PRIESKUM: Pellegrini padá, Smer rastie. Fico vyhlásil, že vyhrajú ďalšie voľby (VIDEO)
08 | 09 | 2021 I Peter Sulek
Nový prieskum agentúry Median potvrdil trendy predchádzajúcich prieskumov. Pellegrini naďalej padá a Smer naopak pokračuje v trende rastu. Fico vyhlásil, že ďalšie voľby vyhrajú.

Nový prieskum verejnej mienky o podpore politickým stranám potvrdil trendy. Na druhé miesto sa vrátil neustále rastúci opozičný Smer-SD, zatiaľ čo doterajší líder prieskumov Hlas-SD aj naďalej pomalý upadá.
Nový prieskum potvrdil trendy

Prieskum realizovala agentúra Median SK pre RTVS. Ak by sa parlamentné voľby konali v septembri 2021, zvíťazila by v nich podľa týchto výsledkov strana Hlas-SD so ziskom 16,3 %. Na druhom mieste by skončil Smer-SD (12,7 %) a tretia by bola koaličná SaS (12,3 %).

Prieskum sa konal od 31. augusta do 6. septembra 2021 na vzorke 1 018 respondentov.

Do Národnej rady by sa dostalo celkovo sedem subjektov, pričom najsilnejšie hnutie z volieb 2020 OĽaNO kleslo až na štvrté miesto s rovnými 10 % opýtaných. Spomedzi respondentov by 8,6 % dalo hlas Progresívnemu Slovensku a 7,2% hnutiu Borisa Kollára Sme rodina. Do parlamentu by sa prepracovalo aj Hnutie Milana Uhríka Republika (5,4 %), ktoré sa odštiepilo od ĽSNS kotlebovcov.

Pod 5-percentným kvórom, a teda pred bránami parlamentu by skončili KDH a Aliancia-Szövestég (rovnako po 4,8 %) a tiež súčasné parlamentné strany: koaličná Za ľudí (3,9 %) a opoziční Kotlebovci-ĽSNS (3,3 %).

Spomedzi opýtaných 69 % deklarovalo, že by sa zúčastnilo na voľbách. Polovica respondentov reagovala odpoveďou určite áno a 19 % skôr áno. Možnosť skôr nie vyslovilo 7 % z nich a 24 % odpovedalo určite nie.

Prieskum Median pre RTVS zdroj: spravy.rtvs.sk

Ďalšie voľby vyhrá Smer

Predseda strany Smer-SD Robert Fico na dnešnej tlačovej konferencii po novinárskej otázke uviedol, že prieskumy síce nekomentuje, ale vníma trendy. A tie podľa neho veľa napovedajú o postavení jednotlivých politických strán.

"Robil som jeden rozhovor nedávno, kde som veľmi odvážne skonštatoval a si za tým stojím, že najbližšie parlamentné voľby vyhrá Smer - sociálna demokracia. Som o tom presvedčený a vôbec to nie je nafúknuté. Jednoducho pozerám na trendy," uviedol Fico a pokračoval: " Keby ste sa k nám normálne správali (pozn. novinári) a publikovali to, čo máte publikovať, tak by mal dnes Smer 25 percent."

 



Fico vyzýva Lipšica na odchod z funkcie
Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico opätovne vyzval špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na odchod z funkcie. Označil ho za etalón špiny a vyčíta mu, že ho platia oligarchovia. Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR