Maďarov stále škrie, že pápež u nich strávil len pár hodín a na Slovensku bude celé dni
12 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Pápež František počas krátkeho výletu do Maďarska varoval, že v Európe „stále číha“ hrozba antisemitizmu. Vyjadril sa tak po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, s ktorým sa v otázke utečencov výrazne rozchádzajú v názoroch, informovala BBC.


Stretnutie pápeža Františka s Orbánom trvalo asi 40 minút v Múzeu výtvarných umení v Budapešti. Premiér vo svojom príspevku na Facebooku uviedol, že „požiadal pápeža Františka, aby nenechal kresťanské Maďarsko zahynúť“.
Rozdielne názory



Vo svojom prejave ku kresťanským a židovským vodcom potom František varoval pred „hrozbou antisemitizmu, ktorý stále číha v Európe a inde“. "Toto je poistka, ktorá sa nesmie nechať horieť. A najlepší spôsob, ako ju zneškodniť, je spolupracovať pozitívne a podporovať bratstvo," uviedol pontifik. Maďarsko má veľkú židovskú komunitu - asi sto tisíc ľudí.







Orbán bol kritizovaný za svoju predvolebnú kampaň v roku 2017, ktorá zahŕňala plagáty židovského finančníka Georga Sorosa, so slovami „Nedovoľme, aby sa Soros smial ako posledný!“ Premiér vtedy odmietol výzvy židovskej komunity na ich stiahnutie.


Návštevou Svätého Otca si doterajšie hriechy nevykúpite, odkazuje vláde aj prezidentke Fico (VIDEO)
Dnes sa začína na Slovensku návšteva pápeža Františka. Predseda Smeru Robert Fico upozornil koalíciu a prezidentku, že návštevou Svätého Otca si doterajšie hriechy nevykúpia. Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik






Pri návšteve Londýna Orbán poprel akýkoľvek antisemitizmus a povedal, že Soros bol jednoducho súper, ktorý uprednostňuje migrantské hnutie.







Orbán a pápež majú určite tiež odlišné názory na utečencov a migráciu. Niektorí priaznivci PM v Maďarsku spolu s pro-orbánskymi médiami v minulosti zosmiešňovali pápeža ako „protikresťana“ za jeho komentáre k pomoci utečencom.



Pápež v minulosti kritizoval politických lídrov, ktorí sa pokúsili postaviť bariéry imigrantom a v roku 2019 daroval peniaze na pomoc migrantom v Mexiku, ktorí sa chcú dostať na hranicu USA. Niektorí z veriacich, ktorí sa schádzali na omši v Budapešti, však uviedli, že danú tému odložili.


Harmonogram návštevy Svätého Otca na Slovensku
Pápež František absolvuje v dňoch 12. - 15. septembra 2021 apoštolskú návštevu Slovenskej republiky. TASR v tejto súvislosti prináša harmonogram návštevy. Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR




82-ročná Eva Mandoki pre Agence France-Presse povedala: "Nie sme tu kvôli žiadnej politike, ale kvôli tomu, aby sme pápeža, hlavu Cirkvi, videli a počuli. Sotva sa môžeme dočkať, až ho uvidíme."



Dĺžka pápežovej návštevy vyvolala špekulácie





Pápež slávi omšu v Budapešti pri príležitosti konca Eucharistického kongresu, ktorý za posledný týždeň pritiahol desaťtisíce kresťanov z celého sveta. Očakáva sa však, že celá jeho maďarská návšteva bude trvať asi sedem hodín, než sa na tri dni presunie na Slovensko.







Dĺžka jeho cesty do Maďarska v porovnaní so Slovenskom vyvolala špekulácie o tom, aké signály sa pokúša pápež vyslať. Jeden pro-orbánsky televízny analytik povedal: „Pápež František chce ponížiť Maďarsko tým, že zostane iba niekoľko hodín.“


Orbán: "11. september dokázal, že kresťanská civilizácia je niečo, za čo musíme každý deň bojovať"
Maďarský premiér Viktor Orbán si pripomenul 20. výročie útokov z 11. septembra. Vyhlásil, že tento dátum dokazuje, že „kresťanskú civilizáciu“ je potrebné vždy brániť. Sľubuje, že zastaví masovú migráciu uľahčujúcu ďalší teror, informuje... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Diana Zaťková






Vatikán to nazval „duchovným výletom“ a Orbán uviedol, že porovnania so Slovenskom sú „zavádzajúce“. Niektoré zdroje ale uvádzajú, že Vatikán odmietol ponuky na dlhší pobyt. Ide o prvú pápežovu medzinárodnú cestu od operácie v tomto roku.







Cieľom jeho návštevy na Slovensku je zlepšiť katolícko-židovské vzťahy a stretne sa aj s príslušníkmi slovenskej rómskej komunity. František od nástupu na pápež v roku 2013 navštívil desiatky krajín, aj keď jeho cesty v poslednom čase ovplyvnilo šírenie koronavírusu.


Vatikán: Pápež sa modlil za úspech svojej návštevy Maďarska a Slovenska
Pápež František sa pred svojou návštevou Maďarska a Slovenska modlil za úspech tejto apoštolskej cesty a zveril ju do ochrany Matky Božej. Informovali o tom v sobotu tlačová agentúra KNA a spravodajský portál Vatican News. Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR