Covid v USA: totalitné praktiky v niektorých arcidiecézach. Odmietnutie očkovania sa neakceptuje
12 | 09 | 2021 I René Balák

Americký kardinál Blase Cupich, metropolita Chicaga, nariadil očkovanie proti Covid-19 u všetkých kňazov a laických zamestnancov svojej arcidiecézy. Za odmietnutie prídu sankcie. Aj katolícke nemocnice v Indianapolise prinútia svojich zamestnancov dať sa očkovať proti Covid-19. Naopak, biskupi z Južnej Dakoty vyzývajú k rešpektu výhrady svedomia.



Situácia v Chicagu

Americký kardinál Blase Cupich, metropolita Chicaga, podľa portálu lifesitenews.com nariadil očkovanie proti Covidu-19 u všetkých kňazov a laických zamestnancov svojej arcidiecézy. Za odmietnutie prídu sankcie. V liste z 18. augusta oznámil zavedenie novej sanitárnej politiky v arcidiecéze.

Všetkých kňazov a laikov vyzýva, aby prijali vakcínu proti Covid-19. Majú tak urobiť najneskôr do piatich týždňov po tom, čo najmenej jednu z vakcín plne schvália americké inštitúcie. Pohrozil, že za odmietnutie budú disciplinárne sankcie. Okrem toho sa všetci kňazi a zamestnanci budú musieť zaregistrovať na centrálnom portáli arcidiecézy, aby ich bolo možné ľahko sledovať a zistiť, či majú platný očkovací preukaz.

Paradoxne, kardinál nezaujal žiadne stanovisko k morálnej stránke vakcín, čiže neriešil vzťah niektorých z nich k používaniu bunkových línií z potratených detí.
Neexistujú žiadne výnimky

Kardinál napísal, že neexistujú žiadne výnimky. Odmietnutie očkovania nebude možné na základe katolíckej viery. Ako uvádza server LifeSiteNews.com, je to v rozpore s pokynmi Vatikánu, lebo v decembri 2020 Kongregácia pre náuku viery napísala, že nikto nemôže byť nútený dať sa očkovať.

Kardinál Cupich nemieni nechať dotknutým osobám žiadnu slobodu výberu. Súhlasí s upustením od očkovania iba v prípade lekárskeho potvrdenia, ktoré uvádza, že nie je možné očkovať. Nejde však o jednoduché lekárske osvedčenie. Rozhodnutie musí urobiť tím dvoch zdravotníkov, kaplána, člena generálnej rady arcidiecézy a člena personálneho oddelenia arcidiecézy.

Ľudia, ktorí sa zo zdravotných dôvodov neočkujú, sa budú musieť testovať na Covid-19 každý týždeň a zverejniť výsledky na portáli. Kto odmietne očkovanie, ten sa bude musieť zmieriť s obmedzeniami. Ide o povinnosť vykonávať týždenné testy, nosiť rúška, nestravovať sa v jedálni a podobne. Neočkovaným ľuďom môžu hroziť aj bližšie nešpecifikované disciplinárne sankcie.

Zamlčaná štatistika úmrtí: Na toto zomierali Nemci najčastejšie. Na COVID-19 zomreli „len“ 4 percentá!
12 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zdravotnícke katolícke siete v znamení "provax"

Podľa portálu cruxnow.com, katolícke nemocnice v Indianapolise prinútia svojich zamestnancov dať sa očkovať proti Covid-19. Toto rozhodnutie bolo prijaté v nemocničných sieťach Ascension a v sieti Františkánskej aliancie. Prvá katolícka nemocničná organizácia nariadila svojim zamestnancom a spolupracovníkom očkovanie najneskôr do 21.11.2021 a druhá do 31. 8. 2021. Sieť Ascension sa odvolávala  nielen na otázky bezpečnosti a ochrany, ale aj zásady katolíckej služby. Sieť tvrdila, že zabezpečenie kultúry bezpečnosti je pre ich prácu zásadné.

Je zaujímavé, že požiadavka očkovania sa bude vzťahovať na všetkých zamestnancov: na tých, ktorí majú kontakty s pacientmi, aj na tých, ktorí s nimi nie sú v kontakte. Sieť Ascension poskytuje výnimky len pre ľudí, ktorí sa nedajú očkovať zo zdravotných dôvodov alebo „kvôli hlboko zakorenenému náboženskému presvedčeniu“.

Na druhej strane u Franciscan Alliance, bude potrebné „predložiť kópiu štátom vydaného dokladu o očkovaní alebo testu z františkánskeho laboratória v auguste, ktorý ukazuje, že daná osoba má dostatočnú imunitu voči Covid-19“. Organizácia tiež dodala, že ide len o dočasné riešenie: v budúcnosti bude potrebné očkovanie úplne každého. Takáto zásada bude vydaná po tom, čo Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv vydá konečné schválenie vakcín proti Covid-19. To sa medzitým už stalo (ide o „vakcínu“ od Biontech/Pfizer).

Podobné totalitné riešenia prijalo v USA aj viacero katolíckych univerzít.
Situácia v Južnej Dakote je iná

Naproti tomu, podľa agentúry catholicnewsagency.com, biskupi z Južnej Dakoty vyzývajú k rešpektu výhrady svedomia u katolíkov, ktorí odmietajú očkovanie. Katolíci s dobre formovaným svedomím, ktorí sa nechcú dať „očkovať“, by mali môcť použiť výhradu vo svedomí. Nikto nemá právo nútiť ich, aby sa očkovali proti Covid-19, uviedli biskupi z Južnej Dakoty. Biskupi Južnej Dakoty zaujali stanovisko k mnohým iným aspektom problému, na ktoré sa veriaci odvolávajú. Duchovní považujú rozhodnutie o prijatí alebo odmietnutí vakcíny za „intímne a osobné“. „Katolík môže po zvážení relevantných informačných a morálnych zásad dospieť k záveru, že je správne alebo nesprávne dostať jednu z dostupných vakcín proti Covid-19,“ napísali biskupi Donald DeGrood zo Sioux Falls a Peter Muhich z Rapid City.

Harmonogram návštevy Svätého Otca na Slovensku
Pápež František absolvuje v dňoch 12. - 15. septembra 2021 apoštolskú návštevu Slovenskej republiky. TASR v tejto súvislosti prináša harmonogram návštevy. Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Svedomie človeka a bunkové línie v preparátoch

Vo vyhlásení zverejnenom 10. augusta poznamenali, že „ak existuje určité presvedčenie vo svedomí človeka, že by sa nemal dať očkovať, sme presvedčení, že je to z úprimnej náboženskej viery. Pretože veriaci sú povinní počúvať svoje svedomie pred Bohom. Podporujeme každého katolíka (ktorý dospel k tejto viere) v hľadaní náboženskej výnimky z akejkoľvek požiadavky na vakcináciu proti Covidu-19,“ napísali. Biskupi zdôraznili, že „sme povinní nasledovať svoje svedomie, keď sme si niečím istí“ a že „máme povinnosť formovať si svedomie v súlade so správnym dôvodom a dobrou vôľou Božej múdrosti.“

Ďalej poukázali na to, že vakcíny proti Covid-19 sú „do určitej miery závislé na bunkových líniách z potratených detí“ a zistili, že aj keď existuje „primerane závažná potreba“ a nedostatok alternatív, tak ak má katolícke „dobre formované“ svedomie výhrady, nemôže byť človek nútený dať si pichnúť očkovaciu látku. Je zaradený do tzv. klauzuly výhrady vo  svedomí. Biskupi pripomenuli list, ktorý napísali ešte 30. decembra 2020, krátko po tom, ako vatikánska kongregácia pre náuku viery vydala svoje stanovisko. Prijatie vakcíny proti Covid označili za „akt solidarity a charity“ a „možno aj za charitatívne dielo“. Dodali však, že očkovanie proti Covid-19 „nie je morálnou povinnosťou“.
Máme právo riadiť sa svedomím

„Máme právo slobodne sa riadiť svojim svedomím. Nesmieme byť nútení konať proti svojmu svedomiu, to jest nútiť niekoho robiť niečo, čo považuje za nesprávne. Nesmieme tiež zakázať konať v súlade so svojim svedomím, najmä v náboženských záležitostiach, za predpokladu, že bude rešpektovaný spravodlivý verejný poriadok,“ napísali biskupi vo svojom augustovom vyhlásení. Aký to zásadný rozdiel oproti postojom iných biskupov v USA, ktorí nerešpektujú svedomie veriacich.

Je prekvapivé vidieť, že aj biskupi v USA nie sú jednotní v postoji ohľadom „očkovania“ proti Covidu. Rovnako ako biskupi z Južnej Dakoty reagovali aj biskupi v Colorade a trvali na tom, že katolíci, ktorí majú morálne výhrady, by nemali byť nútení k „očkovaniu“. Netreba opakovať stanovisku slovenských biskupov, ktoré je všeobecne známe.

Na Luníku IX bude pápeža vítať kvetmi pomaľovaná stena panelákového domu
Počas prípravy košického sídliska Luník IX na návštevu pápeža Františka pomaľovali stenu jedného z panelových domov kvetmi. Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Kongregácia pre náuku viery

V decembri 2020 Kongregácia pre náuku viery uviedla, že vakcíny vzdialene súvisiace s potratenými plodmi sú „morálne prijateľné“. Niekoľko rokov pred tým bolo stanovisko inej vatikánskej inštitúcie opačné. „Očkovanie vo všeobecnosti nie je morálnou povinnosťou“ a „musí byť preto dobrovoľné“ tvrdí sa v dokumente. Je zaujímavé, že pred rokmi Subkomisia pre bioetiku pri KBS tvrdila, že vakcinácia (detí) neetickými vakcínami je morálnou povinnosťou. Kongregácia uznala „dôvody svedomia“ tých, ktorí odmietajú očkovanie, pričom však poznamenala, že „pri absencii iných opatrení na zastavenie alebo dokonca prevenciu epidémie môže spoločné dobro vyžadovať očkovanie, najmä na ochranu najslabších a najzraniteľnejších.“

A tí, ktorí odmietajú očkovanie proti Covid-19 „z dôvodu svedomia“ musia urobiť primerané opatrenia, aby sa vyhli prenosu vírusu. Tu vidieť zásadný principiálny rozdiel oproti postojom niektorých slovenských biskupov.
Arcidiecéza New York bez rešpektu slobody svedomia

Paradoxne opačne postupovala Newyorská arcidiecéza. Predstavitelia diecézy varovali duchovných pred aktivitami vedúcimi o odmietaniu „očkovania“ cestou odôvodňovania ich odporu voči „očkovaniu“ na základe uplatňovania výhrady svedomia. „Nie je dôvod, aby kňaz udeľoval výnimku z dôvodu náboženskej imunity,“ uviedol kancelár John P. Cahill v liste z 30. júla všetkým kňazom a správcom arcidiecézy.
V priamom rozpore s učením 2. Vatikánskeho koncilu

Toto je v priamom rozpore s učením 2. Vatikánskeho koncilu, ktorý propaguje a zdôvodňuje otázku slobody svedomia. Kancelár diecézy zdôraznil, že kňazi „by nemali byť aktívnymi účastníkmi takýchto aktivít“. Podporuje vylúčenie z povinnosti „očkovania“ pre uplatnenie tzv. klauzuly o svedomí. Niekoľko katolíckych seminárov na severovýchode USA dalo podmienku seminaristom a požadovali dôkaz imunizácie („očkovania“), aby títo mohli pokračovať v štúdiu od budúceho semestra.

Okrem toho je viacero biskupov, ktorí ako jednotlivci odmietajú morálne kompromitované vakcíny (napr. Strickland v Texase). Takže navonok deklarovaná jednota je v skutočnosti ilúziou a obrazom straty dôveryhodnosti nielen v očiach katolíkov, ale i širokej verejnosti. Podobná situácia je aj v Európe. Dôsledky si iste každý súdny človek domyslí. Je záverečnou otázkou teologického charakteru, aký je dogmatický a morálny základ týchto protikladných postojov.

Karol Lovaš: "Pútnik v chorej krajine"
Niekdajší novinár, v súčasnosti kňaz Karol Lovaš prehovára mnohým do duše. Otázkou je, či si jeho slová vezmú k srdcu práve tí, ktorým ich adresuje. Čítať ďalej
11 | 09 | 2021