Americký generál: "Vojna s Ruskom a Čínou zničí svet, USA musia dosiahnuť mier"
18 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
S rastúcimi globálnymi zásobami jadrovej energie a krajinami, ktoré modernizujú svoje bojové hlavice a rakety, existuje takmer bezprecedentná potreba zmierniť napätie a odvrátiť atómový armagedon, uviedol jeden z najvyšších amerických dôstojníkov.


Nesmie sa to vymknúť spod kontroly



Podpredseda amerických náčelníkov štábov generál John E. Hyten na stretnutí, ktoré v pondelok organizoval washingtonský think-tank The Brookings Institution, varoval pred rizikami, ak sa konflikty vymknú spod kontroly, píše portál RT.

Vyjadril tiež nádej, že môžu zvíťaziť chladnejšie hlavy. „Nikdy sme nebojovali proti Sovietskemu zväzu,“ povedal. „Pokiaľ ide o veľmoci, naším cieľom je nikdy neísť do vojny s Čínou a Ruskom.“
Hrozbou nie je Rusko

Podľa Hytena by takáto udalosť "zničila svet a globálnu ekonomiku. Bude to zlé pre všetkých a musíme zaistiť, aby sme nekráčali touto cestou". Predchádzajúce dohody medzi Moskvou a NATO po páde ZSSR podľa generála naznačujú, že „Rusko už nie je hrozbou“. Zároveň však tvrdí, že Rusi „modernizovali celý svoj jadrový arzenál“.

Izraelská špionážna technologická firma využila poruchu na všetkých zariadeniach iPhone, aby do niektorých mohla nahrať škodlivý softvér „Pegasus“
Skupina pre digitálne práva CitizenLab odhalila chybu, ktorá umožnila izraelskej špionážnej spoločnosti NSO Group nahrať svoj škodlivý softvér Pegasus prakticky na každé zariadenie iPhone, Mac a Apple Watch, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Lukáš Leca


Pri zlepšení vzťahov medzi týmito dvoma krajinami sa dosiahol pokrok, tvrdí Hyten, ale k úplnej stabilite je stále ďaleko. Uviedol však, že Washington má čoraz väčšie obavy z nedostatku podobných krokov s Čínou, krajinou, ktorá prechádza "bezprecedentnou modernizáciou jadrovej energie".
Čína nemá žiadne limity

„A mimochodom, neexistujú žiadne obmedzenia na to, čo môže Čína do týchto síl vložiť,“ varoval najvyšší predstaviteľ Pentagonu. „V Rusku sme obmedzení na 1 550 nasadených jadrových hlavíc, takže sa musíme rozhodnúť, kam ich dáme - ponorky, medzikontinentálne balistické rakety ... to obmedzuje to, čo máme. V Číne neexistuje žiadny limit ... musíme si položiť otázku, prečo budujú takú obrovskú jadrovú kapacitu?"

Rusko pokutovalo Facebook, Telegram a Twitter; neodstránili zakázaný obsah
Moskovský súd v utorok udelil pokuty spoločnostiam Facebook, Telegram a Twitter za to, že zo svojich stránok neodstránili zakázaný obsah. Informovala o tom agentúra TASS. Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov v decembri varoval, že to je Washington, nie Moskva, kto zvyšuje riziko smrteľných eskalácií umiestnením jadrových zbraní na zahraničnú pôdu v Európe.

Rjabkov uviedol, že Kremeľ „dúfa, že USA prestanú„ zdieľať“ jadrové zbrane so svojimi spojencami a prestanú rozmiestňovať jadrové zbrane v krajinách, ktoré takéto zbrane nemajú ... Očividne to vedie k destabilizácii; navyše sa objavujú nové riziká“.

Jeho komentáre zároveň súhlasia s Hytenom keď sa vyjadril, že „jadrovú vojnu nemožno vyhrať ... Rusko je pripravené spolupracovať na zvrátení tohto stavu vecí“.

Hrôzostrašná vízia, alebo inovácia? Turecká armáda vyvinula vodný protiponorkový dron (VIDEO)
14 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová