Izrael to bude mať so Sýriou ťažké, jeho rakety neprekonajú BUK -M2 (VIDEO)
14 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Až teraz vyšlo najavo, že nedávny raketový útok Izraela na Sýriu zlyhal na plnej čiare. Vypáleným raketám sa do cesty postavil najnovší ruský protiraketový systém Buk-M2. Vytvoril stenu, ktorú útočník neprekonal. Ani jedna vystrelená raketa nepokračovala v lete a bola zničená.


"Ruské systémy protivzdušnej obrany BuK-M2 zostrelili 4/4 izraelských rakiet nad Sýriou" informuje stroho portál militarywatchmagazine.com.
Buky Izrael neprekoná

Potupný Izraelský letecký útok na susednú Sýriu sa uskutočnil 22. júla .Sýrska armáda zareagovala nasadením jej najmodernejšieho systému protivzdušnej obrany Buk-M2 ruskej výroby. Jeho úlohou bolo "zachytenie" štyroch rakiet typu vzduch-zem neznámeho označenia.

Všetky rakety boli odpálené na sýrsky Homs a všetky štyri boli podľa ruského námorného kontraadmirála Vadima Kulita zachytené systémom BuK-M2.
Viac o novinke

BuK-M2 je mobilný protiraketový systém stredného dosahu, ktorý je schopný zachytiť lietadlá a riadené strely. Bol navrhnutý tak, aby dopĺňal drahšie systémy s dlhším dosahom, ako sú S-300 a S-400.

BuK-M2 vstúpil do služby v polovici roku 2000 a opakovane sa ukázal ako veľmi účinný v boji. Odvtedy bol nahradený systémami BuK-M3 a S-350, ktoré majú podobné úlohy. Sýria taktiež využíva systém s dlhým doletom S-300PMU-2.

BuK-M2 sa vo veľkom exportuje, pričom medzi operátormi je Egypt, Alžírsko, Irán a Venezuela a ešte častejšie sa používajú staršie varianty. Sýria dostala svoje prvé mobilné jednotky v roku 2011 a údajne získala osem komplexov BuK-M2. Ruská armáda nasadila aj BuK-M2 na stráženie vlastných zariadení v Sýrii.

Toľko informácie portálu militarywatch.com.



(Medzititulky red. HD.)

Sýria odrazila izraelský raketový útok na Aleppo (VIDEO)
Sýrska protivzdušná obrana zmarila izraelský útok na mesto Aleppo v piatok skoro ráno, pričom bolo zostrelených niekoľko rakiet, uviedla sýrska štátna televízia, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár