V regiónoch začínajú protesty! Zdražovanie potravín, elektriny, bývania, ženú k zablokovaniu ciest
10 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Neustále sa zhoršujúca sociálno-ekonomická situácia, zdražovanie potravín, elektriny, bývania a základných služieb, ale aj viaceré zmeny pracovno-právnej legislatívy v neprospech zamestnancov a ich zástupcov ženú do ulíc, píše 24Dnes. Odborári chystajú viacero protestov v regiónoch. Prvý sa uskutoční 17. septembra v Košiciach so začiatkom o 10:00 hodine na Tyršovom námestí. Ďalším mestom bude Prešov.


"V nasledujúcich týždňoch plánuje Odborový zväz (OZ) KOVO zrealizovať viacero verejných protestných aktivít," konkretizuje 24Dnes. Protesty začnú v Košiciach. Prvý protest je ohlásený na 17. septembra a pôjde o špecifický protest. Odborári podľa 24Dnes uviedli, že pôjde o blokovanie vybraných cestných priechodov vo vytypovaných mestách niektorých slovenských regiónov. Na uskutočnenie protestov bude mať vplyv aj vývoj epidemiologickej situácie na Slovensku.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/09/09/jean-paul-belmondo-%e2%80%a088-v-posteli-striedal-tie-najkrasnejsie-zeny-sveta-foto/
Zákony sa prijímajú bez odbornej diskusie

Odborári vytýkajú politikom, že zákony prijímajú bez odbornej diskusie. Ich rozhodnutia majú dopad nielen na znižovanie životnej úrovne pracujúcich, ale aj ostatných skupín, vrátane slovenských dôchodcov.

„Sme síce v nominálnych mzdách – aj pri tej minimálnej – oproti minulému roku na tom lepšie, ale čo sa týka parity kúpnej sily, teda toho, čo si za tie peniaze dokážeme kúpiť, sme medzi poslednými. A to dobré nie je,“ uviedol podľa 24Dnes predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

Na základe zákona došlo podľa odborárov aj k zafixovaniu príplatkov za prácu cez víkendy, v noci či v sťaženom pracovnom prostredí. Podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková podľa portálu 24Dnes uviedla, že v danom kontexte paradoxne vyznieva fakt, že vláda SR aj napriek tlaku Európskej komisie na posilnenie kolektívneho vyjednávania tak na podnikovej, ako aj odvetvovej úrovni legislatívnymi zmenami, oslabila sociálny dialóg aj celé kolektívne vyjednávanie.

Za absolútne bezprecedentné považuje úplné zrušenie možnosti rozširovania odvetvových kolektívnych zmlúv. To podľa nej bude viesť k zníženému pokrytiu zamestnancov kolektívnymi zmluvami a čerpaniu ich výhod, pričom miera pokrytia vo výške 25 % je v rámci EÚ jednou z najnižších, ako uvádza Monika Benedeková.

Pani poslankyňa, ľudia nie sú stroje a čísla! Choré je to, čo stvárate vy
"Tento bod považujem vyslovene za chorý. Prečo chceme motivovať ženy, aby porodili ťažko zdravotne postihnuté dieťa? A čo s ním a jeho rodinou bude potom? Štát nedokáže garantovať slušný život ani tým rodinám, ktoré roky vychovávajú deti s... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová