Kaczyňski: Poľsko z EÚ neodíde, ale odmieta zasahovanie Bruselu
15 | 09 | 2021 I TASR

Poľsko vidí svoju budúcnosť v Európskej únii a nemá v úmysle z nej odísť. Odmieta však "zasahovanie" Bruselu do svojich vnútorných záležitostí, vyhlásil v stredu šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski.


"Nebude žiaden polexit (poľský odchod z Únie)... Budúcnosť Poľska vidíme jednoznačne v Európskej únii," povedal Kaczyňski pre tlačovú agentúru PAP.

Uviedol to po tom, ako viacerí poprední predstavitelia PiS - v čase eskalujúcich sporov medzi Varšavou a Bruselom okolo reforiem poľského súdnictva - naznačili možnosť odchodu Poľska z únie, píše agentúra AFP.

Šéf poslaneckého klubu PiS a podpredseda Sejmu Ryszard Terlecki napríklad minulý týždeň vyhlásil, že ak EÚ bude aj naďalej pokračovať v súčasnom smerovaní, Poľsko "bude musieť hľadať drastické riešenia". Pripomenul, že z Únie už vystúpila Británia, ktorá tak podľa neho odmietla "diktatúru bruselskej byrokracie".

Kurz: "Pokiaľ budem pri moci, Rakúsko neprijme žiadnych utečencov z Afganistanu"
15 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Kaczyňski úvahy o možnom odchode Varšavy z EÚ jednoznačne odmietol

Iný vplyvný činiteľ PiS Marek Suski predtým vyhlásil, že Poliaci budú bojovať proti "okupácii" Bruselu tak, ako kedysi bojovali proti nacistom i sovietom.

Riziko poľského odchodu z Únie pripustil aj Donald Tusk, líder opozičnej proeurópskej Občianskej platformy (PO) a bývalý šéf Európskej rady. Členstvo Poľska v EÚ pritom podporuje viac než 80 percent Poliakov.

Kaczyňski úvahy o možnom odchode Varšavy z EÚ v stredu jednoznačne odmietol. Poľsko chce byť podľa neho súčasťou Únie ako suverénny a rovnoprávny štát, ktorý si bude sám riadiť svoje vlastné záležitosti.

Leyenová: Európska únia poskytne Afganistanu 100 miliónov eur
Európska únia poskytne Afganistanu v rámci humanitárnej pomoci ďalších 100 miliónov eur, vyhlásila v stredu na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pri predstavení svojej druhej správy... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | TASR

Princíp rovností všetkých členov EÚ sa drasticky porušuje

"Otázky spravodlivosti zostávajú výlučnou kompetenciou členských štátov a nemôžu byť predmetom takého zasahovania, k akému dochádza v súčasnosti," vyhlásil Kaczynski, podľa ktorého sa "drasticky" porušuje princíp rovností všetkých členov EÚ. Niektoré väčšie krajiny, napríklad Nemecko, podľa neho využívajú Úniu na vlastné mocenské ciele.

Spor medzi Poľskom a EÚ vyvolaný kontroverznými poľskými justície. Tie kritici hodnotia ako obmedzovanie nezávislosti súdov,  sa nedávno prehĺbil, píše DPA. Európska komisia sa v tejto súvislosti rozhodla požiadať Súdny dvor EÚ o uloženie finančných sankcií voči Varšave.