Poradný výbor FDA hlasoval proti posilňovacím dávkam pre všetkých občanov
18 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Poradný výbor Úradu na kontrolu potravín a liečiv (FDA) hlasoval proti plošnému schváleniu posilňovacích dávok spoločnosti Pfizer. Úrad však odporučil posilňovacie dávky pre zraniteľné osoby a osoby nad 65 rokov, informuje portál RT.


Poradný výbor agentúry pre vakcíny a súvisiace biologické produkty sa stretol v piatok s vedcami a zástupcami spoločnosti Pfizer. Hlavnou témou bola autorizácia tretej dávky americkej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre širokú verejnosť. Po niekoľkohodinovom rokovaní porota hlasovala 16:3 proti schváleniu posilňovacích dávok.

Krátko po hlasovaní a po ďalších diskusiách výbor hlasoval za schválenie tretej dávky očkovacej látky pre osoby s vyšším rizikom a osôb nad 65 rokov.

Rozhodnutia sú však nezáväzné a FDA môže bez ohľadu na to schváliť posilňovače pre bežnú populáciu. Bidenova administratíva počíta so súhlasom agentúry presadiť svoj plán začať s očkovať ďalšími dávkami do konca mesiaca.

Státisíce ruských a bieloruských vojakov predviedli svoje schopnosti na spoločnom vojenskom cvičení Zapad 2021 (VIDEO)
Moskovské ministerstvo obrany zverejnilo veľkolepé video z aktívnej fázy spoločného strategického cvičenia Zapad 2021. Cvičenie sa skončilo vo štvrtok po akciách na deviatich vojenských cvičiskách v Rusku a Bielorusku, informuje portál... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Lukáš Leca


V rámci svojho úsilia o posilňovacie dávky spoločnosť Pfizer ukázala výboru niekoľko štúdií, ktoré zistili, že účinnosť jej očkovacej látky v nasledujúcich mesiacoch po injekcii klesá. Pokles účinnosti bol pri variante delta z 93 percent na 53 percent. V prípade predchádzajúcich variantov to bolo z 97 percent na 67 percent.

Pfizer nie je jediným výrobcom očkovacích látok, ktorý tlačí na posilňovacie dávky. Moderna, ktorá vyrába vakcínu mRNA ako Pfizer, v stredu vydala štúdiu, ktorá ukazuje, že aj jej vakcína postupom času stráca účinnosť. Firma tvrdila, že „to dokazuje potenciálny prínos posilňovacej dávky“.

Austrálska polícia mala opäť konflikt s protestujúcimi, ktorí bojovali proti opatreniam (VIDEO)
V austrálskom Melbourne došlo ku konfliktu s políciou po tom, čo sa zhromaždil ďalší dav protestujúcich proti opatreniam, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Lukáš Leca