Nový pakt s USA a Veľkou Britániou: Jadrové ponorky pre Austráliu - ako signál Číne
18 | 09 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Vláda USA sa chce podeliť o "mimoriadne dôvernú" technológiu, ktorá by Austrálii po prvýkrát umožnila získať ponorky s jadrovým pohonom. Ide o súčasť nového bezpečnostného paktu pre indo-pacifický región. Čína reagovala okamžite, informuje Spiegel.
„Ukuli“ bezpečnostný pakt

Spojené štáty, Veľká Británia a Austrália „ukuli“ bezpečnostný pakt pre strategicky dôležitý indo-pacifický región. Partnerstvo predstavili americký prezident Joe Biden, britský premiér Boris Johnson a jeho austrálsky kolega Scott Morrison. Biden vystúpil v Bielom dome, Johnson a Morrison sa spojili prostredníctvom videohovoru. Cieľom je zabezpečiť dlhodobý mier a stabilitu v regióne, povedal Biden a varoval pred „rýchlo sa vyvíjajúcimi hrozbami" v indo-tichomorskom regióne.

V rámci dohody chce vláda vo Washingtone umožniť Austrálii získať ponorky s jadrovým pohonom. V spoločnom vyhlásení Bidena, Morrisona a Johnsona sa uvádza, že v priebehu nasledujúcich 18 mesiacov sa nájde optimálny spôsob, ako by Austrália mohla získať takéto moderné ponorky. USA a Spojené kráľovstvo by sa s Austráliou podelili o svoje odborné znalosti.

Hrôzostrašná vízia, alebo inovácia? Turecká armáda vyvinula vodný protiponorkový dron (VIDEO)
14 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ide o konvenčné ponorky s jadrovým pohonom

Ponorky poháňané jadrovým reaktorom by Austrálii umožnili ich dlhšiu nepretržitú prevádzku, boli by tiež tichšie a mali by väčšie možnosti ako ponorky konvenčnej konštrukcie, uviedol Biely dom. „Nehovoríme tu o ponorkách s jadrovými zbraňami," -  povedal Biden. „Ide o konvenčné ponorky s jadrovým pohonom."

Scott Morrison uviedol, že ponorky sa vyrobia v Adelaide. „Budeme pokračovať v plnení všetkých našich záväzkov v oblasti nešírenia jadrových zbraní," - povedal. „Aby sme dokázali čeliť výzvam v Indopacifiku a zaistili bezpečnosť a stabilitu, ktorú náš región potrebuje, musíme naše partnerstvo posunúť na novú úroveň."
Čína sa sťažuje na "mentalitu studenej vojny

Vláda USA a tiež Austrália vnímajú rastúce mocenské nároky Číny v indo-pacifickom regióne so znepokojením. Biden, Morrison a Johnson však Ľudovú republiku menovite nespomenuli.

Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone na toto oznámenie okamžite reagovalo. Krajiny by sa mali zbaviť „mentality studenej vojny" a „ideologických predsudkov", - povedal hovorca veľvyslanectva Liu Pengyu.

Šialený arzenál zbraní Talibanu: 33 vrtuľníkov Black Hawk, 4 lietadlá Hercules a 358 530 útočných pušiek
Počas svojho triumfálneho pochodu Afganistanom sa Taliban zmocnil arzenálu zbraní, ktorý by mu závideli aj mnohé krajiny NATO. Celý stav afganskej armády je teraz v rukách radikálnych islamistov. Väčšina z nich je "Made in USA", píše... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Biden: Iniciatíva Aukus je „historickým krokom"

Boris Johnson hovoril o jednom z najkomplexnejších a technicky najnáročnejších projektov na svete, ktorý bude trvať desaťročia a bude si vyžadovať najmodernejšie technológie. Austrália je „spriaznený národ", s ktorým sa dá táto technológia zdieľať, uviedol britský premiér. „Cieľom je spolupracovať na udržaní bezpečnosti a stability v Indopacifiku."

Iniciatíva týchto troch krajín sa má nazývať „Aukus" v nadväznosti na anglické skratky zúčastnených krajín. Je to „historický krok", povedal Biden.
Austrália odstupuje od zmluvy s Francúzskom o dodávke ponoriek v hodnote niekoľkých miliárd dolárov

Austrália v roku 2016 podpísala s Francúzskom zmluvu v hodnote niekoľkých miliárd dolárov na výstavbu dvanástich nových ponoriek. Francúzska ponuka, podľa ktorej sa ponorky majú dodávať od roku 2030, vtedy zvíťazila nad ponukou nemeckého konkurenta Thyssenkrupp. Flotila ponoriek Shortfin Barracuda, ktorá sa má postaviť v Austrálii, bola najväčšou vojenskou akvizíciou v histórii krajiny. Táto dohoda musí teraz ustúpiť novej iniciatíve. Morrison uviedol, že o tomto rozhodnutí už informoval francúzskeho dodávateľa obranných zariadení Naval Group a prezidenta Emmanuela Macrona.
Poľutovaniahodný krok a veľké sklamanie

„Chcem zdôrazniť, že Francúzsko je aj naďalej mimoriadne dôležitým partnerom v Tichomorí," - povedal. „Ako predseda vlády však musím prijímať rozhodnutia, ktoré slúžia národnej bezpečnosti Austrálie, a viem, že Francúzsko by urobilo to isté. A viem, že to nakoniec pochopí." Francúzska vláda označila tento krok za „poľutovaniahodný", zatiaľ čo skupina Naval Group uviedla, že je „sklamaná".

Manévre ruských tankov v horách pri hraniciach s Afganistanom
06 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Na rozdiel od Británie Austrália nie je členom západnej obrannej aliancie NATO, ale považuje sa za jeho blízkeho partnera. Austrália sa napríklad zúčastnila na vojenských misiách NATO v Afganistane a Iraku. Okrem bilaterálnych vzťahov sú USA a Austrália prepojené aj prostredníctvom tzv. partnerstva piatich očí spravodajských agentúr. Do aliancie patria Austrália, Nový Zéland, Kanada, Veľká Británia a USA. Biden tiež počíta s alianciou nazvanou „Quad" pre bezpečnosť a spoluprácu v Indopacifiku. Do kvarteta patria Austrália, India, Japonsko a USA. Biden prijme predsedov vlád aliancie v Bielom dome.
„Menšie“ faux pas Bidena - zabudol krstné meno Morrisona

Pri videostretnutí troch hláv vlád došlo k menšej „nehode“. Joe Biden sa chcel poďakovať svojim dvom partnerom, ale napadlo mu len jedno meno. „Ďakujem, Boris a...," - povedal Biden a potom nastalo dlhé ticho. „A tiež by som chcel poďakovať tomu chlapíkovi tam dole. Ďakujem ti, kamarát."
Diplomatická dohra

Ako aktuálne informujú noviny Süddeutsche Zeitung, Francúzsko povoláva na konzultácie svojich veľvyslancov v USA a Austrálii. Reaguje tak na zrušenie dohody o ponorkách. "Toto sa nerobí medzi spojencami!" – nahnevane vyhlásil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Lukašenko očakáva dodávky ruských zbraní a hovorí o vojne
05 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová