Facka pre USA - Irán zvažuje nákup ruských SU-57 s plnou výzbrojou (Video)
13 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Pomer síl na Blízkom a Strednom východe sa môže veľmi rýchlo zmeniť. A to v prospech Iránu. Krajina zvažuje nákup veľkého množstva superstíhačov SU-57 piatej generácie. Aj s podvesenými nadzvukovými raketami vzduch-vzduch. USA tak môžu rýchlo zabudnúť, že si na tamojšom nebi čo len "škrtnú".


O transakcii storočia píše web defence24.pl s odvolaním sa na bulharské médium Bulgarian Military News.
Štvrť stovky kusov

Irán zvažuje nákup dvadsaťštyri ruských lietadiel Su-57 piatej generácie. Vyzbrojených okrem iného v nadzvukovými raketami „vzduch-vzduch“. Takýto nákup by mohol narušiť krehkú rovnováhu síl na Blízkom východe.


Peniaze? Žiaden problém

Irán je krajinou, ktorá dlhodobo vyčleňuje obrovské zdroje na vojenské výdavky. Irán má hotovosť a nie je obmedzený medzinárodnými sankciami uvalenými na Rusko za anexiu Krymu. Naopak, cíti sa ohrozený tromi najsilnejším protivníkom pôsobiacim na Blízkom východe: USA, Izrael a Saudská Arábia. Tieto krajiny už viackrát pohrozili Iránu vojenskou intervenciou. Takúto hrozbu považujú iránske úrady za úplne reálnu.

Pre stíhačky SU-57 sa pripravuje ovládanie hlasom a očami pilota
Vojenskí piloti budú môcť ovládať multifunkčnú stíhačku Su-57 piatej generácie očami a rečou. Na tento účel sa v súčasnosti vyvíjajú špeciálne programy. Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Ivan Brožík

Rusi nám predajú

Jedným z riešení tohto problému je nákup dvadsiatich štyroch lietadiel Su-57 piatej generácie z Ruska. majú byť súčasne vybavené nadzvukovými raketami „vzduch-vzduch“.

Informovali o tom nielen médiá, ale aj riaditeľ Iránskej organizácie pre letecký priemysel, brigádny generál Abdolkarim Banitarafi. Iránec dodal, že návrhy predložili dve veľmoci: Čína a Rusko.
Tri miliardy za náprotivok F-35

Aktivity v Iraku však jasne ukázali, že kvantita vôbec neznižuje kvalitu. Lietadlá staršej generácie sa nebudú môcť rovnať novým stíhačkám F-35, ktorými sú už napríklad vybavení Izraelčania a Američania. A tak prichádzajú do úvahy ruské najnovšie Suchoje piatej generácie.

24 lietadiel Su-57 vybavených nadzvukovými zbraňami bude mať v iránskom obrannom systéme mimoriadnu hodnotu. V prvom rade nebudú obmedzovaní radarovým stropom a môžu efektívne fungovať v nízkych aj vysokých nadmorských výškach.
Úvahy potvrdila aj Moskva

Konkrétne, Iránsky záujem súhlasne komentovali zástupcovia ruského štátneho priemyselného konglomerátu Rostec.

To je ďalšou nočnou morou pre Pentagon. Ten už v novembri 2019 varoval pred možnosťou Iránu nakupovať systémy S-400, tanky T-90, batérie do pobrežných rakiet „Bastion“, cvičné a bojové lietadlá Jak-130 a nové stíhačky-vrátane  typu Su-30.

(Medzititulky red. HD.)

Stíhačky Su-57 piatej generácie boli prezbrojené najnovšími systémami vedenia nadzvukového boja
Vďaka novej sofistikovanej pokrokovej munícii vzduch-zem bude ofenzíva Su-57 nezastaviteľná a jej výsledky pre protivníka zdrvujúce. Piata generácia stíhačiek dostala technologicky úplne novú výzbroj. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Ivan Brožík