Odborári "Kováci" odkazujú, že bude veľký protest proti pádu životnej úrovne
17 | 09 | 2021 I Ivan Brožík/TASR

Pripomínajú to z regionálneho protestu, ktorý zorganizovali v Košiciach. Upozornili na ňom na zhoršujúcu sa životnú úroveň obyvateľov Slovenska. taktiež na zlú ekonomickú a sociálnu situáciu slovenských domácností. 


"Protest v Košiciach je prvý zo série podobných akcií v ďalších mestách v priebehu dvoch mesiacov." Informuje agentúra TA SR. Najbližší bude 22. septembra v Poprade.
Dôjde zrejme na hlavné mesto

Predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna  podľa TA SR novinárom v Košiciach ďalej uviedol, že menšie akcie vyvrcholia veľkým protestným zhromaždením, pokiaľ to pandemická situácia dovolí. „Pravdepodobne v Bratislave, ale to sa ešte dohodneme, ešte nie je určené miesto,“ povedal.

"Hlavným motívom protestu na východe Slovenska je nespokojnosť odborov so zmenou výpočtu minimálnej mzdy, zmenami pri výpočte minimálnych mzdových nárokov či zmrazením príplatkov za neštandardné pracovné podmienky práce, v noci a cez víkendy. Odborári kritizujú aj zmeny v tripartite či zrušenie možnosti rozširovania odvetvových kolektívnych zmlúv." Vysvetľuje TA SR.
Je tu dopyt po generálnom štrajku

„Dnes je obrovský tlak na sociálnych médiách, urobte generálny štrajk, ale my sme si urobili prieskum a zatiaľ ešte nie je Slovensko pripravené na generálny štrajk, lebo to je zastavenie v priereze všetkými odvetviami.“ Povedal podľa TA SR Emil Machyna s tým, že nateraz ide o takúto formu protestu.

"Ten prišiel v Košiciach podporiť aj prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Marián Magdoško." dodáva na záver svojej správy TA SR.

Medzititulky red. HD.)

V regiónoch začínajú protesty! Zdražovanie potravín, elektriny, bývania, ženú k zablokovaniu ciest
Neustále sa zhoršujúca sociálno-ekonomická situácia, zdražovanie potravín, elektriny, bývania a základných služieb, ale aj viaceré zmeny pracovno-právnej legislatívy v neprospech zamestnancov a ich zástupcov ženú do ulíc, píše 24Dnes. Odborári... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová