Na Luníku IX bude pápeža vítať kvetmi pomaľovaná stena panelákového domu
11 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Počas prípravy košického sídliska Luník IX na návštevu pápeža Františka pomaľovali stenu jedného z panelových domov kvetmi.


Za projektom murálnej maľby, ktorej predlohou boli návrhy miestnych detí, stojí spolupráca Saleziánov don Bosca na Luníku IX, košického združenia Street art communication a ETP Slovensko. TASR o tom za saleziánov informoval Rastislav Hamráček.

"Murálna maľba znázorňuje kvety vyrastajúce z puklín budovy. Vyjadrujú krásu a húževnatosť, ktorá je schopná presadiť sa i v neľahkých podmienkach," uviedol spoluautor myšlienky Michal Žák s tým, že maľba "vyzdvihuje ľudskú hodnotu a krásu bez ohľadu na to, v akých podmienkach žije".

Dielo má tiež reagovať na myšlienky pápeža Františka, ktorý svoju pozornosť často smeruje na miesta, kde žijú núdzni. Návrh kvetov vychádza podľa Hamráčkových slov z intenzívnej niekoľkotýždňovej spolupráce s miestnymi rómskymi deťmi, ktoré kresby vytvorili na výtvarnom workshope.

Projekt financoval magistrát mesta Košice.

Karol Lovaš: "Pútnik v chorej krajine"
Niekdajší novinár, v súčasnosti kňaz Karol Lovaš prehovára mnohým do duše. Otázkou je, či si jeho slová vezmú k srdcu práve tí, ktorým ich adresuje. Čítať ďalej
11 | 09 | 2021