Taliban našiel v prázdnych budovách Kábule Plzeň aj Becherovku. "Našli naše tajné zbrane!" myslia si Česi
15 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Členovia radikálneho hnutia Taliban urobili pri prechádzaní narýchlo opustených budov v Kábule mimoriadny objav. V jednej z nich našli desiatky fliaš alkoholu. Islamisti tvrdia, že je to sklad exministra zahraničia. Ten to odmieta a ukazuje na českú ambasádu, píše portál lidovky.cz.


Talibanci našli v opustených budovách v Kábule desiatky fliaš alkoholu. A medzi nimi aj alkohol českých značiek. Na kolujúcom videu vyťahujú plechovky Plzeňského Prazdroja a prezerajú si aj zelenú fľašu Becherovky.
Zásoby českej ambasády

Talibanci na videách tvrdia, že sa práve nachádzajú v rezidencii bývalého ministra zahraničia Afganistanu Salahuddin Rabbáního, ktorý po prevzatí krajiny radikálmi utiekol do Pakistanu. Podľa islamistov sú to teda akoholové zásoby exministra zahraničia. Ten to odmieta a ukazuje na českú ambasádu.

Okrem drahých rumov a vín islamisti v špajzi narazili na český bylinný likér v slávnej zelenej fľaši, slivovicu od Rudolfa Jelínka aj "Plzeň". České pivo v plechovkách potom dokonca objavili v hojnom počte ešte zabalené v krabici s pravdepodobne českou pečaťou.

Rabbání kolujúce videá na Twitteri údajne odmietol s tým, že nejde o jeho rezidenciu, ale českú ambasádu. Vypustenú informáciu považuje za propagandu namierenú proti nemu. 
Množstvo komentárov

Výrazné zastúpenie českých liehovín v afganskom skladu však neušlo užívateľom sociálnych sietí a pod tweety účtu Pamir News sa v tejto súvislosti objavilo niekoľko komentárov.

"Becherovka nie je alkohol, ale liek," píše napríklad Robert. "Dokonca aj Afganci majú dobrý vkus na alkohol," myslí si zase istý Cyberman.

"Naozajstný národný poklad," hovorí o Becherovke ďalší český diskutujúci a komentár Radima vyzdvihuje objavené fľaše ako "české najlepšie tajné zbrane".

"Američania tam po sebe nechali Humvee a Blackhawk, Česi Pilsner Urquell a Becherovku. Darček afganskému národu. Na zdravie!" Dodáva Martin.

Vzhľadom na to, že islam alkohol prísne zakazuje, Talibanci hlásajúci prísne právo šaría si objavené bohatstvo zrejme nikdy sami nevychutnajú.