Slovensko môže stratiť veľkú časť suverenity v prospech Bruselu, varuje europoslanec Radačovský
07 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Europoslanec Miroslav Radačovský v najnovšom príspevku na sociálnej sieti upozorňuje Slovákov, na hroziace nebezpečenstvo z Bruselu. "S najväčšou pravdepodobnosťou sa bude v Bruseli čoskoro hlasovať o zrušení práva veta pre členské štáty EÚ," píše. Pre Slovensko to znamená, že stratíme akúkoľvek možnosť nesúhlasiť s Bruselom. A nebudeme mať  právo čokoľvek odmietnuť.


Radačovský upozorňuje, že z hľadiska fungovania reálnej moci v EÚ ide o veľmi nebezpečný krok, pokiaľ sa právo veta zruší. Členské štáty nebudú mať právo čokoľvek odmietnuť, pokiaľ im Brusel bude chcieť niečo prikázať alebo nanútiť. Radačovský vysvetľuje, že zrušením veta by toto právo stratili. A budú musieť rešpektovať a podrobiť sa väčšinovému rozhodovaniu, kde majú spravidla obrovskú hlasovaciu presilu západné veľmoci, v jednotlivých politických frakciách.

Weiss komentuje neohlásenú návštevu predsedu maďarského parlamentu Kövéra v Šamoríne
„Ak páni L. Kӧvér a G. Gyimesi pateticky hovoria o zločine a hriechu voči slovenským Maďarom v rokoch 1945 – 1947 a nespomínajú tieto zločiny a hriechy vrátane masového vyháňania kolonistov, slovenskej a českej inteligencie atď. po zabratí... Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Petra Demková

Jednomyseľné hlasovanie v Rade Európy by sa zmenilo na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou

"Jednoducho prebieha čulé rokovanie, spočívajúce v tom, aby sa jednomyseľné hlasovanie v Rade Európy zmenilo na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou," upozorňuje Radačovský. A pre lepšie pochopenie uvádza príklad, v ktorom vysvetľuje, ako by to v praxi vyzeralo.

V Šamoríne, na juhu Slovenska prednedávnom sa na odhalení sochy zúčastnili aj predstavitelia maďarskej vlády. Obišli diplomatické kroky, čo vyvolalo búrlivú reakciu predstaviteľov slovenskej diplomacie. Aj reakciu médií. "Málokto si všimol, alebo nechcel všimnúť, že dňa 22.06.2021 skupina poslancov EP (Verts/ALE) zaslala Európskej komisii na zodpovedanie otázku, týkajúcu sa Benešových dekrétov," píše Radačovský. Pripája aj zdroj, ktorým podkladá svoje tvrdenie. "Podstatou tejto otázky sú prezidentské dekréty prijaté v r. 1945, ktoré podľa znenia otázky mali diskriminovať etnických Nemcov a Maďarov na Slovensku. A tým mali byť porušené ich základné ľudské práva. Táto politická skupina vytýka slovenskému parlamentu, že v r. 2007 uznala neprerušenú platnosť Benešových dekrétov," píše.

Čaputovú vždy trápia cudzie ľudské práva. Teraz sa obáva o ľudské práva Afgancov
Nové udalosti v Afganistane šokovali celý svet, pričom výnimkou nebola ani prezidentka Zuzana Čaputová. Tá reagovala na talibanské zmocnenie sa krajiny vyslovením obáv o ľudské práva Afgancov, informuje portál Extraplus. Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Tibor Sipos

Naši tzv. proeurópski poslanci s takouto zmenou súhlasia a prezidentka sa tiež vyjadrila vágne

O medzinárodných otázkach, ale aj o dodržiavaní práv pre národnostné menšiny, rozhoduje Rada Európy. Ale, zatiaľ ktorýkoľvek národný štát má právo uplatniť právo veta. "Ak by došlo k rozhodovaniu o nich, bez možnosti práva veta, došlo by k zrušeniu Benešových dekrétov. A to by znamenalo dokonalú katastrofu, predovšetkým na juhu Slovenska," vysvetľuje. A zdôrazňuje, že ani naši tzv. proeurópski poslanci a ani prezidentka, ktorá zaujala vágny postoj nevedia rozmýšľať v širšom kontexte. Podľa Radačovského nechápu, čo by sa mohlo stať, ak by sa jednomyseľné hlasovanie v Rade zmenilo na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou.

"Benešove dekréty sú tu, sú platné, a možná ich zmena je len vtedy, pokiaľ naši politici nebudú dôsledne dbať na dodržiavaní a nezrušení práva veta v EÚ," dodáva v závere príspevku Radačovský.

Na vedeckých faktoch v politike nezáleží. Oponentov je možné vždy umlčať vhodnou propagandou (István Héjjas)
Komentár Istvána Héjjasa (Magyar Nemzet) Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová