Šialený arzenál zbraní Talibanu: 33 vrtuľníkov Black Hawk, 4 lietadlá Hercules a 358 530 útočných pušiek
01 | 09 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Počas svojho triumfálneho pochodu Afganistanom sa Taliban zmocnil arzenálu zbraní, ktorý by mu závideli aj mnohé krajiny NATO. Celý stav afganskej armády je teraz v rukách radikálnych islamistov. Väčšina z nich je "Made in USA", píše exxpress.at.



Arzenál Talibanu by v niektorých krajinách NATO mohol vyvolávať závisť

Štyri dopravné lietadlá Lockheed C-130 si tak teraz privlastnil Taliban. Pre porovnanie, rakúska Spolková armáda má v súčasnosti k dispozícii len tri lietadlá Hercules, ktoré sú schopné letu.

Islamisti tiež rozširujú svoju vzdušnú prevahu v porovnaní s rakúskou armádou, pokiaľ ide o vrtuľníky. Vo svojom arzenáli majú neuveriteľných 33 (!) vrtuľníkov Black Hawk. Rakúsko ich má len 12. Samozrejme, vyvstáva teraz otázka, ako ich bude Taliban prevádzkovať. Pred niekoľkými dňami sa objavilo video, ktoré naznačovalo, že islamisti nevedia obsluhovať zbraňové systémy.

Hrozí, že Afganistan sa stane "Severnou Kóreou regiónu“
30 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Svetlo do tmy

Kto si teraz myslí, že Taliban sú neschopní bojovníci, v ktorých rukách ťažká vojenská technika nie je nebezpečná, sa veľmi mýli. Dôkazom toho je okrem iného elitná jednotka "Badri 313". Namiesto turbanov nosia prilby so zariadením na nočné videnie. 16 035 týchto prístrojov na nočné videnie prináša Talibanu „svetlo do tmy“.

Názov jednotky sa viaže na Badr v 7. storočí, keď prorok Mohamed údajne zvíťazil nad jedným z vládnucich kmeňov na Arabskom polostrove len s 313 vojakmi.

Ako ďalej informuje exxpress.at, islamisti majú navyše v rukách aj 358 530 útočných pušiek. S viac ako 22 000 vozidlami Humvee sa môžu rýchlo dostať na akékoľvek miesto v krajine. K dispozícii majú tiež ťažké delostrelectvo.
Čo má Taliban vo svojej výzbroji





Taliban dúfa v podporu komunistickej Číny. Peking je ochotný mať s islamistami „priateľské vzťahy“
31 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová