siedmich detí - zabitých pri útoku bezpilotných lietadiel 29. augusta v Kábule. Bolo to nariadené s „vážnym presvedčením, že to zabráni bezprostrednému ohrozeniu našich síl“. Avšak to „bola chyba a úprimne sa ospravedlňujem," dodal.

McKenzie potom urobil to, čo Pentagónu ide najlepšie. Zostavil prezentáciu v Powerpointe, v ktorej vysvetlil, ako americká "spravodajská služba" dospela k záveru, že 43-ročný humanitárny pracovník Zemari Ahmadi, ktorý chodil do práce a z práce vo svojej bielej Toyote, bol skutočne člen Islamského štátu. Práve on mal pripraviť bombový útok na letisko v Kábule.
Klamali do poslednej chvíle

Generál by mal odstúpiť a taktiež náležite potrestať každého, kto bol zapojený do tohto incidentu. Niekto by si mohol myslieť, že by si to niekto mal odskákať, vzhľadom na to, že zomreli deti.

Pentagón však takto nefunguje. Americká armáda dokonca dva týždne klamala o útoku dronov.



 

Centrálne veliteľstvo ozbrojených síl USA (CENTCOM) pôvodne tvrdilo, že vozidlo bolo „bezprostrednou hrozbou“ pre letisko a prebiehajúci letecký presun. Taktiež uvádzalo, že nedošlo k žiadnym civilným obetiam. Potom povedali, že mohlo dôjsť k civilným obetiam. Hodili to však na predpokladané sekundárne výbuchy, píše ďalej Nebojsa Malic.

"Vieme, že v dôsledku zničenia vozidla došlo k značným a silným následným výbuchom, čo naznačuje veľké množstvo výbušného materiálu vo vnútri, ktoré mohlo spôsobiť ďalšie straty na životoch," uviedol hovorca CENTCOM kapitán Bill Urban 29. augusta.

Doslova nič z toho nebola pravda.

Ako WHO prevzala velenie nad svetom (Valentín Katasonov) 
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová

V aute sedel spolupracovník USA

Podľa zistenia New York Times zverejneného 10. septembra Ahmadi pracoval 14 rokov v potravinovej charitatívnej organizácii, ktorá bola financovaná z USA. Podozrivé vrecia a kontajnery naložené v jeho bielej Toyote? Obaly na notebooky a džbány s vodou, ktoré prenášal domov.

Ahmadi dokonca požiadal o vízum na emigráciu do USA. Niekto však vydal rozkaz a raketa Hellfire ho zabila. Taktiež zničila jeho auto a zavraždila sedem detí.


Bludné reči a potľapkávanie sa po pleci

Posledný americký let z Kábulu sa odohral tesne pred polnocou 30. augusta. Prezident Joe Biden nasledujúci deň označil prepravu za "mimoriadny úspech". Deň na to minister obrany Lloyd Austin a predseda náčelníkov štábov generál Mark Milley odpovedali novinárom na otázky v Pentagóne. Potľapkávali sa po pleciach za dobre odvedenú prácu, pokračuje v komentári Nebojsa Malic.

Na otázku o útoku bezpilotného lietadla ho Milley označil za „spravodlivý“ a povedal, že zabil „sprostredkovateľa“ ISIS-K .
Nie oops, ale vojnový zločin

O dvanásť dní neskôr, v pondelok po zverejnení vyšetrovania denníka Times, hovorca Pentagónu John Kirby stále trval na tom, že útok v Kábule zabránil „bezprostrednému útoku“ na letisko a tamojšie sily. Až v piatok popoludní, keď Washington tradične zverejňuje všetky zlé správy, McKenzie vyskočil na obrazovku v brífingovej miestnosti Pentagonu a povedal „oops“.

Ibaže toto nie je „oops“. Toto je vojnový zločin. Zabíjali deti.

Kritický nedostatok mikročipov na celom svete (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová

Bidenova plná dôvera vrahovi

Ahmadi a deti boli zabité, pretože Biely dom musel odpovedať na samovražedný útok z 26. augusta. Pri tomto útoku zomreli 13 americkí vojaci a 170 Afgancov. McKenzie musel zo všetkého vyjsť tak, že incident nebol ponížením. Milley musel zase vyzerať kompetentne - rovnako ako keď v januári ubezpečil Čínu, že „americká vláda je stabilná a všetko bude v poriadku“. Pričom podľa predlohy pracuje s demokratmi, aby odstavili prezidenta Donalda Trumpa a pripravili Washington na Bidena.

Odstúpiť? Samozrejme, že nie. Okrem toho Milley povedal, že neurobil nič zlé a Biden mu zveril „úplnú dôveru“.


Vedia novinári viac ako CIA a Pentagón dohromady?

Veci sa majú tak, že Joe a Ken a Mark a všetci ostatní zapojení v tomto reťazci velenia zabíjali deti.

Ešte horšie je to, že to museli vedieť hneď. Miestne médiá okamžite informovali o civilných obetiach a nasledovali tomu médiá ako CNN. RT poskytol rozhovor s pozostalými niekoľko dní pred zverejnením vyšetrovania denníka Times. Skutočne niekto naznačuje, že The New York Times má zdroje a schopnosti, ktoré donekonečna lepšie financovaný Pentagón a CIA nemali?

Nie je to dokonca prvýkrát. Podľa Drone Papers publikovaných v októbri 2015 a podrobne opisujúcich útoky amerických bezpilotných lietadiel v Afganistane, Somálsku, Jemene a inde, bolo až 90 percent obetí na jednom mieste nevinných. Armáda ich však aj tak klasifikovala ako teroristov.
Do basy posielajú tých, čo odhaľujú ich zločiny

Muž, ktorý to odhalil, Daniel Hale bol v júli poslaný na 45 mesiacov do väzenia.



Za mrežami skončil aj muž, ktorý poukázal na program mučenia CIA, John Kiriakou. Julian Assange z WikiLeaks je taktiež stále v anglickom väzení, pretože odhalil vojnové zločiny USA v Iraku. Medzitým generáli a politici, ktorí vraždia deti a páchajú ďalšie vojnové zločiny, získavajú medaily a obrovské dôchodky v „obrannom“ priemysle.
Vraždenie so sladkými rečami na perách

Tak funguje impérium. Vždy to tak bolo, aj keď vedúci predstavitelia vraždiacich deti hovoria o „obrane demokracie“ a „medzinárodnom poriadku založenom na pravidlách“ a „ľudských právach žien a dievčat“.

Povedzte to dvojročnej Malike Ahmadi a Sumaya Yousoufi, ktorých ste zabili 29. augusta v Kábule. Dúfam, že ťa ich duchovia prenasledujú po zvyšok tvojho nešťastného života, dodáva na záver Nebojsa Malic.

Odkiaľ sa vzal celosvetový nárast cien potravín? (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Iveta Machová