Pentagon priznal, že augustový útok v Kábule bol omyl
18 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Americký minister obrany Lloyd Austin sa v piatok ospravedlnil za útok bezpilotného lietadla v afganskom hlavnom meste Kábul počas sťahovania amerických vojakov z krajiny minulý mesiac, pri ktorom bolo omylom zabitých 10 civilistov, vrátane siedmich detí. Informáciu priniesla agentúra AFP.


"Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinným príslušníkom tých, ktorí boli zabití,“ uviedol Austin vo svojom vyhlásení. "Ospravedlňujeme sa a pokúsime sa poučiť z tejto strašnej chyby,“ dodal.

Útok označil v piatok pred novinármi za chybu aj americký generál Kenneth McKenzie. Je podľa neho veľmi nepravdepodobné, že auto alebo mŕtvi patrili k teroristom z Islamskému štátu alebo priamo ohrozovali amerických vojakov, ktorí v tom čase ešte boli na kábulskom letisku.

Pentagon tak ustúpil od svojej pôvodnej obhajoby útoku z 29. augusta. Podľa nej Američania chceli zasiahnuť auto s ľuďmi, ktorí sa chystali zaútočiť na letisko, kde vrcholila evakuácia cudzincov a domácich spojencov zahraničných misií.

Iba niekoľko dní predtým bolo pri masívnom útoku pri letisku, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát, zabitých najmenej 170 miestnych ľudí, ako aj 13 príslušníkov a príslušníčok amerických ozbrojených síl.

Americký generál: "Vojna s Ruskom a Čínou zničí svet, USA musia dosiahnuť mier"
18 | 09 | 2021 | Diana Zaťková