OĽaNO bez hanby avizuje čistky - návrat päťdesiatych rokov?
18 | 09 | 2021 I TASR/upravil Ivan Brožík

OĽANO po voľbách nechcelo robiť veľké čistky, v zmysle zákona plánovalo vymeniť pár kľúčových ľudí. Podľa poslanca Národnej rady SR Lukáša Kyselicu sa ukazuje, že to nestačilo. Vraj nastal čas na výraznejšie zmeny. Vyhlásil to podľa správy TA SR v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.


Kyselica podľa citovanej agentúrnej správy dodal , že jedným z riešení aktuálnej situácie v bezpečnostných zložkách bude návrh na rekodifikáciu Trestného poriadku. Rozhovory vyšetrovateľov o koncipovaní uznesení považuje Kyselica za normálne. Poslanec za Smer Richard Takáč nesúhlasí a hovorí o dôkazoch o fungovaní systému udavačov a o kriminalizácii opozície.
OĽaNO sa chváli tým, že "rešpektovalo zákony"

"Vývin nikdy nebude taký ideálny, ako si predstavujete vo svojich snoch, keď nastupujete k moci," povedal podľa TA SR Kyselica na margo situácie v bezpečnostných zložkách. Dodal, že to predpokladal. "Keď sa začne robiť, takáto situácia nastane," dodal. Pripomenul, že OĽANO po voľbách rešpektovalo zákony, ktoré mohli byť aj narýchlo prijaté ešte pred voľbami, napríklad v súvislosti s menovaním funkcionárov v Policajnom zbore. "OĽANO to rešpektovalo a nerobili sa čistky na vrcholových pozíciách, ktoré každý očakával, že sa po nástupe urobia. A ako vidíme, nastal čas," povedal.
Obhajoba "našizmu" vo farbách OĽaNO

"Keď máte presadzovať politickú moc, je prirodzené, že keď ste zodpovední za nejaký rezort, máte mať právo si najbližších ľudí do jednotlivých štruktúr menovať," vyhlásil podľa TA SR Kyselica s tým, že policajného prezidenta by si mal vyberať minister vnútra. Šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO) má Kyselicovu podporu.
V demokracii bezprecedentné

Poslanec Richard Takáč vidí rozpad právneho štátu v tom, že po parlamentných voľbách prišla kriminalizácia opozície. "Keď hocikto číta uznesenia vychádzajúce na povrch, sú bezprecedentné v demokratickom štáte," povedal s tým, že ide o podložené dôkazy. Pripomenul, že ak sa koalícii nepáči konanie generálneho prokurátora, chcú ho oslabiť a, naopak, posilniť špeciálneho prokurátora.

(Upravené na základe správy TA SR, medzititulky red. HD.)