Merkelová sa na sklonku kariéry teší rešpektu Európanov
14 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Angela Merkelová sa aj pred koncom svojho 16-ročného pôsobenia na čele nemeckej spolkovej vlády teší veľkému uznaniu v štátoch Európskej únie. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý v 12 členských štátoch EÚ uskutočnila Európska rada pre zahraničné vzťahy (ECFR).


O výsledkoch sondáže, ktorú vykonal tento renomovaný paneurópsky think tank, v utorok informovala tlačová agentúra DPA.

Štúdia s názvom "Po merkelizme: Čo Európania očakávajú od pomerkelovského Nemecka?", ktorú vypracovala skupina expertov ECFR, naznačuje, že viac ako tretina Európanov je za posilnenie vedúceho postavenia Nemecka v rámci Únie.

Dvanásť krajín EÚ, ktorých obyvateľov oslovila ECFR, má spolu 300 miliónov obyvateľov, ktorí produkujú asi 80 percent hrubého domáceho produktu eurobloku.

Kremeľ informoval o Asadovej návšteve v Moskve; Putin ho prijal už v pondelok
Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok večer v Kremli prijal sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Uviedla to v utorok agentúra Interfax s tým, že informácia o stretnutí sa na webe Kremľa objavila až v utorok ráno. Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


V rámci prieskumu približne 36 percent opýtaných uviedlo, že dôveruje hospodárskej a finančnej politike Nemecka; 35 percent dôveruje prístupu Berlína k ľudským právam.

Samotná Merkelová sa aj naďalej teší veľkému rešpektu a uznaniu, a to napriek podpore úsporných opatrení zo strany Berlína po finančnej kríze v roku 2008 a spôsobu, akým nemecká kacelárka zvládla utečeneckú krízu v roku 2015.

Prieskum naznačil, že aj napriek často spornej politike Angely Merkelovej Európania vnímajú Berlín ako integračnú silu a dôveryhodnú proeurópsku veľmoc a dosluhujúcu nemeckú kancelárku považujú za osobnosť, ktorá zjednocovala EÚ.

Parlamentné voľby sa v Nemecku uskutočnia 26. septembra a Angela Merkelová sa v nich už o funkciu kancelárky neuchádza. O kancelársky post súperia traja kandidáti: Armin Laschet (CDU), Olaf Scholz (SPD) a Annalena Baerbocková (Zelení).

Merkelová: Som feministka; všetci by sme mali byť feministami
Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila v stredu samú seba za feministku, pričom uviedla, že jej postoj v otázke rodovej rovnosti sa rokmi vyvíjal. Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR