Nad naším očkovaním detí od 5 rokov experimentálnymi vakcínami Česi iba krútia hlavami
13 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Po Amerike sa Slovensko stáva ďalšou krajinou neobmedzených možností. Nie však takých, po ktorých by sme túžili. Nechať totiž očkovať deti od 5 do 11 rokov experimentálnou vakcínou je totiž už prisilná káva. A ospravedlniť to nemôže ani to, že sa tak udeje iba po súhlase rodiča či lekára.


Nad tým, čo včera vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský krútia hlavami aj v susednom Česku. Aj ich naše povolenie očkovať deti od 5 do 11 rokov experimentálnymi vakcínami prekvapilo. Ako informuje portál pravda.sk, doteraz bola spodná hranica na dvanástich rokoch a Slovensko na jej prípadné zníženie na rozhodnutie EMA vôbec nečakalo.
Lengvarský na rozhodnutie Európskej liekovej agentúry nečakal a rozhodol sám

Slovensko označili Česi za jedinú krajinu na svete, ktorá povolila očkovanie detí mladších ako dvanásť rokov. V debate v relácii Českej televízie Máte Slovo s M. Jílkovou imunológ Jiří Šinkora uviedol k rozhodnutiu odborníkov v Británii neodporučiť, až na výnimky, očkovanie tínejdžerov, že je to preto, lebo detská imunita sa končí v puberte, nie v 12 rokoch. „Briti to vidia asi ďaleko lepšie ako na Slovensku, kde chcú očkovať od piatich rokov,“ skonštatoval Šinkora.

Ohrozil najmenších! EMA nepovolila očkovanie detí pod 12 rokov, Lengvarský ho aj tak spustil
09 | 09 | 2021 | Peter Sulek


„Podporujem očkovanie od dvanástich rokov a vyššie, pretože tam si myslím, že imunita je už vyzretá, pod dvanásť rokov nie, a to čo sa deje na Slovensku, tak to je skutočne experiment, pretože, v tomto momente sa testovali rôzne dávky a v podstate Slováci vychádzajú z nejakej štúdie Pfizeru,“ povedal v diskusii profesor Roman Prymula, epidemiológ, ktorý bol krátky čas aj ministrom zdravotníctva.

Nad krokom ministra Lengvarského, ktorý nečakal kým Európska lieková agentúra (EMA) rozhodne o očkovaní detí a podpísal žiadosť o povolenie na používanie neregistrovaného lieku teda Českí odborníci len neveriacky krútia hlavami. Šéf nášho rezortu zdravotníctva sa vraj ale tentoraz oprel o „odborné“ stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Podľa agentúry EMA sa štúdie aktuálne stále realizujú a rovnako ako sa spracúvajú údaje o rozšírení indikácie do nižšej vekovej kategórie. Konzorcium Pfizer/BioNTech, ktorého vakcínami sa očkujú aj deti, však prisľúbilo, že podklady pre oficiálne schválenie dodá ešte tento mesiac.

Nežiadúce účinky vakcíny proti Covidu sa u detí môžu dostaviť až po rokoch, varuje detská lekárka
Očkovanie detí proti COVID-19 odmieta vo svete stále viac lekárov. Žiaľ, tí naši akoby žili na inej planéte a očkovanie, naopak, podporujú. Proti očkovaniu detí je aj česká lekárka pre deti a dorast Anna Urbanová. Čítať ďalej
04 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Zodpovednosť za nežiaduce účinky nesie štát, o očkovaní rozhoduje rodič

Hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková uviedla, že „očkovanie v tejto vekovej skupine je nateraz možné odporučiť len v individuálnych prípadoch, keď hrozí riziko vážneho priebehu ochorenia COVID-19. Pomer prínosov a rizík pre konkrétneho detského pacienta má posúdiť jeho ošetrujúci lekár“. Na Slovensku sa dalo zatiaľ zaočkovať 23% detí od 12 rokov a očkuje asi 150 obvodných pediatrov. Zodpovednosť za prípadné nežiaduce účinky po očkovaní nesie štát a o tom, či bude dieťa zaočkované, rozhodne rodič. Odporúčaná bude tretinová dávka v porovnaní s osobami staršími ako 12 rokov a podávaná bude tak ako bežne, teda v dvoch dávkach. Minimálny odstup medzi nimi je 21 dní.

„Očkovanie bude môcť byť realizované po schválení ošetrujúcim lekárom,“ doplnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, podľa ktorej podanie vakcíny sa odporúča len u rizikových detí, u ktorých by prekonanie ochorenia COVID-19 mohlo viesť k vážnemu poškodeniu zdravia, zhoršeniu základného ochorenia a prípadnej smrti. Medzi rizikové skupiny patria najmä deti trpiace obezitou, cukrovkou, pľúcnymi či neurologickými ochoreniami a vývojovými chybami srdca.

Doktor Lipták šokuje: U ľudí, ktorí nie sú rizikoví, ale aj u detí, je očkovanie nezmyslom! (VIDEO)
Peter Lipták je praktický lekár, ktorý síce nepracoval počas najväčšej pandémie v nemocnici, zato s pacientami s koronavírusom sa vo svojej ordinácii stretával. Priznal zo aj v rozhovore, ktorý je zverejnený vo videu v statuse Tomáša... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik