Stíhačky Su-57 piatej generácie boli prezbrojené najnovšími systémami vedenia nadzvukového boja
17 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Vďaka novej sofistikovanej pokrokovej munícii vzduch-zem bude ofenzíva Su-57 nezastaviteľná a jej výsledky pre protivníka zdrvujúce. Piata generácia stíhačiek dostala technologicky úplne novú výzbroj.


"V ruskej vojenskej doktríne hrá kľúčovú úlohu vzdušná prevaha. Ruská armáda v súčasnosti disponuje  druhou najväčšou flotilou vzdušných síl na svete. Prvou je Čína. Význam miesta Su-57 v budúcnosti ruských vzdušných síl nemôže byť popieraný." Toľko na úvod web militarywatchmagazine.com.
Údery z väčšej vzdialenosti

"Su-57 má disponovať množstvom nových zbraňových systémov vrátane rakety vzduch-vzduch K-77.Tá využíva novú technológiu APAA na zasiahnutie cieľov z extrémnych vzdialeností až 193 km s priam neskutočným stupňom presnosti. Pilot po odpálení munície môže na ňu úplne zabudnúť a venovať sa plneniu akútnejších úloh. O zvyšok sa postará automatické navádzanie aj na pohyblivý cieľ vo vzduchu či na zemi. Jediný výstrel je údajne dostatočný na zničenie celej raketovej batérie alebo tankovej roty." Tvrdí web militarywatchmagazine.com.

USA sa intenzívne pokúšajú prísť na to, akú nadzvukovú raketu Su-57 testuje
Rusi tvrdia, že ich stíhačka piatej generácie Su-57 už začala testovať najnovšiu kompaktnú a manévrovaciu nadzvukovú raketu vzduch-zem, píše americké online vydanie The Drive. Snaží sa zistiť, o aký druh streliva ide. Čítať ďalej
23 | 02 | 2021

Nové systémy potvrdil Šojgu

Minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu vyhlásil:  „Prevádzkové štarty pokročilých operačných taktických riadených striel boli uskutočnené zo stíhačky piatej generácie Su-57 vo februári tohto roku. Boli odskúšané v bojových podmienkach.“ Tým myslel zásahy na ciele islamských teroristov v Sýrii. Tam si Rusko testuje v praxi všetky nové bojové technológie.
Nové riadené strely

Ďalším špičkovým zbraňovým systémom vzduch-zem, ktorý sa nedávno objavil vo výbave Su-57 v Sýrii, je riadená strela Kh-59MK2 a streľba "zo zabudnutia". Schopnosť strely nezávisle zamerať cieľ bez neustáleho navádzania zo strany pilota umožňuje Su-57 rýchlejšie sa presúvať na iné ciele . Či na Su-57 nasadia aj variant Kh-59MK, špecializovaný na zameriavanie lodí, sa ukáže už v najbližších dňoch.
Rýchlosťou neprekonateľné

Nové strely vo výzbroji SU - 57 sú dvojnásobne rýchlejšie ako zvuk. Sú tak podstatne rýchlejšie ako väčšina riadených striel západnej výroby.

(Medzititulky red. HD.)

Podľa Američanov je ruský Su-57 prvým stíhačom na svete, vybaveným nadzvukovou raketovou muníciou (detailné video)
USA reagovali na informácie o nedávnom testovaní stíhačky Su-57 s ostrým použitím nadzvukovej rakety. Predtým iba zhovievavo tvrdili, že ide o malé nadzvukové rakety "vzduch-zem". Tentoraz už berú ruský stroj vážne. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Ivan Brožík