Čechovi po teste na covid mesiace vytekal z nosa mozgový mok. Sabaka tvrdil, že to možné nie je
13 | 09 | 2021 I Peter Sulek

Lekár Sabaka pred rokom tvrdil, že vraj to nie je možné a ide o hoax. Českí lekári však zistili, že mužovi po teste na covid mesiace vytekal z nosa mozgomiešny mok. Je to tekutina, ktorá cirkuluje okolo mozgu a v mieche a plní ochrannú funkciu.


Zhruba pred rokom lekár Peter Sabaka vyvracal údajný hoax o tom, že neopatrným alebo neodborným vytieraním nosohltana pri testovaní na covid može dôjsť k poškodeniu hematoencefalickej bariéry. Nie je to prvýkrát, čo sa Sabaka mýlil. Českí lekári totiž prišli so štúdiou, ktorá dokazuje, že mužovi po výtere nosohltana dlhé mesiace vytekal z nosa mozgomiešny mok.
A vraj hoax

Lekári zaznamenali prípad, že občanovi Českej republiky po výtere nosa tieklo z pravej nosnej dierky tak dlho, až sa rozhodol navštíviť doktora. Ten odhalil, že muž netrpí alergiou, ako sám predpokladal, ale že mu z mozgu v dôsledku výteru presakuje nosom mozgomiešny mok.

Podľa štúdie českých lekárov sa jedná o prvý známy prípad takého poranenia na svete, u ktorého netrpel pacient nejakou slabinou či predošlým zranením spodiny lebečnej. Informuje o tom server LiveScience.

Závery štúdie publikovali českí lekári Zdeněk Knížek, Roman Michálek a Jan Vodička vo vedeckom časopise JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.
Nebezpečné zranenie

Muž, ktorého totožnosť zostáva anonymná, podstúpil výter z nosa na covid-19 v marci 2020. Test bol negatívny, ale mužovi po ňom tieklo z pravej nosnej dierky celých deväť mesiacov. Muž vyhľadal lekársku pomoc až v decembri 2020.

Následný CT sken ale odhalil poškodenie kribriformnej platničky, kosti oddeľujúce nos od mozgu, v dôsledku ktorého cerebrospinálny mok vytekal.

Toto zranenie môže byť nebezpečné, pretože okrem iného zvyšuje riziko zápalu mozgových blán, choroby, ktorá môže človeka ohroziť na živote. Napriek tomu môže dochádzať k vytekaniu mozgomiešneho moku po celé roky, než dôjde k vážnym komplikáciám.

Sabaka horko zaplakal. ECDC neodporúča tretiu dávku vakcíny, chýbajú vedecké dôkazy
03 | 09 | 2021 | Peter Sulek

Niekoľko známych prípadov

Muž podstúpil operáciu kribriformnej platničky a bral antibiotiká ako prevenciu pred vznikom infekcie. Na kontrolnom vyšetrení 3 týždne po operácii ale tvrdil, že pravou nosnou dierkou nič necíti.

Podobných prípadov bolo zaznamenaných od začiatku pandémie covidu-19 na celom svete niekoľko.

V českých médiách sa objavil v októbri minulého roka prípad Američanky s rovnakým poraneniam v dôsledku teste na covid-19, ktorý mal byť prvým prípadom, kedy človek hlásil zdravotné problémy spôsobené samotným testom na covid-19. Táto žena však mala už zo skôr poškodenú lebku, v ktorej mala drobnú medzeru.
Omyly alebo manipulácie pána Sabaku

Mediálna covidová celebrita, lekár Peter Sabaka ešte minulý rok tvrdil, že niečo podobné nie je možné a informácie o potenciálnom nebezpečenstve vážneho poškodenia zdravia pri neodbornej alebo neopatrnej manipulácii pri výtere označil za hoax.

Jeho argumenty, ktoré boli českými lekármi vyvrátené, zdieľala aj facebooková stránka Polície SR - Hoaxy a podvody.

"Nie je ani pravda že by vyšetrenie poškodzovalo takzavnú hematoencefalickú bariéru. To je bariéra medzi krvnými cievami a mozgovým tkanivom a v nosohltane sa vôbec nenachádza. Nachádza sa v mozgu vo vnútri lebky, kam sa odberové paličky vôbec nedostanú," doslovne tvrdil Sabaka. Česká štúdia však dokázala opak.

Sabaka sa bojí ísť do diskusie s inými odborníkmi. Svoj strach zaobalil do hromady prázdnych fráz
MUDr. Sabaka svoj strach zúčastniť sa verejnej diskusie s vedcami, lekármi a inými odborníkmi, ktorí majú na COVID-19 a jeho liečbu iný názor ako on, zaobalil do množstva prázdnych slov. Stanovisko zverejnil na Facebooku. Výsledok je však len jeden... Čítať ďalej
05 | 09 | 2021 | Petra Demková